6-eves-tuz-mentes-anglia

6 évesen az egész családját megmentette a tűztől egy angol kislány

Óriási lélekjelenléte volt.

A 6 éves Olivia Patterson odakint játszott, amikor észrevette a családi házukat épp elérő lángokat – írja a The Times az angliai Észak-Yorkshire-ben történt esetről. A lap és a Yorkshire Live szerint a kislány édesanyja, a 29 éves Laura a kanapén aludt két kisebb gyermekével, az 1 éves Joel-James-szel és a 2 éves Tiffanyval, amikor Olivia berohant az otthonukba és azt kiabálta: „Anya, ébresztő, ébreszd fel a kicsiket!”.

A kislány kétségbeesett kiabálása szerencsére felébresztette az alvó édesanyát, aki így elindult a házból kifelé, miközben a lángok egyre csak terjedtek. Hajszálon múlt, de sikerült sértetlenül megúszniuk az esetet – a kis hős Olivia lélekjelenlétének köszönhetően. A gyerekek nagymamája, az 54 éves Sadie Gelder részletesen nyilatkozott a The Timesnak a történtekről. „Nagyon büszkék vagyunk Oliviára. ADHD-s, szóval teljesen elképesztő számunkra (hogy ilyen fókuszált tudott maradni a vészhelyzetben) – magyarázta a nagymama. –

El sem tudjuk hinni, hogy kimentette Laurát. Hatévesen képes volt egy égő épületbe berohanni.

Felnézett, és látta, hogy tűz van az emeleten. Azt kiabálta, hogy »Ébredj fel anya, ég a ház! Ébreszd fel a kicsiket!«” – mesélte Gelder. Úgy tudni, a tűz a szomszédos házban ütött ki, és onnan terjedt át Pattersonék otthonára.

6-eves-tuz-mentes-anglia

Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A nagymama beszámolójából az is kiderült, hogy a család szinte az összes vagyonát elvesztette a tűzben. „A szomszédok nem gondolták, hogy bárki is bent lehet, mert nem volt autó a bejárón – folytatta. – A baba néhány ruháját sikerült megmenteni, de minden más odalett. Néhányan ágyakat, ágyneműt, törölközőket és hasonló holmikat adományoztak a lányoméknak.”

Nehéz lesz újra felépíteniük az életüket, de nagyon hálásak, hogy épségben megúszták a tűzesetet. A család jelenleg egy kisebb lakást bérel, és reményeik szerint hamarosan egy önkormányzati ingatlanban helyezik majd el őket. Több hírügynökség szerint az esetet illetően jelenleg is nyomozás folyik. A család úgy tudja, egy meghibásodott telefontöltő okozta a bajt.

A tűz megelőzhető!

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egy korábbi jelentése szerint a villamosenergia által okozott tűzesetek száma az utóbbi időben növekedett. Vizsgálatok szerint egyébként ezek három fő okra vezethetők vissza: a kábelek, vezetékek túlterhelésére; a nagy átmeneti ellenállásra és a rövidzárlatokra.

Néhány tanács betartásával azonban mi is sokat tehetünk biztonságunkért.

Nagyon fontos például, hogy korszerűsítsük az otthoni elektromos hálózatot, de legalábbis rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel.

Ezen kívül a hosszabbító kábelek helyes használatával is megelőzhetjük a tűz keletkezését – írja a Katasztrófavédelem honlapja. Ehhez fontos, hogy a hosszabbítót csak annak használati utasításában leírtaknak megfelelően terheljük, és ügyeljünk arra, hogy a hosszabbítókábel a használat során ki legyen fektetve, ne legyen feltekercselt állapotban! A kifektetett kábelre nehéz tárgyat, bútort ne helyezzünk!

Az elektromos elosztók használata is tűzveszéllyel járhat, amennyiben több nagy teljesítményű elektromos fogyasztót ugyanabba az elosztóba csatlakoztatunk. A tűz megelőzése érdekében különös figyelmet kell fordítsunk az elektromos berendezések használati utasításaiban foglaltak maradéktalan betartására és az elektromos berendezéseink időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatára is.

A villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata a megelőzés egyik legfontosabb eszköze!

Figyelem! Nem csupán az elektromos árammal működő berendezések (hajszárító, mosógép stb.) számítanak villamos berendezésnek, hanem a kiépített elektromos hálózat (elektromos vezetékek, kismegszakítók, kötődobozok stb.) is.

Tudtad, hogy az elektromos autók egyik nagy veszélye is épp az, hogy könnyen alakul ki tűz a meghibásodásuk esetén?

Kiemelt kép: Illusztráció – Fotó: Getty Images