Stájerország – kirándulási célpont és kulináris kalandok (x)

Festőien zöldellő alpesi tájak, kéklő, természetes tavak, kulináris csemegék Ausztria minden érzékszervet kényeztető, édeni vidékein.

Kelet-Stájerország – Virulj ki Ausztria kertjében

Amikor Kelet-Stájerországba beköszönt a tavasz, az varázslatos természeti látványosság. Az erdei tisztásokon, az alpesi réteken és a gyümölcsösökben a legszebb arcát mutatja a természet. Képeslapra kívánkozó látképek, tengernyi virág, a bódító illatú természet, ínyenc különlegességek, mesés kirándulóutak, hagyományos falvak és kézműves mesterségek, valamint a városok modernitása – mindezt kínálja Kelet-Stájerország, Ausztria kertje.

A vendéglátók, a tanyasi üdüléstől kezdve a 4*-os kiemelt szállodákig, a hagyományőrző rendezvények, a kivételes konyhaművészet vagy a legkülönfélébb és ráadásul gyakran egyedülálló kirándulási célpontok, valamint a túra- és kerékpárutak gondoskodnak róla, hogy a nyaralás Ausztria kertjében változatos és felejthetetlen legyen.

Kelet-Stájerország sokszínűsége egyedülálló: a lehetőségek palettája ugyanis az Almenland természeti parkban tett, hegycsúcsra törő túráktól kezdve, az ApfelLand-Stubenbergsee melletti állatkert meglátogatásán keresztül, Hartbergerland, Weiz vagy Gleisdorf városkák megtekintéséig, illetve a Pöllauer völgy természeti parkjában tett élvezetes kerékpártúrától kezdve, a Joglland Waldheimat sípályán át, egy Wechselland-i kastélylátogatásig vagy például egy a St. Ruprecht/Raab-i kóstoló körútig terjed.

Kelet-stájerország ízei

Amilyen sokrétűnek mutatkozik be Kelet-Stájerország, olyan sokszínű a konyhaművészetek kertje. A vendéglősöktől a díjnyertes gourmet éttermekig, a rusztikus alpesi hüttéktől és borozóktól, a házias ételeket kínáló fogadókon át, egészen a helyi gazdák által megtermelt, regionális finomságokat tartalmazó piknikkosarakig.

Muraui élményrégió – Eljött a regionális élvezetek ideje

Holzwelt Murau / fotó: Tom Lamm

A muraui élményrégió változatos utazásra invitál az Ízek világába. A kiadós fatányéros uzsonnától („Brettljausn”) kezdve az exkluzív vacsoráig, a sörkülönlegességektől a fenyőpálinkáig – itt rengeteg finomság kerül az asztalra, amelyek elvarázsolják az ízlelőbimbókat. Az ételeket egy extra adag hamisítatlan vendégszeretettel tálalják.

A hüttékben dupla élvezet vár: a szemet a muraui hegyi világra nyíló csodálatos kilátás kényeztet, az ínycsiklandozásról pedig egy jellegzetes fatányéros uzsonna, a „Brettljausn” vagy egy házi készítésú édes kísértés gondoskodik.

500 éves hagyományok

A sörfőzés hagyománya is több mint 500 éve fontos szerepet játszik Murau városában. Az „Érzékek sörfőzdéjében” a sör szerelmesei az audiovizuális és illat-állomásokon minden érzékszervükkel felfedezhetik a sört. Az élményre a látványsörfőzdében tett, kóstolással egybekötött látogatás teszi fel a koronát.

A muraui sör mellé további kulináris csemegék társulnak, mint például a cirbolyafenyőpálinka, a halételek, a helyi marha-, bárány és vadhúsból készült húskülönlegességek: ezek a finomságok határozzák meg a kulináris tájképet. Az ember tényleg kedvet kap, hogy végig kóstoljon mindent, igaz?

Kiemelt kép: TV Oststeiermark / H. Schweighofer