sztarok oscar oppenheimer

A legnagyobb sztárok írtak nyílt levelet az Oscar előtt az Oppenheimer kapcsán

Tegyük a nukleáris fegyvereket történelemmé! Ez az üzenete annak a nyílt levélnek, amelyet a legnagyobb A-listás sztárok írtak az Oscar-díjátadó előtt az Oppenheimer film kapcsán.

Az idei év két legnagyobb sikere az egy időben vetített Barbie és az Oppenheimer című filmek voltak. Utóbbi alkotás J. Robert Oppenheimer fizikus igaz történetét dolgozza fel. A férfi – többek között a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval együtt – a Manhattan Terv vezetőjeként létrehozta az első atomfegyvert a világon. Ez alapjaiban változtatta meg a második világháborút és az utána következő hidegháborús időszakot is.

A film olyan nagyszerűen sikerült, hogy joggal várja mindenki, hogy idén minimum egy Oscar-díjat nyerjen.

Ennek kapcsán fogalmazott meg nyílt levelet több híresség, köztük Emma Thompson, Julianne Moore, és J. Robert Oppenheimer unokája is.

A Make Nukes History kezdeményezés részeként a nyílt levél a nukleáris fegyverek visszaszorítására kéri az országok vezetőit.

A sztárok emlékeztetnek Oppenheimer igazi céljára

Azt írják, művészekként fel akarják emelni a hangjukat, hogy emlékeztessék az embereket arra, hogy míg Oppenheimer már történelem, a nukleáris fegyverek még nem azok. Már a most birtokunkban lévő, a szárazföldön, a tenger alatt vagy akár az űrben használható nukleáris fegyver is túl sok. „A családjaink, közösségeink és világunk védelme érdekében követelnünk kell, hogy a világ vezetői azon dolgozzanak, hogy a nukleáris fegyverek a múlté legyenek – és egy szebb jövőt építsenek.” – írják a levélben.

„Minden embert fel kell világosítani a nukleáris fegyverek hihetetlen pusztító erejéről – mondta Matthew Modine, az Oppenheimerben játszó színész. A fenyegetés megértése megvilágítja a felszámolásukhoz vezető utat.”

 

Michael Douglas, Ellen Burstyn, Jane Fonda, Christoph Waltz, Lily Tomlin, Alan Cumming, Annie Lennox, Bill Nye, Rosanna Arquette és Viggo Mortensen is aláírták a levelet.

 Emellett nagyjából 1000 „Oppenheimer kezdte, mi véget vethetünk neki” feliratú plakátot ragasztanak ki Los Angelesben. Egy óriásplakát-kampány is folyamatban van. „Robert Oppenheimer óva intett a még erősebb fegyverek kifejlesztésétől, és megjósolta, hogy veszélyes fegyverkezési verseny következik majd. Igaza volt” – nyilatkozta Ernest J. Moniz, a Nuclear Threat Initiative vezérigazgatója és volt energiaügyi miniszter.

Ma kilenc ország tizenháromezer nukleáris fegyverrel rendelkezik, új fegyverkezési verseny folyik, és újra megjelent a nukleáris versengés. Hatalmas geopolitikai kihívásokkal állunk szemben, de politikai akaratra van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk a szakadék széléről. A politikai akarat pedig akkor jön létre, ha az emberek követelik.”

Kiemelt kép: Getty Images/Michael Blackshire/Los Angeles Times