Az életre nevel és önbizalmat ad – Elindult a Re-Power Your Future oktatási program (x)

Gyorsan változó világunkban az egyik legégetőbb szülői kérdés, hogy mi legyen abban a „virtuális hátizsákban”, amelyet reggelente a gyerekeinkre adunk? Melyek azok a készségek, amelyek birtokában a mai fiatalok az iskolában, majd később a munka világában megállják a helyüket? A felnőtt életben való boldogulást nagymértékben elősegíti, ha a legifjabb generáció pénzügyi és vállalkozói jártassággal, munkaerőpiaci és pályaorientációs ismerettel, valamint környezetvédelmi, fenntarthatósági tudással is rendelkezik.

Ezeknek a képességeknek a gyakorlati, élményszerű átadását valósítja meg a nemzetközi UniCredit Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország által életre hívott Re-Power Your Future program. „Szeretnénk elősegíteni, hogy a fiatalok kedvvel lépjenek a munkaerőpiacra, és az erősségeiknek, érdeklődési körüknek megfelelően helyezkedjenek el” – fogalmazta meg a program célját dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember, az UniCredit Alapítvány kuratóriumi tagja.

A program nyitóeseménye a március 20-án tartott Innovation Challenge verseny volt, amelyen nyolc középiskolai csapat vett részt az ország minden részéből, Pusztaszabolcstól Egerig. A fiataloknak olyan fenntarthatósági problémák megoldására kellett ötleteket prezentálniuk, mint például az éghajlatváltozás, a hulladékgazdálkodás vagy a túlzott fogyasztás. A kreatív javaslatok az élelmiszer-szavatosság szkennertől kezdve a PET-palackból készített fonálon át az alumíniumhulladékból készült iskolaszerekig terjedtek.

Fotó: Bartis Gábor

„Az ilyen versenyek legnagyobb hozadéka, hogy a diákok olyan oldalukat mutathatják meg, amely az iskolapadban ülve esetleg addig rejtve maradt. A gyakorlatban kipróbálhatják, hogyan kell vállalkozást alapítani és egy adott problémát megoldani, rácsodálkoznak, hogy erre képesek, és ennek komoly önbizalomfejlesztő hatása van” – összegezte tapasztalatait az egyik kategória győztes csapatának tanára, Huriné Verdes Tímea, aki a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum oktatójaként évek óta vesz részt diákjaival vállalkozói versenyeken.

A Re-Power Your Future programban országszerte több mint 300 iskolának és 30 ezer gyereknek lesz lehetősége részt venni 2026. augusztusáig. Az UniCredit Alapítvány anyagi finanszírozása mellett a magyar UniCredit szakemberei személyesen is bekapcsolódnak a 10-19 éves korosztályt célzó projektbe: mentorként segítik a diákokat, pénzügyi-gazdasági játékokkal fejlesztenek, vagy éppen a saját munkahelyükön fogadják a fiatalokat. „Az iskolák a Junior Achievement Magyarország honlapján (www.ejam.hu) vagy bármely elérhetőségén (Facebook, Instagram) jelezhetik a programhoz való csatlakozási szándékukat, határidő nincs. Az oktatási intézmények egyéni igényfelmérés alapján olyan csomagot kapnak, amely a hozzájuk járó gyerekek számára a leghasznosabb: pár órás foglalkozástól az egész tanéven át tartó programsorozatig sokféle lehetőség közül választhatnak” – emelte ki Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország ügyvezetője. A programban részt vevő diákok nyitottságot, kommunikációt, problémamegoldást, kreativitást és csapatmunkát tanulnak – mindez nemcsak azoknak válik hasznára, akik vállalkozónak készülnek, hanem mindenkinek.

Fotó: Nyírő Simon

Kiemelt kép: Nyírő Simon