biztonságos utazás vonattal

Biztonságos utazás: Hol érdemes ülni a járműveken?

Érdemes ezentúl a szakértői ajánlások alapján jegyet venni.
  • Tanulmányok megmutatták, hol van a legnagyobb esélyünk a túlélésre ütközés esetén.
  • Nem mindegy, hogy elöl, hátul vagy középen ülünk az autóban, buszon, hajón vagy repülőn.
  • Az autó a legkevésbé biztonságos közlekedési eszköz, de abban is van biztonságos hely.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) 2022-es jelentése szerint 2011 és 2020 között több mint 6000 tizennégy év alatti gyerek vesztette életét közúti balesetben az Európai Unióban, vagyis minden 15. áldozat kisgyerek volt. Ha abból indulunk ki, hogy a kicsik általában gyerekülésben, bekötve utaznak és hátsó ülésen, akkor gondoljunk bele, mi történik a felnőttekkel, akik kevésbé biztonságos helyen ülnek és sokszor (szabálytalanul) nem is kötik be magukat.

A légi baleseteknél is viszonylag nagy az esélye annak, hogy az utas nem éli túl az ütközést: az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egy 1996-os tanulmányában úgy becsülte, hogy a légi baleseteknek csak 90%-a volt technikailag túlélhető, tehát 10%-ban nulla esély volt az életben maradásra. De sebaj, azt a 90%-ot is fel lehet tornázni az alábbi tippekkel!

Szerencsére azonban

az új technológiák és az innovatív mérnöki felfedezések miatt évről évre egyre biztonságosabbak a járművek.

Még mindig van hova fejlődni, és persze sok baleset elkerülhető lenne, ha mindenki betartaná a közlekedési szabályokat.

A repülő melyik része biztonságos?

Ha legközelebb repülőjegyet foglalsz, nem biztos, hogy a lábhely kényelmét érdemes előtérbe helyezned, ugyanis, ott, ahol nagy a lábtér, ott kisebb esély a túlélésre légi katasztrófa esetén.

A Time 35 év repülőgép baleseti adatait vizsgálta, kiderült, hogy a repülő hátsó középső ülései a legbiztonságosabbak: ott csak 28% a halálozási arány, míg a repülő közepén ülőknél ez az arány 44%.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/22/biztonsagos-utaz…hol-erdemes-ulni/ ‎

Fotó: Getty Images

A hátsó harmadban lévő székekben ülők halálozási rátája 32% volt, szemben a repülő középső harmadában lévő 39%-kal és az első harmadban lévő 38 %-kal. Érdemes még tudni, hogy a Greenwichi Egyetem 2008-ban közzétett tanulmánya szerint a balesetet követően a kijárat közelében lévő utasok nagyobb valószínűséggel menekülnek meg élve.

Vonaton hova üljünk?

Mivel ma már a leggyorsabb vonatok a 350-420 km/h-t is elérhetik, egyáltalán nem mindegy, hova szól a jegyünk a kocsiban. A vonatbalesetek főleg sínillesztési hibák vagy síntörés miatt következnek be, és mivel legelőször a vonat első vagonjai siklanak ki és törnek össze, azokba ne vegyünk jegyet.

Érdekes módon gyakoribb a vonatoknál az oldalsó ütközés, mint a frontális vagy a hátulról érkező belerohanás.

Egy vonatkocsin belül is a középső ülések a legbiztonságosabbak. A szakértők szerint az ablak melletti helyek sem jók, mert nagy ütközés esetén kirepülhetünk. Ha lehet, válasszuk a menetiránynak háttal lévő üléseket, mert a fékezés alatt belesüppedünk az ülésbe és nem előre zuhanunk. 

A rizikós autós utazás…

Az amerikai National Center for Biotechnology Information (Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ) által 2008-ban közzétett tanulmány adatai a 2000 és 2003 közötti halálos autóbaleseteket vizsgálta: eszerint a személygépkocsikban (kétsoros ülések esetén) a hátsó középső ülés a legbiztonságosabb.

A hátsó középső ülésben 25%-kal nagyobb eséllyel marad életben az utas, mint a többi hátsó ülésben.

Az első ülésekhez képest pedig hátul 29,1%-kal jobb a túlélési esély. Persze ez az érték attól is függ, hogy mennyire jó az autó felszereltsége, mert ha van légzsák elöl és oldalt, valamit az autó elején és oldalt a kaszni jól meg van erősítve gyárilag, akkor az első üléseken is biztonságos utazni. Az sem mindegy, hogy nők vagy férfiak vagyunk: ugyanis az autók biztonságát csupán 2022-ben kezdték el tesztelni női törésbábukkal.

Buszon is okosan kell választani

A buszon akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha a busz közepén ülünk és nem azon az oldalon, ahol a nagy forgalom vagy szembeforgalom van. A buszos balesetek nagy része abból adódik, hogy egy jármű átjön a busz sávjába és bekövetkezik az ütközés.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/22/biztonsagos-utaz…hol-erdemes-ulni/

Fotó: Getty Images

Emeletes buszok estén az alsó szint középső része a legbiztonságosabb és a legkényelmesebb is, mert ott van a jármű súlypontja, vagyis kevésbé döcög az út során és ütközésnél is kevésbé „rázós” hely. Buszos utazásnál az első üléseket hanyagoljuk, mert nagy erejű karambolnál kirepülhetünk a szélvédőn. A legveszélyesebb rész az emeletes buszok felső szintje, mert borulásnál a fenti rész sérül meg legjobban és leghamarabb.

Hajós utazás: Válassz alsó kabint!

Akár motorcsónakról, kis vitorlásról vagy nagy óceánjáró hajókról van szó, mindenképp a jármű közepén vagyunk biztonságban. A hajó orra a legveszélyesebb hullámzás és ütközés esetén is. Nagy cirkálókon válasszunk alsó fedélzeteket és kabinokat. Ha nagy viharba kerülne a hajó, akkor a kabinból menjünk kis a folyosóra, hogy a repülő tárgyak nehogy eltaláljanak bennünket.

Kiemelt kép: Getty Images