gyerekkori agydaganat herpesz vakcina

Gyerekkori agydaganat: áttörésre számítanak a tudósok

Miközben számos területen ragyogó eredményt ért el, és rengeteg betegséget legyőzött, a tudomány évtizedek óta tehetetlen a gyerekkorban kialakult agytumorral.

A gyerekkori agydaganatok továbbra is a legnehezebben kezelhető daganatok közé tartoznak. A betegek gyakran nem reagálnak a hagyományos kezelésekre, mert sok kemoterápia nem képes áthatolni az agy körüli védőgáton.

Más kezelések pedig, mint például a sugárterápia vagy a műtét, egész életen át tartó, a szervezetet legyengítő mellékhatásokkal teszik tönkre a beteg életét.

Évtizedek óta tehetetlen a tudomány

Ennek eredményeként a gyerekeknél az agyrák a rákkal összefüggő halálozások vezető oka. A fiatalkorúak ráadásul a legtöbbször nem reagálnak a felnőttek számára kifejlesztett kezelésekre, valószínűleg amiatt is, hogy a gyerekkori agydaganatot nem vizsgálják olyan alapossággal, mint a felnőttkorban kialakuló tumort.

Szakértők szerint sürgősen szükség van új, gyermekekre szabott kezelési módok kidolgozására. Olyan biztonságos és hatékony kezelésekre, amelyek javítják a túlélési arányt.

E törekvés része az a mostani tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy a herpesz vírus vakcinával kombinálva képes-e gyógyítani a gyerekkori agydaganatot.

A gyerekkori agydaganat típusai

Az agytumor lehet jóindulatú és rosszindulatú, habár az előbbi kifejezést is érdemes árnyaltan használni. A jóindulatú daganat ugyanis általánosságban jól kezelhető, az agy esetében viszont csak korlátozott tér áll rendelkezésre a tumor növekedéséhez, így a jóindulatú daganat is számos kellemetlen tünetet tud produkálni.

Rosszindulatú daganat esetében a tumor képes belenőni az agyszövetbe, és bizonyos esetekben a kettő keveredik egymással, ami nagyban nehezíti az eltávolítást. A leggyakoribb rosszindulatú daganattípusok a magas malignitású asztrocitóma (high-grade astrocytoma), az ependymoma és a medulloblastoma.

Jelenleg a rosszindulatú daganatban szenvedő gyerekek hároméves túlélési aránya mindössze 11-22%.

gyerekkori agydaganat herpesz vakcina

Bizakodnak a gyerekkori agydaganattal foglalkozó tudósok (Fotó: Getty Images)

Felnőtteknek szánt kezeléseket kapnak a gyerekek

A drámai adatok a szakértők szerint 30 év alatt sem javultak, a néhány gyógyultnak számító gyermek pedig jelenleg olyan kezeléseken esik át, amelyeket eredetileg felnőtteknek fejlesztettek ki – például sugárterápiát és kemoterápiát –, és amelyek károsak lehetnek a fejlődő agyra.

„Az agresszív agytumorban szenvedő gyerekeknek égető szükségük van célzott és kevésbé toxikus terápiákra” – mondta Gregory Friedman, a Texasi Egyetem gyermekgyógyász professzora, a tanulmány vezetője. Kiemelte: a túlélési arány javítása mellett a hosszútávú mellékhatások minimalizálására is szükség van.

„Kutatásunk azt bizonyítja, hogy vakcinával fel tudjuk készíteni az immunrendszert a tumor elleni célzott védelemre, ami a módosított herpesz vírust a daganat elleni immunválasz stimulálására készteti.”

Herpesz vírussal kombinált vakcinában bíznak a kutatók

A kutatók genetikailag módosított 1-es típusú herpes simplex vírust fognak használni a rákos sejtek eltávolítására. Úgy vélik, hogy ez a vírustípus ideális lehet az agydaganatok kezelésére, mivel a herpesz természetes módon az idegsejteket célozza meg.

A vírus feladata, hogy bejusson a rákos sejtekbe és ott gyorsan szaporodjon, így kiszolgáltatva az immunrendszernek, hatékonyan elpusztítja azokat.

A fázis I. vizsgálat során, ahol első alkalommal próbálnak ki egy új gyógyszerhatóanyagot emberben, a kutatók már bevetették a vírust, és 12 gyermekből 11-nél észleltek választ a kezelésre. Ráadásul nőtt az immunitást erősítő fehérvérsejtek száma is a daganatokban.

A tudósok a vírust most a SNAPvax nevű rákvakcinával akarják kombinálni, és azt remélik, hogy a vakcina fel tudja készíteni a szervezet immunrendszerét a rákos sejtek megtámadására, miközben fenntartja a vírus hatásait.

Orvosi csoda a belga kisfiú, aki elsőként gyógyult meg az agytumor agresszív típusából. 

Kiemelt kép: Getty Images