matek tanulás érettségi

Új matekérettségi: Szakértői tanácsok az utolsó hajrára

Eddig is sokak mumusa volt a matekérettségi, de idén még azzal is szembe kell néznie azoknak, akik tartanak a tantárgytól, hogy új feladatok is lesznek a tesztlapon. Szerencsére a fekete öves matektanár szakértőnk elárulja, mire kell készülni, és arra is tanácsot ad, élesben mire figyeljenek majd a diákok.

Statisztika, trigonometria, analízisek – így nem biztos, hogy mindenkinek beugrik, milyen matematikai feladatok gyakorlásával készülhet fel a matekérettségi idén behozott témáira. Az idei záróvizsgán a diákok már az új, 2020-as nemzeti alaptanterv (NAT2020) alapján vizsgáznak – de miben tér el ez a régitől?

Az új tananyag a korábbiakhoz képest sokkal gyakorlatiasabb tudást vár el – ami egy hatalmas, pozitív előrelépés, ám a vizsgázóknak és a tanároknak is új kihívást jelent.

Szakértőnkkel, Mosóczi András matematikatanárral, és a mateking.hu e-learning oktatási platform alapítójával szeretnénk a diákoknak és szüleiknek megnyugtató válaszokat és hasznos tanácsokat adni a felkészülés utolsó szakaszában.

Matekérettségi: 45+135 percbe sűrítve

2024. május 7-én, reggel 9 órakor kapják meg az érettségiző fiatalok a középszintű matematikaérettségi feladatlapjait. Ahogy a korábbi években is, az első szakasz 45 perces, 12 darab feladatot tartalmaz, és az alapfogalmak, matematikai összefüggések ismeretét kérik benne számon.

A második felvonásban (az első lapot be kell előtte adni) 135 perc áll a diákok rendelkezésére, és ebben a részben vannak a magas pontot érő feladatok is. Utóbbi három, egyenként 9-14 pontos feladatból áll, plusz van három darab 17 pontot érő feladat is, tehát érdemes ezekre a legtöbbet gyakorolni. Ráadásul itt lesznek az újdonságok is.

„Durva változás helyett egy finom átmenetre számíthatunk idén, azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy mely témakörök hány pontot érnek majd – ezen a téren ugyanis a 2020 előtti helyzethez képest nagy változások lesznek.

Míg a 2020 előtti feladatsorokban a valószínűségszámítás érte a legtöbb pontot, most csak a hatodik helyen áll a toplistán.

Szintén vesztett jelentőségéből a koordinátageometria és a síkgeometria is, más témakörök viszont erősödtek” – figyelmeztet Mosóczi András, aki a kollégáival készített is egy ábrát a pontok változásáról.

uj-matek-erettsegi-tippek

Az idei matekérettségi pontjainak számítása (Illusztráció: mateking.hu)

Hasznos tudás: lottó és hitelkamat

A diákok általános felháborodásának alapja generációk óta, hogy az a sok minden, amit matekórán kellett 12 évig tanulniuk, gyakorolniuk mégis mire lehet jó az életben. Erre is megkapjuk a választ Mosóczi Andrástól, aki egyébként elkötelezett híve a szórakoztató és gyakorlatias matematikaoktatásnak.

„Ami talán a leginkább új és a diákoknak meglepő téma lehet, az a várható érték és a geometriai valószínűség fogalma. A várható érték a hétköznapi életben is fontos fogalom. Az egyik leginkább emlegetett példa erre, hogy az ötös lottón várhatóan mennyi pénzt nyerünk, ha kitöltünk egy mezőt a lottószelvényen – részletezi a gyakorlati feladatot Mosóczi András. – A várható érték segít abban is, hogy egy áruház parkolójába várhatóan hányan érkeznek kocsival, és így mekkora parkolóra lesz szükség, vagy egy mentőállomásra egy adott órában hány riasztás érkezik, és így mekkora személyzet kell.”

Emlékszel még Gerőcs Lászlóra, a Repeta matektanárára? Egy korábbi interjúnkban közelebb hozta a matekot!

Mi fér bele az utolsó hetekbe a matekérettségi előtt?

Lássuk, konkrétan miféle új témakörök lesznek, és mire érdemes figyelni, mit kell többet gyakorolni a magabiztos tudásért!

„​​Idén négy nagy témakör kerül az érettségikövetelmények közé. Ezek közül az egyik legkönnyebb, a kvartilisek és box plot (dobozábra). Amilyen ijesztően hangzik, annyira könnyű. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a témakör benne lesz az érettségiben, mivel az új témák közül ez a legkönnyebb. Az Oktatási Hivatalnak is érdekében áll egy nem túl nehéz feladatsorral nyitni, de számítunk még a várható érték és a geometriai valószínűség témakörökre is.

A kamatos kamat, a gyűjtőjáradék és a törlesztőrészlet pedig várhatóan a középszintű érettségi választható feladatai között lesz majd.

A mateking.hu weboldalon egyébként mind a négy új témakör ingyenesen és regisztráció nélkül elérhető azoknak, akik szeretnének extrán gyakorolni” – sorolja a szakértő.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor mit hagyjunk ki az utolsó hajrában, és melyek azok a témák, amiket még mindenképp gyakorljuk.

„A NAT2020 egyik legnagyobb vesztese a koordinátageometria. Ez 2020 előtt bőven 6-7 pontot ért átlagosan egy középszintű feladatsorban, 2020 után viszont már csak átlag 2,8 pontot ér. Ezek újabban könnyű, rendszerint egy-egy behelyettesítést vagy rövid számolást tartalmazó feladatok. Vagyis aki középszinten érettségizik, leginkább csak az alapokat nézze át ebből. Középszinten trigonometriából csak a geometriai számításokkal kapcsolatos feladatok maradtak a követelmények között, vagyis a trigonometrikus egyenletek és a trigonometrikus függvények is átkerültek emelt szintre” – sorolja Mosóczi András.

Akik biztosra akarnak menni, ne hagyják ki a számtani és mértani sorozatokat a készülés során. Ezekhez a lineáris és exponenciális trend témája is kapcsolódik.

Az utóbbi években nem is nagyon volt olyan érettségi, amiben ez ne került volna elő, ráadásul 16-18 pontért, ami jegyre átváltva már majdnem kettes… A térgeometriát és a függvényeket is becsületesen kellene gyakorolni az utolsó hetekben.

matek vizsga érettségi

Fotó: Getty Images

Értve tanulás, okos időbeosztás

„A matek gyorsan tanulható tantárgy, mert az összefüggéseket megérteni és nem memorizálni kell. A legfontosabb tehát, hogy a matekérettségire értve tanuljanak a diákok, ne pedig magolva. Érdemes egy vagy két korábbi, 2020-nál nem régebbi feladatsort megoldani, és utána saját maguknak akár le is pontozni, hogy kiderüljön, mik azok a témák, amik jól mennek, és mik azok, amik még nem annyira” – tanácsolja a szakértő.

Nemsokára eljön az érettségi vizsga napja, a megterhelő felkészülési időszak vége, amikorra a legtöbb diák már mentálisan és fizikailag is kimerült, mégis topon kell lenniük erre a pár órára. Az idő főleg az első résznél okozhat gondot, ahol 45 perc alatt kell 12 darab feladatot megoldani, vagyis 3,75 perc jut egy-egy feladatra. Ez a középszintű érettségi legstresszesebb része, ezért nem árt egy-két kézzelfogható tanács a szakértőnktől.

Gyakorlati tanácsok a matekérettségihez diákoknak:

  • Feladatról feladatra gyorsan fusd át a lapot (tedd fel a kérdést: Mit is akar a feladat?), és ha úgy érzed, hogy valami azonnal megy, akkor nagyon figyelmesen újra olvasd el a feladat szövegét, és oldd is meg rögtön! Ha úgy érzed, hogy valami nem megy, akkor azonnal ugorj a következőre!
  • Amikor a 12 rövid feladaton átfutottál, és a könnyűeket megoldottad, akkor az elsőre problémásnak ítélt feladatok megoldásával folytasd! Ha már 4-5 feladatot elsőre sikerül megoldani, megvan a sikerélmény, lelkileg is könnyebb lesz a haladás.
  • A vizsga első részében, ha egy feladat nem megy, hívd segítségül a függvénytáblát, nézd meg milyen képlet kell hozzá! A felkészülés során mindig legyen kéznél a függvénytáblázatod, hogy az érettségi írása közben már rutinosan tudd, mit hol kell keresned.
  • A 135 perces, második részben szintén érdemes először átfutni a feladatokat. Itt a legjobban arra kell figyelni, hogy a legtöbb feladat több (a, b, c, és d) részből áll, ám ezek csak lazán kapcsolódnak egymáshoz. Vagyis, ha az a) rész mondjuk valószínűségszámítás, a b) rész simán lehet térgeometria!
  • Ezek a részfeladatok általában nem épülnek egymásra, azaz teljesen önálló, külön feladatok. Ha megijeszt a sok szöveg és feladat, egy üres lappal egyszerűen takard le a többi részt, és mindig csak egyetlen részfeladatra koncentrálj!
  • Az elegendő vízivás, a szünetben egy kis energiadús étel elnassolása is segíthet a koncentrációban. Legyen nálad csoki, banán, keksz vagy müzliszelet! A szünetben mindenképp ácsorogj vagy sétálj kicsit a folyosón!

Régen érettségiztél? És az ötödikes matek megy még? Teszteld magad egy korábbi kvízünkkel!

Kiemelt kép: Getty Images