internet üzenet email

Figyelj, mire kattintasz! – Az új internetes csalások 5 típusa

Ezúttal emailben és a Google Csevegés üzeneteiben találkozhatunk olyan csapdákkal, amire figyelni kell.
  • Egyre szaporodnak a netes csalások: hívásként, üzenetben, hirdetésként és e-mailben is kaphatunk csapdát.
  • A legújabb csalás a Google-felhasználókat érinti.
  • A túl jó ajánlat mindig keltsen benned gyanút!

Többféle veszély is leselkedik ránk internetezés közben, az okoseszközök használata közben állandóan résen kell lennünk, hogy tényleg igazi és nem ártalmas tartalommal állunk-e szemben. Egy korábbi kiberbiztonságról szóló cikkünkben írtunk arról, hogy milyen gyakoriak a kibertámadások: 40 másodpercenként történik kibertámadás a világon, és ez a szám csak nőni fog. Ezekbe a támadásokba beleszámítanak a nagyvállalatokat, állami intézményeket és a magánszemélyeket károsító internetes csalások is.

A csalók könnyen el tudják lopni a gyerekek digitális személyazonosságát, ha túl sok képet és adatot osztunk meg róluk a neten. Olvasd el, hogyan tudod kivédeni az online veszélyt!

Az utóbbi hetekben megnőttek a Google-felhasználókat érő támadások, tehát, ha a Gmail-fiókod van, vagy Google Csevegést használsz, akkor a következő 5 csalásra, becsapós üzenetre vagy hirdetésre kell nagyon figyelned. Van köztük olyan, aminek a célja adathalászat, próbálkoznak ismerkedéssel és fantasztikus pénzügyi ajánlatokkal is. A Trend Micro oldal szerint a következő üzenettípusokat nyisd meg körültekintően!

Társkeresés

Az ismerkedést, barátkozást és randizást kezdeményező, hamis profilról, ismeretlektől érkező üzeneteket olyannyira kerüld el, hogy ne is kattints az üzenetre.

Ha már megnyitottad a levelet, akkor figyelj, hogy ne kattints az üzenetben egy webcímre, linkre sem!

Ezek a romantikus üzenetek azért nem keltekenk sokszor gyanút, mert magyarul jön érkeznek. Árulkodó lehet, hogy magyartalan, összefüggéstelen mondatok lehetnek a szövegben. Ezekben az üzenetváltásokban egy idő után pénzt vagy banki adatokat fognak kérni. Ha e-mailben vagy chatüzenetben ilyen tartalmat kapsz, akkor azonnal változtass jelszót a Gmailben!

5-internetes-csalas

Az ismeretlen profilról, e-mail-címről érkező üzeneteket mindig fenntartásokkal kezeld! (Illusztráció: Getty Images)

Állásajánlatok

A Google érzékeli, ha munkát keresel, így mindig az orrod elé fogja dugni az álláshirdetéseket, amikor böngészel, de ha üzenetben jön ismeretlentől állásajánlat, akkor az biztosan nem igazi ajánlat. Főleg akkor kételkedj az üzenetben leírtakban, ha nem is olyan munkát ajánlanak, amiben tapasztaltod van, vagy ami a szakmádba vág.

Pénzügyi befektetések

Nagyon gyakori, amikor kedvező ajánlatokkal, befektetési lehetőségekkel bombáznak.

Legyen szó piramisjátékról, újépítésű apartmanházi befektetésről vagy multi-level marketingen (MLM) alapuló hálózatokról, mindig legyen gyanús, ha kis befektetéssel, garantált és gyors profitot kínálnak!

A legbiztonságosabb vállalkozásoknál is lassú lehet a megtérülés. Ha túl szép az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor bízz a megérzésedben, hogy átverés.

Segítségnyújtás felajánlása

Jelentkezik nálad egy informatikus, aki történetetes a Google kiberbiztonsági szakemberének adja ki magát? Személyesen nem szoktak írni IT-sok a felhasználóknak, általában központi üzenetek jönnek, hogy változtass jelszót. Ha ilyen tartalmú levelet kapsz, akkor ne kattints a levélben lévő linkre. A Google beállításokban azonban azonnal változtass jelszót: a jelszavad tartalmazzon mindig nagy. és kis betű és számot is.

Felmérés, kutatás

Ha azzal hívnak fel, hogy bizalmat ébresztő intézmény, pl. bank, hivatal, minisztérium, egyetem felmérést készít és kellenek a személyes adataid, akkor ne válaszolj a kérdésekre. Csak olyan adatlapokat és kérdőíveket tölts ki, amit megkapsz e-mailben, de le tudod ellenőrizni az eredetiségét, na és persze egy statisztikához nem lesz szükség a bankszámlaszámodra. Ha kérik a banki adataidat, egészen biztos, hogy be akarnak csapni.

Ha gyanús üzeneteket kapsz, ez a teendőd!

  • Állítsd be a kétlépéses (kétfaktoros) hitelesítést a Google-ban, így a telefonszámodat is meg kell adnod, viszont arról is kapsz üzenetet, ha jogtalanul lépett be valaki a fiókodba. Ez olyan azonosítási folyamat, mint az e-bankos belépés.
  • Minden gyanús üzenetet jelents a Google-nak, az e-maileket tedd a spam-mappába, hogy máskor a rendszer felismerje, hogy az onnan érkező üzenetek hamisak.
  • Ha hivatalosak tűnő, de furcsa üzenetet kapsz például internetszolgáltatótól, a közművektől, banktól, akkor nézd meg az e-mail-cím végződését, és nézd meg a hivatalos weboldalon az információs e-mailek végződését, hogy ugyanolyan-e. Ha már egy betű eltérést találsz, akkor kamu üzenetet kaptál.

Az interneten mindenhol tetten érhető a csalás: így ver át például a mesterséges intelligencia!

Kiemelt kép: Getty Images