Így főzhetünk otthon kávéházi minőségű kávét – Tippek egy kávémestertől (x)

Sokan nem is sejtik, mennyi minden lehet befolyással egy csésze kávéra. A nem megfelelő tárolás például ronthat a kávé frissességén, és így az ízvilágán, míg a helytelen főzéssel még a legjobb minőségű kávé is keserűvé válhat. Borsos Dávid, a Starbucks regionális kávémestere most elárulja a tökéletes fekete titkát.

A jó kávé titka

„Annak érdekében, hogy a legjobb ízt kapjuk, a vizet a forráspont elérése előtt – kb. 91–96 Celsius-fok környékén – ideális hozzáadni a kávéőrleményhez. Azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy a kávé zamata nagyban függ a frissességétől, amelynek legnagyobb ellenségei az oxigén, a fény, a hő és a nedvesség. A kávét épp ezért mindig tartsuk jól lezárható, sötét falú tárolóban, és közvetlenül az elkészítés előtt őröljük meg a felhasználni kívánt mennyiséget. A köztudattal ellentétben a túl kevés kávé keserű italt eredményez. Egy csésze kávé 98 százaléka víz: a legjobb íz eléréséhez így 180 ml vízhez két teáskanál, kb. 10 gramm frissen őrölt kávét ajánlott adni” – mesél az alapokról Borsos Dávid, a Starbucks regionális kávémestere, aki arra is kitér, hogy mi a különbség a különböző pörkölések között:„ A Starbucksnál alapvetően három pörkölési profilt különböztetünk meg: a könnyedebb blonde, a finom és erős ízvilágú medium és a testes dark. Vendégeink maguk választhatják ki, hogy világos vagy sötét pörkölésű kávéból kérik-e az italukat. A Starbucks számára rendkívül fontos az italok személyreszabhatósága, az összesen több mint négymillió kávévariáció közül biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.”

Fotó: Starbucks Magyarország

A kávémester kedvenc Valentin-napi kávékoktélja

Starbucks Caffé Verona csokoládés kávéshake

Hozzávalók: • 1 csésze hideg fekete Starbucks Caffé Verona kávé lefőzve és lehűtve • 1 csésze vaníliafagylalt • 2 evőkanál csokoládészirup • 1/2 teáskanál vaníliaőrlemény • 1 csésze jégkocka • tejszínhab a tetejére • csokoládéforgács vagy reszelt csokoládé a tetejére

Elkészítés: Tegyük a turmixgépbe a hozzávalókat a hideg feketekávétól a jégkockáig, majd turmixoljuk addig, amíg az ital sima és krémes nem lesz. Tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítve tálaljuk.

A termesztéstől a választásig

Ahogyan a jó bor vagy tea, úgy a jó kávé karakterét is a termőterület határozza meg, amiben fontos szerepet játszik többek között a talaj összetétele és az éghajlat. A Starbucks több mint harminc kávétermelő országból – törekedve a százszázalékos felelős beszerzésre – vásárol kávét. Egyedi ízükhöz a származási helyük eltérő kultúrája, természeti adottságai és termesztési módszerei mind hozzájárulnak, amelyekből a kávézólánc különböző pörköléssel és keverékek összeállításával varázsol unikális ízharmóniát a csészékbe. A repertoár színes, de szerencsére van, aki segít a választásban. A kávémárka kávémestereinek speciális képzésen kell részt venniük, hogy megfelelő szintű kávé- és vendégkiszolgálási ismeretekkel rendelkezzenek. Sokféle feladatot látnak el: segítenek a vendégeknek kiválasztani a megfelelő kávébabot az otthoni főzéshez, elmagyarázzák az egyes fajták és pörkölési fokok ízjegyeit, megismertetik a baristákat és a vendégeket a különböző kávéfajtákkal, pörkölési módokkal és italokkal. Erre tökéletesen alkalmasak a kávékóstolók és a szemináriumok is, amelyeket rendszeresen rendeznek a Starbucks budapesti és vidéki kávézóiban.

Kiemelt kép: Starbucks Magyarország