Ahogy egyre szűkül a természetes élőhelyük, minden nap kicsit több róka lopózik be a városba vagy alakít ki amellett tartós élőhelyet. Ezzel az is jár, hogy miközben élelem után kutatnak vagy kíváncsiskodnak, időnként beszorulnak valahová.

Így járt ez a kölyök róka is, akit egy mosogató lefolyójából kellett kimenteni az Egyesült Királyságban. A délkelet-angliai South Essex Wildlife Hospital telefonon kapta a riasztást, hogy egy róka van a lefolyóban. Tom Linsel szlovákiai születésű állatorvos érkezett a helyszínre, ahol kiderült, hogy szegény kölyök már órák óta fogságba esve próbál kiszabadulni. A küzdelem során a mancsán több sérülés keletkezett.

Így menekült meg a beszorult róka

Szerencsére az orvos jó sok türelemmel felvértezve, némi tekergetés árán ki tudta szabadítani a rókát. A szabadba nem engedhették vissza a sérülései miatt, így először állatkórházba vitték. Gyógyszeres kezeléssel és a seb fertőtlenítésével, ellátásával visszaadták a kicsinek az egészségét, erejét. Amint meggyógyult, visszavitték abba a kertbe, ahol találták, azt remélve, hogy hazatalál.

Mit keres a róka a városban?

A vörös róka egyre gyakoribb az Egyesült Királyságban, de rengeteg él belőlük Észak-Amerikában, Ázsiában, Európában, sőt Észak-Afrikában és Ausztráliában is. Utóbbi földrészen nem voltak őshonosak, betelepítésük pedig jelentős környezeti károkat okoz. A róka ugyanis intelligens és alkalmazkodóképes faj, a legkülönbözőbb élőhelyeken megél, és a nyüzsgő városok sem jelentenek kivételt. A rengeteg eldobált élelmiszer nagy csábítást jelent, de a helyi életkörülményekhez még nem teljesen alkalmazkodtak, így gyakran találják meg őket beszorulva különböző helyekre. Hol lefolyóban, hol kerítés rácsai között, hogy befőttesüvegbe ragadva akadnak rókákra

A róka nem játék

Bár egyre merészebbek, olyannyira, hogy budapesti sétáink alkalmával is találkozhatunk velük, ráadásul koponyájuk, fogaik, bundájuk is átalakulóban vannak a városi alkalmazkodás következményeként, ez nem jelenti azt, hogy háziállatként akarnak viselkedni. Bár nagyon aranyosak, és valószínűleg ők voltak az első háziasított kedvenceink, a rókák vadállatok, azaz menekülnek, harapnak, karmolnak. Ne akarjunk közel menni hozzájuk, pláne ne érintsük meg őket. Ha bajba jutott, beszorult rókát találunk, ne próbáljunk neki magunk segíteni, mert nem értünk hozzá és könnyen megsérülhetünk, vagy az állatnak okozunk további fájdalmat. Értesítsük a szakembereket, ez a legtöbb, amit tehetünk.

Ha kíváncsi vagy rá, ki az, aki Magyarországon a legtöbbet teszi a rókákért, olvasd el interjúnkat!

Kiemelt kép: Getty Images