allat szeretet munka

Álommunka: az állatok szeretetéért egyre többet fizetnek

Ha szereted az állatokat, képes vagy felelősen gondoskodni róluk, akár karriert is építhetsz az állatszittelésre. Mutatjuk, hogy kötik össze a profik a munkát az utazással.

Már Magyarországon is egyre több olyan oldal nyílik, ahol regisztrált, leellenőrizhető szitterek és gazdik találhatnak egymásra. Az állattulajdonosok nem kénytelenek drága panzióba adni kedvencüket arra az időre, amíg elutaznak vagy esetleg megbetegszenek. A szitterek pedig úgy kereshetnek pénzt, hogy közben azzal foglalkoznak, amit a legjobban szeretnek: az állatokkal.

Ehhez persze a szitternek egy sor feltételnek meg kell felelnie. Először is kell egy olyan lakás vagy kertes ház, amelyben fogadni tudjuk azokat a kedvenceket, akiket a gazdik ottalvósan szeretnének leadni. Ilyenkor meghatározzák az árat, a szolgáltatásokat, a kedvenc szokásait, illetve azt is, milyen gyakran kérnek visszaigazolást az állat jólétéről. A rugalmas munkaidő vagy a home office elengedhetetlen az ilyen típusú szitteléshez, hiszen az állatra oda kell figyelni, meg kell etetni, le kell mozgatni.

A gyerekükkel otthon lévő anyukák, az egyetemisták, a home office-ban dolgozók számára ideális mellékkereset lehet a bentlakós szittelés.

Kutyasétáltató kerestetik!

Az ennél jóval könnyebben megvalósítható változat kutyasétáltatásból áll. Magyarországon több, mint hárommillió kutya él, nagy részük természetesen a gazdijával. Minden második magyar háztartásban található legalább egy szőrös családtag. Ez optimista becslés szerint pont ugyanennyi felelős gazdit jelent, akik időt és energiát szánnak az eb rendszeres sétáltatására. Azok, akik idő vagy bármi más erőforrás hiányában ezt nem tudják megoldani, vagy a kutya több mozgást igényel annál, amit ők nyújtani tudnak, felbérelhetnek egy kutyasétáltatót.
A szitter odamegy a lakásra, és meghatározott időtartamra elviszi az állatot játszani, sétálni.

Itt is nagyon fontos, hogy munkavállalóként ismerni kell minden vonatkozó szabályt, például

nem szabad elengedni az ebet a pórázról, csak a futtatóban, vagy erre kijelölt, biztonságos helyen.

Ismerni kell a tömegközlekedési szabályokat, az állat szokásait, és nem árt felkészülni arra sem, hogy hóban, esőben, sárban is menni kell. Meg kell akadályoznunk, hogy a ránk bízott kedvenc verekedésbe keveredjen, megszökjön, felegyen valamit a földről, túlhevüljön vagy megsérüljön. Takarítanunk kell utána a kutyapiszkot. A speciális igényű állatok testhőmérsékletére fokozottan oda kell figyelni, a cukorbeteg ebeknél az inzulint kell adagolni. Azaz nem csupán móka és kavacagás a felelős kutyasétáltatás, de ha mindent jól csinálunk, szerzünk magunknak egy új barátot, aki minden alkalommal lelkesen várja, mikor jöhet velünk sétálni. Közben mi is mozgunk, azaz a saját egészségünkért is teszünk valami fontosat.

allat szeretet munka

Aki az állatokat szereti, nem marad munka nélkül (Fotó: Getty Images)

Az állatok szeretetéből lett nyolcórás munka

Bár Magyarországon még sokan idegenkedve néznek a kutya- és macskaszitterekre (egyéb állatokról nem is beszélve), külföldön sokan ezt főállásban végzik munkaként. Minimális nyelvtudással is elboldogulhatunk a kedvencek világában, a nagyobb városok pedig tele vannak olyan gazdikkal, akiknek nincs elég idejük, energiájuk a kutyájuk lemozgatására. Amerikában a 36 éves Bethany Lane egy egész karriert épített már erre: egy hirdetésre válaszolva kezdett szitterkedni, és annyira sikeressé vált, hogy mára saját céget alapított, és lakást vásárolt a bevételeiből Manhattanben.
12 évvel ezelőtt még egyetemista volt, akinek ki kellett fizetnie a lakbérét és a diákhitelét, emiatt jelentkezett sétáltatónak. Egyszerre több állatot is el tudott vinni magával, így egész munkanapokat, vagy olykor napi 12 órát is a kutyákkal töltött. Ahogy egyre több bevételre tett szert, úgy csökkentette munkaórái számát, ma már az ő cége alkalmaz, közvetít ki szittereket.

Manhattanben a kezdő kutyasétáltatók 14 dollárt, azaz ötezer forintot kérnek egy félórás sétáltatásért, a tapasztaltak, akiknek jómódú ügyfeleik vannak, majdnem háromszor ennyit tehetnek zsebre.

Persze ez itt Európában, legalábbis hazánkban csupán egy álom, de a nagyvárosokban minden felelős, állatszerető, megbízható szitter találhat legalább egy mellékállásra való munkát. Még ennél is nagyobb örömet okozhat az, ha összekötjük az állatfelvigyázást az utazással. Rengeteg olyan lakástulaj van, aki az elutazása idejére bentlakó szittert keres, és az sem zavarja, ha az illető másik országból érkezik. Szitterként ugyan ki kell fizetnünk az utazásunk és az ellátásunk költségét, cserébe viszont ingyen lakhatunk a gazdi házában, miközben vigyázunk a kedvencére, és gondozzuk az ingatlant és környékét. Nagyon sokan így jutnak el csodás helyekre tulajdonképpen nyaralni, hiszen a szitterkedés, a gyep öntözése és egyéb teendők mellett azért jut idejük várost nézni, kirándulni is. A kereslet és a kínálat találkozásához már többféle weboldalt és appot igénybe vehetünk, ilyen a Nomador, a MindMyHouse, vagy a TrustedHouseSitters.

Kiemelt kép: Getty Images