Oscar Pistorius most is túl veszélyes ahhoz, hogy munkát kapjon

Három hónappal ezelőtt szabadult a börtönből Oscar Pistorius, akit barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolása miatt ítéltek el. Az egykori sportoló annyira mérgező személyiség, hogy most sem találja a helyét az emberek között.

Pedig meglepően jól indult a történet. Az 1986-os születésű, dél-afrikai Oscar Pistorius annak ellenére versenyzett az olimpián Dél-Afrika színeiben, hogy hiányoznak a lábai. Egy születési rendellenesség miatt még kisfiúként kellett amputálni mindkét lábszárát.

Így lehetősége volt megtanulni járni és futni műlábakkal, míg ha nem műtik meg, egész életében tolószékhez lett volna kötve. A fiatal sportoló

karrierje ígéretesen indult, a bulvárlapok és a nők pedig imádták a nehézségeire fittyet hányó, helyes rövidtávfutót.

Pistorius Cheetah-lábai segítségével minden paralimpiai rekordot megdöntött, ezután pedig az olimpián szerette volna képviselni hazáját. Ez 2012-ben sikerült is neki, így ő lett az első paralimpikon, aki olimpián teljesített. Pistorius hatalmas sztár lett, és senki sem gondolta volna, hogy gyönyörű, szőke, modellként dolgozó barátnője, Reeva Steenkamp bármilyen veszélyben lenne mellette.

Így került börtönbe Oscar Pistorius

2013. február 14-én aztán minden megváltozott. Pistorius azt állította, hogy betörőt talált a lakásában, és önvédelemből lelőtte. Négy lövést adott le nagy kaliberű fegyverből a zárt fürdőszobaajtón át. Csakhogy akit eltalált, az a barátnője volt. Steenkamp azonnal életét vesztette. Miután a sportoló házát átkutatták, tűt, fecskendőt és légpuskát is találtak a hálójában, így joggal merült fel a szándékos emberölés gyanúja. Emellett a pár tagjai közt váltott sms-ek és Reeva édesanyjának tanúvallomása is arra utaltak, hogy a lány félt Pistoriustól

Pistoriust letartóztatták és 2014 márciusában perbe fogták.

A férfi nem viselte jól a megpróbáltatásokat, többször is sírt, hányt, rosszul lett a szembesítéseken, szüneteket kellett elrendelni, hogy összeszedje magát. Végig tartotta magát ahhoz, hogy nem akart ártani barátnőjének. 2014 szeptemberében ennek ellenére elítélték, de nem előre kitervelt, hanem gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. 5 évet kellett börtönben töltenie.

oscar pistorius

Oscar Pistorius a tárgyalásán (Fotó: Siphiwe Sibeko – Pool/Getty Images)

Mivel az ügy hatalmas nyilvánosságot kapott, Pistoriust rengetegen megfenyegették. A börtönben sem lehetett túl jó dolga, mert 2016-ban megpróbált végezni magával.

2017-ben aztán a dél-afrikai legfelsőbb fellebbviteli bíróság még szigorúbb ítéletet hozott, és már 13 évre növelte a börtönben töltendő évek számát. A sportolót ennek ellenére idén januárban feltételes szabadlábra helyezték.

Nem talál munkát

Az egykori sportoló most nagybátyja pretoriai, kutyákkal, elektromos kerítésekkel és fegyveresekkel védett kastélyában él, mivel sokan továbbra is fenyegetik. A szabadlábra helyezés feltételeit be kell tartania, azaz nem hagyhatja el a várost, nem használhatja a közösségi médiát, nem léphet kapcsolatba a sajtó munkatársaival vagy Reeva Steenkamp hozzátartozóival, nem ihat alkoholt sem. Kötelező indulatkezelési terápiára járnia. 

Nyomkövetőt nem kapott, de egy rendőrtiszt véletlenszerűen, de folyamatosan ellenőrzi, alkohol- és drogteszteknek veti alá.

Ezek a szabályok 2029-ig érvényesek rá. Munkát azonban vállalhat(na), csakhogy az elmúlt három hónapban ez egyáltalán nem sikerült. Pistorius a szabadulása után a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság két tagját is felkereste, és megkérdezte, tudnának-e bármilyen minőségben együtt dolgozni. Gyorsan visszautasították azzal, hogy túl mérgező ember ahhoz, hogy együtt dolgozzanak vele.

Templomot söpör

Oscar Pistorius így jelenleg az NG Kerk Waterkloofnál, a nagybátyja által látogatott holland református egyháznál végez önkéntes munkát. Karbantartóként és gondnokként látja el feladatait, közben pedig csendesen részt vesz az istentiszteleteken.

Kinézete is megváltozott, szakállat növesztett, tartása, mozgása már messze nem egy sportolóé. Egy gyülekezeti tag szerint Pistorius magának való lett, nem barátságos, nem jóindulatú, inkább az árnyéka annak, aki valaha volt.

Az áldozat családja is reagált

Steenkamp édesanyja, June ellenezte, hogy Pistorioust kiengedjék a börtönből. Szabadulása után azonban az ITV reggeli műsorában elmondta, hogy elfogadta a feltételes szabadságra bocsátó bizottság döntését. „Ki kellett jönnie, ez elkerülhetetlen volt – mondta a műsorban. Most feltételesen szabadlábra helyezték. De ez nem változtat az életemen. Ő megtette, amit már megtett, és én nem tehetek ellene. Elveszítettem a legszebb, legcsodálatosabb gyermeket. Most már annyi éve telt el nélküle, mégis minden nap hiányzik.”

Az édesanya azt is elmondta, hogy ő maga életfogytiglani börtönbüntetését tölti, hiszen lánya nélkül kell élnie. Reevát pedig nem hozza már vissza semmi, az sem, ha Pistorius élete végéig börtönben marad.

Kiemelt kép: Chris Jude/Anadolu Agency/Getty Images