antioxidáns c-vitamin kapszaicin

Két fiatalító antioxidáns – Ki ne szeretne minél tovább egészségesen élni?

A C-vitamin és a chili paprikában található kapszaicin együttes erővel felveheti a harcot a környezeti ártalmak ellen. Ez a kombináció lelassíthatja az öregedést, hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és most már együttesen, étrend-kiegészítő formájában is szedhetjük. De nézzük, milyen jótékony hatással rendelkezik még!

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

A modern életmód egyik hosszú ideje kutatott negatív hatása a gyors biológiai öregedés, melyben az elhízás, a mozgásszegény életmód, és a káros környezeti hatások is kulcsszerepet játszanak. A negatív külső és belső környezeti hatások eredményeként szabadgyökök keletkeznek testünkben, melyek károsíthatják sejtjeinket, molekuláinkat. Ezt nevezzük oxidatív stressznek, ami a szervezet öregedését is képes felgyorsítani. Mit tegyünk, hogy semlegesítsük a szabadgyököket, megelőzzük károsító hatásukat és minél tovább energikusak, fittek maradjunk?

Lassú öregedés és antioxidánsok

A rendszeres mozgásnak, a változatos táplálkozásnak, az elegendő alvásnak, egy szóval az egészséges életmódnak kulcsszerepe van az egészségtartam (az egészségesen eltöltött éveink számának) növelésében. Az egészséges életmód önmagában is csökkenti az oxidatív stresszt, de szervezetünk saját védekező rendszerét külsőleg bevitt antioxidánsokkal is támogathatjuk. Az antioxidánsok segítik a sejtjeinket öregítő szabadgyökök semlegesítését. Hatásos és könnyen hozzáférhető antioxidáns a C-vitamin, amely képes felvenni a harcot az oxidatív stresszel, ám ezt a vitamint naponta pótolni kell, hiszen kiürül a szervezetünkből.

A hízás, mint öregedést gyorsító tényező

Sokan nem tudják, hogy közvetve a túlsúly is felgyorsítja az öregedést. A kor előrehaladtával sokaknál megfigyelhető, hogy gyarapodik a zsírszövet, egyre nagyobb súlyfelesleggel kell megküzdeni. Jelentős egészségügyi kockázattal bír a kóros mértékben felszaporodó zsigeri zsír, ami a belső szerveinket öleli körbe. A zsigeri zsírszövet anyagcseréje jóval aktívabb (a sejtek anyagcseréjének melléktermékei az ártalmas szabadgyökök), mint testünk más zsírszövetei, ráadásul hormonszerű anyagokat, mint pl. stresszhormont termel. A zsigeri zsírtól azonban nem könnyű megszabadulni, nem elég sokat sportolni, a zsírbontásra rá kell segítenünk.

antioxidáns c-vitamin kapszaicin

A kapszaicin sokoldalú segítség a szabadgyökök semlegesítésében (Fotó: Getty Images)

Ebben segíthet a kapszaicin, ami az erős paprika egyik kivonata. A chiliből kivont kapszaicin serkenti a szervezet hőtermelését, ezáltal képes fokozni a zsírraktárak energiafelhasználását, vagyis zsírégető hatású, segít megszabadulni a hasi zsírtól. Emellett a kapszaicin egy emésztőrendszeri hormon felszabadítása révén csillapíthatja az étvágyat és az éhségérzetet, ami szintén előny a fogyókúra alatt.

Köztudott, hogy az erős paprika csíp, amikor megesszük, bár érdekes módon a gyomorba érve viszont olyan hormonok termelődését serkenti, amelyek gyomorvédő hatásúak és épen tartják az emésztőrendszert. Erről és sok más, a kapszaicinnel kapcsolatos érdekességről is beszél még dr. Szállási Árpád professzor, kapszaicin kutató egy érdekes podcastben.

2 Nobel-díj története 1 dobozban

Ha az oxidatív stresszel és a túlsúllyal felvesszük a harcot, akkor nemcsak egészségesebbek leszünk, de a biológiai öregedést is lelassíthatjuk. Ebben segíthet a Szent-Györgyi Albert Retard 1000 mg C-vitamin & capsaicin étrend-kiegészítő filmtabletta. A C-vitamin a legrégebben ismert hatékony antioxidáns, ami segíti a sejtek szabadgyökökkel és oxidatív stresszel szembeni védelmét, a kapszaicin pedig a diéta támogató programok sikerességéhez járul hozzá.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjjal elismert orvos-biokémikus nemcsak kutatta, de maga is nagy mennyiségben fogyasztotta a C-vitamint, ezért azt vallotta, hogy

„minél több van bennünk, annál élőbbek vagyunk s a hatás maximumát a tökéletes egészség és vitalitás mutatja”.

2021-ben a másik orvosi Nobel-díjat a hő és fájdalomérzékelés mechanizmusának felfedezéséért adományozták. A folyamatok feltárásában elengedhetetlen volt a kapszaicin szerepe, ugyanis a hőre érzékeny idegvégződéseket az ezeken található kapszaicin receptorok révén azonosították. A kapszaicin további előnyei közé tartozik, hogy hangulatjavító, hiszen felszabadítja a boldogsághormonnak nevezett endorfint és felpezsdít, mivel javítja a keringést.

Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot!

Kiemelt kép: Shutterstock