Pályázat: Jövőtervező kihívás kreatív diákoknak – tedd jobbá a világot!

„Ha mindnyájan megtennénk, amire képesek vagyunk, szó szerint saját magunkat is elkápráztatnánk.” – bíztat a múltból Thomas Alva Edison, minden idők egyik legnagyobb feltalálója, akinek számtalan találmánya közül az egyik legismertebb a szénszálas izzólámpa. Saját bevallása szerint Edison nem volt egy elemző elme, de kiskorától kezdve falta a könyveket, rengeteget olvasott, és minden részproblémára gyakorlati megoldást próbált találni.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Rendkívüli kitartását mi sem bizonyítja jobban, mint amikor egyszer nyolcezer kísérlet után sem működött akkumulátora, de ő mégsem kudarcként fogta fel, hanem megállapította: legalább van nyolcezer dolgunk, amiről tudjuk, hogy nem jó. Edison másik híres mondása szerint „a lángelme egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék veríték”. Az amerikai feltaláló egyébként távolról sem a köztudatban élő magányos zseni volt, laboratóriumában válogatott, törekvő és tehetséges tudósgárda dolgozott az irányítása alatt. Nem véletlen, hogy a kitartásáról és optimizmusáról is híres Edison születésnapja, február 11-e, 1983 óta a Feltalálók Napja Amerikában.

Edison szellemisége hívta életre a Samsung nemzetközi programján alapuló Megoldások a holnapért kihívást, melyet Magyarországon az EdisonKids csapatával közösen indítottak el, hogy a jövőtervezésre és kreatív problémamegoldásra invitálják a a 7-12. osztályos diákokat. A negyedik alkalommal induló kihívás egy páratlan lehetőség arra, hogy a diákok a tanáraikkal és elismert szakemberekkel együttműködve olyan alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol egymást inspirálva közösen gondolkodhatnak azokon a megoldásokon, amelyek pozitívan hatnak mindannyiunk életére.

A kezdeményezés motiváló közösséget és egyedülálló képzést biztosít, mi több a nyertes diákok, tanárok, valamint iskoláik összesen 6 millió forint összértékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

A verseny mérföld kövei

1. Jelentkezzetek és tervezzétek újra a jövőt!

Az EdisonKids és a Samsung idén január és június között az ország leginkább előremutató ötleteit keresi, amelyek a jelen kérdéseire a jövő megoldásaival válaszolnak. A Megoldások a holnapért kihívásra a tudomány, technológia iránt érdeklődő, valamint a társadalom jobbá tételéért aktívan tenni vágyó 7. és 12. osztály közötti diákok jelentkezhetnek. A 2-6 fős csapatok egy tanáruk bevonásával nevezhetnek egy kétperces bemutatkozó videóval, amelyben a problémafelvetést és a megoldási javaslatukat prezentálják. Az idei hívószavak: fenntarthatóság, a jövő oktatása, közösség – több generáció jelenét és jövőjét érintő témakörök.

Mielőtt nekiálltok felvenni a videót, mindenképp olvassátok el figyelmesen a Videókészítési követelményeket. Kattintsatok a részletekért!

Videókészítési tippek mellett egy jó tanács a csapatoknak a Megoldások a holnapért oldaláról: ››Nézzetek szét a szűkebb környezetetekben vagy akár világszinten, és mondjátok el nekünk, mi az, amin javítanátok, mert már régóta zavar titeket! Fontos, hogy bármennyire is őrületesen jó és jövőbelátó az ötletetek, legyen meg a fejetekben – legalább nagyjából -, hogy hogyan tudnátok kivitelezni – akár külső segítség bevonásával. Tervezzetek előre, nagy vonalakban, a részleteket pedig kitaláljuk közösen!‹‹.

Jelentkezési határidő: 2024. február 20.

2. Találjuk meg a legjobb ötletet!

A Megoldások a holnapért több mint egy verseny, a programban a jövő feltalálói neves szakemberekkel együtt fejleszthetik jövőformáló ötleteiket és bővíthetik jövőtervezői eszköztárukat. A résztvevők amellett, hogy a 21. században elengedhetetlen készségeket sajátíthatnak el, ráérezhetnek arra is, hogy mekkora erő rejlik az inspiráló közösségben, együttműködésben és a csapatmunkában.

3. Dolgozzuk ki a megoldást!

Az 50 kiválasztott csapat szakértői támogatással indul el a jövőtervezés útján. Online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak az innovatív workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. A Megoldások a holnapért program célja, hogy a résztvevő fiatalok, tanáraik és a mentorok együtt járják végig a jövőtervezés minden lépcsőfokát és közösen dolgozzák ki a legjobb megoldást az innovatív felvetésekre.

Az együttműködésben rendkívül fontos a tanárok szerepe, ezért a program során ők a közös workshopokon felül személyes facilitációs képzésben részesülnek. A kihívást jövőtervező workshopok kísérik végig, a verseny utolsó szakaszába bejutó Top 8 csapat (kihirdetése: április 15.) további képzéseken és prezentációs tréningen vesz részt, ahol már a szakmai és Samsung mentorok is támogatják őket a visszajelzéseikkel, iránymutatásukkal. A döntőben, május 31-én a csapatok személyesen prezentálják ötletüket.

Mit ad a résztvevőknek a Megoldások a holnapért kihívás?

  • A nyereményeken túl a megmérettetés számos további értéket tartogat a diákok és a tanárok számára egyaránt. Nem a győzelem az elsődleges szempont: a kreatív műhelymunka során teret kap a tehetség, a generációk közti kommunikációban hidat teremt, támogatja személyes fejlődést.
  • A program nemcsak a diákokat, hanem a tanárokat is támogatja, akik a képzések során juthatnak olyan eszköztárhoz, amely segíti őket abban, hogy még hatékonyabban támogathassák csapataikat.
  • Az online képzés mellett a személyes találkozókon a résztvevők új barátságokra és inspiráló együttműködésekre tehetnek szert.
  • A jó szív sosem megy ki a divatból: az innovatív ötletek mellett kiemelt hangsúlyt kap a másokért való felelősségvállalás, a gyengébbek megsegítése, a közösség építése, fejlesztése.

Díjnyertes ötletek

A pályázatokat az eredetiség (újszerű problémafelvetés és javasolt megoldás), a megalapozottság (a probléma létezik és az ötlet valós megoldás lehetne), a megvalósíthatóság (a jelenlegi technológiai és társadalmi környezetben kivitelezhető + elkötelezett a csapat eziránt) és a társadalmi felelősségvállalás (pl.: elfogadás népszerűsítése, sokszínűség, empátia kiváltása a közösségben) szempontjai szerint bírálják el a technológiai szektorból, üzleti életből érkező, valamint a fenntarthatósággal vagy közösségépítéssel aktívan foglalkozó zsűritagok.

Inspirációként lássuk hát, milyen projektek értek az előző években dobogós helyezést.

  • 2021: Trois cent soixante croissants: A Dioxiday böngésző bővítmény az internetes, online vásárlást reformálja meg. A célja, hogy segítsen a felhasználok internetes vásárlásait környezettudatosabbá tenni.
  • 2022: GITegylet: Ötletükben a használt tárgyakat árusító és az adománygyűjtő platformok előnyeit egyesítették, melynek köszönhetően a már nem használt tárgyak eladásából befolyt összeget egy fenntarthatósági öltet megvalósítására lehetne fordítani, ezzel több szempontból is támogatva az újrahasznosítást.
  • 2023: NUT (Napkor’s Upcycler Team): A csapat az újrafelhasználás, azaz upcycling által mutatott rá, hogyan lehet minél tovább körforgásban tartani a terméket, ahelyett, hogy szemét válna belőlük. Az üres csomagolásból a környezettudatos tisztítás után hűtőszatyrot vagy melegen tartó zsákot készítenének.

Bővebb információ és a pályázat részletes leírása az EdisonKids és a Samsung weboldalán érhető el.

Kiemelt kép: Samsung