A fiatalon elhunyt fiú nevéhez két csoda is fűződik!
  • A katolikus egyház elsősorban a nevükhöz fűződő csodák kapcsán avat szentté embereket.
  • A szentté avatást a boldoggá avatás előzi meg.
  • Egy brazil nő csodás gyógyulása kapcsán egy 15 évesen elhunyt fiú lehet az egyház első Y-generációs szentje.

A korábban leukémiában elhunyt fiút 2020-ban már boldoggá avatta az egyház, és mivel most újabb posztumusz csodát tulajdonítanak neki, Ferenc pápa szerint az Y-generációs csodatévő immár jogosult a szentté avatásra is.

Y-generációs szent

A szóban forgó fiatalember, az olasz származású, de Londonban született Carlo Acutis 2006-ban, leukémiában hunyt el. A fiú életében nemcsak számítógépes zseni volt, de mélyen vallásos is, és fiatal korát meghazudtoló szociális érzékenységgel is rendelkezett. A fiú szentté avatása azért is lenne rendkívüli, mert így ő lenne az első Y-generációs hívő, akit szentté avatnak.

Ferenc pápa eddigi regnálása alatt 912 embert avatott szentté,

legutóbb például egy 1926-os születésű hívőt.

A fiú apja korábban a Corriere della Sera című napilapnak elmondta, hogy fia hároméves korától kezdve érdeklődött élénken a vallás iránt, szívesen járt templomban, emellett pedig példásan önfeláldozó életet élt. Zsebpénzét a város szegényeinek adományozta, önkéntes munkában segítette a hajléktalanokat, támogatta elesett osztálytársait, emellett már általános iskolás korában megtanult kódolni, ezt a tudását pedig arra használta, hogy katolikus szervezetek számára fejlesszen weboldalakat, illetve szerkesztett egy olyan oldalt is, ami a világ minden táján történt csodákat dokumentálja. Carlo Acutisnak halála után közösségi média profilt hoztak létre, korábbi boldoggá avatásakor azt a képet posztolták róla, amit a szertartáson is látni lehetett.

Csodatévő szent

A katolikus hívők gyakran imádkoznak olyan elhunyt (és hitük szerint a mennyországban lévő), korábban példás életet élő emberekhez, akiktől az remélik, közbenjárhatnak Istennél a nevükben, például segíthetnek nekik, vagy családtagjuknak, szerettüknek felgyógyulni valamilyen betegségből vagy sérülésből. Ha a kérdéses személy, akiért eddig imádkoztak, ekkor váratlanul meggyógyul, azt a Vatikán csodának minősítheti, ha pedig két csodát tulajdonítanak egy elhunyt személynek, és ezt a pápa is jóváhagyja, akkor akkor fennállnak a szentté avatás feltételei.

Acutis azután került a szentté avatás útjára, hogy a pápa már 2020-ban jóváhagyott egy neki tulajdonított csodát: egy hétéves brazil kisfiú a család hite szerint Acutis közbenjárása révén gyógyult meg, miután egy pap imádkozott Acutishoz a gyerekért. A katolikus egyház külön erre a célra létrehozott egysége, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja, most azt az állítást vizsgálta, hogy egy Costa Rica-i nő, 2022-ben Firenzében történt kerékpáros balesete után csodával határos módon felépült. A 21 éves Valeria Valverde sürgősségi koponyaműtéten esett át, és a családjának azt mondták az orvosok, hogy kritikus állapotban van, csekély az esélye a gyógyulásra, arra meg gyakorlatilag semmi, hogy agykárosodás nélkül gyógyuljon meg. Az édesanyja ezután elment imádkozni a lánya gyógyulásáért Acutis sírjához, és hat nappal később a lány állapota rohamosan javulni kezdett, és csodával határos módon maradandó kár nélkül épült fel a súlyos balesetből. Miután Ferenc pápa a gyógyulást csodaként ismerte el, a már most saját ünnepnappal rendelkező (halálnak évfordulóján október 12-én tartják) rendelkező Acutis hamarosan szent lehet.

Ebben a korábbi cikkünkben egy boldoggá avatott család történetéről írtunk!

Kiemelt kép: Carlo Acutis boldoggá avatása, Vatican Pool/Getty Images