Ahhoz, hogy a gyerekeket megvédjük és a jogaikat érvényesíteni tudjuk, elsősorban tudásra van szükség. Ha minden 10. ember elvégezné a Hintalovon Alapítvány online képzését, akkor lenne minden gyerek körül olyan felnőtt, akinek szeme van arra, hogy észrevegye, és füle arra, hogy meghallja, ha egy gyerek segítségre szorul. Az ingyenes képzésre bárki regisztrálhat, és elvégzéséről tanúsítványt kérhet.

Kevés téma van, amely annyira felkorbácsolja az érzelmeket, mint a pedofília. Teljesen érthetően, hiszen benne van minden, ami extrém indulatokat válthat ki: kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekek, hatalommal való visszaélés, a bizalom megbecstelenítése, mélységes traumatizálás, a gyerekkor elrablása…

Az embereket érdekli a téma, azonban általában csak keveset tudnak a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről. Ez nem véletlen. Kevés a kutatás, alig van megbízható adat, az áldozatok rejtőzködnek, az elkövetők jó része ellen sosem indul eljárás.

A magyar társadalom nemcsak azt bizonyította be az elmúlt hetekben, hogy a pedofília kapcsán a zéró tolerancia álláspontján van, hanem azt is, hogy nagy az információhiány, sok a félreértés a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések körül.

Edukáció nélkül nehéz segíteni

Bármennyire nehéz is tisztán látni ebben a témában,

csak a szembenézés, a kérdések felvetése és a válaszkeresés vezethet ahhoz, hogy értsük, mivel állunk szemben.

Ha tesztelnéd a tudásodat, mit válaszolnál ezekre a kérdésekre?  

1. A gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazások hány százalékát követik el olyanok, akiket a gyerek ismer?

  1. Kevesebb mint 10%
  2. 50%
  3. Több mint 90%

2. A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések problémája milyen arányban érinti az európai gyerekeket?

  1. Minden ötödik gyereket
  2. Minden tizedik gyereket
  3. Minden századik gyereket

3. Hány éves korukban vannak a gyerekek a legjobban kitéve a szexuális bántalmazás veszélyének? 

  1. 6-12 éves koruk között
  2. 0-6 éves korukban
  3. 12-18 éves koruk között

(1. kérdés – 3., 2. kérdés – 1., 3. kérdés – 1.)

pedofilia-kepzes-gyerekjogok

Az emberek általában keveset tudnak a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésekről. A Hintalovon Alapítvány ingyenes képzése segít tisztán látni (Fotó: Getty Images)

Ingyenes képzés felelős felnőtteknek

A Hintalovon Alapítványnál hisznek abban, hogy önmagában az aggodalom és a féltés nem elég ahhoz, hogy a gyerekek biztonságban és jól legyenek.

Ahhoz, hogy a gyerekeket megvédjük és a jogaikat érvényesíteni tudjuk, elsősorban tudásra van szükség.

Olyan ismeretekre, amik segítenek abban, hogy jól értsük a gyermekbántalmazások természetét, az elkövetőket és az erőszak következményeit. 

Ezért összegyűjtöttek minden naprakész tudást arról, hogy kik azok a pedofilok, miért válik valaki szexuális ragadozóvá, hogyan kezd el valaki szexuális érdeklődéssel tekinteni a gyerekekre, és elkészítettek egy olyan rövid, tényekre és adatokra alapozott, közérthető nyelven megfogalmazott képzést, ami mindenkinek segíthet abban, hogy jól értse ezt a jelenséget.

A program kb. másfél óra alatt elvégezhető. Az online képzésre bárki regisztrálhat, és elvégzéséről tanúsítványt kérhet. Az a cél, hogy Magyarországon minden 10. ember megismerje ezt az anyagot. Így lehetne biztosítani azt, hogy minden gyerekek körül legyenek olyan felnőttek, akiknek szemük van arra, hogy észrevegyék, és fülük arra, hogy meghallják ha egy gyerek segítségre szorul. 

A Mi a pedofília, és mik a legfontosabb tudnivalók a gyermekekkel szembeni szexuális erőszakról? című ingyenes e-learning képzés felelős felnőtteknek itt érhető el.

Kiemelt kép: Getty Images