A globális kávéfogyasztás közel harminc éve folyamatosan növekszik. Becslések szerint naponta körülbelül kétmilliárdnyi csésze fogy a fekete nedűből világszerte. Magyarországon is kivesszük ebből a részünket: átlagosan 3,1 csészével iszunk meg mindennap, ez évente nagyjából 1133 csészét jelent fejenként. Otthon, éttermekben és például a számtalan Starbucks kávézó egyikében. Mindezt természetesnek vesszük, pedig az éghajlatváltozás, a növénybetegségek és a csökkenő természeti erőforrások egyre nagyobb kihívást jelentenek a kávétermesztőknek.
A kisebb lábnyomért
Nemcsak a kávé iránti kereslet hatalmas tehát, de a kávéfogyasztásból eredő környezeti lábnyom is. Mi magunk azzal járulhatunk hozzá a tudatossághoz, hogy olyan helyen fogyasztunk és vásárolunk kávét, amelyről tudjuk, hogy kiemelt szempontként kezeli a kávé környezetbarát termelését. A Starbucks célja a kávé fenntartható jövőjének biztosítása, így a vállalat egyre több környezetbarát helyi megoldással áll elő. Emellett igyekszik segíteni a kávéfogyasztókat abban, hogy fenntarthatóbbá tegyék mindennapi szokásaikat, így olyan helyi kezdeményezések mellé állnak, amelyek elősegítik a fenntartható jövő megteremtését.
Lássuk, melyek ezek!
Globálisan: fenntartható beszerzés és termesztés
A Starbucks kávék 99 százalékban etikus beszerzésből származnak. A vállalat küldetésének tekinti, hogy a kávé legyen a világon elsőként fenntarthatóan beszerzett mezőgazdasági termény. A nyers kávét, a farmereket és a beszerzést érintő etikus gyakorlatokat és méltányos eljárást előíró Coffee and Farmer Equity Practices (C.A.F.E. Practices) hitelesítési programnak eleget téve hozzájárul a fenntartható, jövedelmező és átlátható kávétermesztési gyakorlatok előmozdításához, miközben biztosítja a kávétermelők, a munkások, családjaik és közösségeik jólétét.

Helyi megoldások: hulladékcsökkentés
A márka egyik kulcsfontosságú kezdeményezése a hulladék mennyiségének csökkentése és a vendégek ösztönzése a többször használható poharak használatára. A Hozd magaddal saját poharad kezdeményezés célja a papír- és műanyaghulladék csökkentése. Ennek
következében jöttek létre az újrahasználható poharak, amelyekhez a kávézókban elérhető áron juthatnak hozzá a vendégek. A kezdeményezés kétszáz forint kedvezményt biztosít azon vendégek számára, akik termoszukba vagy reusable cupba kérik az italukat, ezzel is ösztönözve őket a fenntartható megoldások választására.
Közösségi erdők támogatása
Az egyszer használatos papír és műanyag elviteles poharakért felszámolt cup charge teljes összegét a Starbucks a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvány részére adományozza, amely azt a magyarországi zöld területek növelésére fordítja. A kezdeményezésnek köszönhetően2023-ban közel hatvannégyezer facsemetét ültetett el a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvány.

Vigyük haza a kávézaccot!
Kevesen tudják, de a hulladék minimalizálása érdekében a használt kávézaccot a vállalat ingyen felajánlja vendégeinek, melyet újra felhasználhatnak.
1. A kertben
A kávézacc kitűnő tápanyagforrás a növények számára. Segíthet a talaj tápanyagtartalmának növelésében, valamint elűzheti a kártevőket.
2. Bőrradír
A kávézacc kiváló természetes radírként szolgálhat a bőr számára.
3. Szagtalanító
Ha a hűtőben vagy a szekrényben kellemetlen szagokat érzünk, tegyünk egy kis kávézaccot egy tálkába, és helyezzük el benne.

Kiemelt kép és fotók: Starbucks