Az északi szélesszájú orrszarvú egyetlen hím példánya fogságban élt, így próbálták megmenteni a fajt. Jó hír, hogy a nőstényeknél újfajta embrióbeültetést alkalmaztak, hogy több esélyt kapjanak a rinocéroszok a túlélésre.
  • Az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz, Sudan a állatmentés jelképe lett.
  • Sudan még a Tinderre is felkerült – mint a legpartiképesebb agglegény.
  • Az utolsó hím példány 2018-ban hunyt el, két nőstény maradt összesen a fajból.

Az orrszarvúk kihalásáért csakis az emberiség tehető felelőssé. A szarváért levadászott afrikai állatfaj, az északi szélesszájú rinocérosz lehet, hogy nem éli túl a megpróbáltatásokat. Egy új embriókísérlet talán segít megmenteni a súlyosan veszélyeztetett orrszarvút.

Sudan szomorú története

Az idős hím állat, Sudan az utolsó éveit, bár kényeztetve, de fogságban töltötte Kongóban. Annyira féltették az állatot, hogy 24 órában fegyveres őrök vigyáztak rá, mert még hittek abban, hogy így megmenthető az egyed, és ezáltal az egész faja. A fogságban azonban nem szaporodott Sudan a faj megmaradt két nőstényével, ugyanis utóbbiak nem tudták kihordani az utódokat. Rengeteg cikk, képriport és film készült a szomorú sorsú Sudanról. Olyannyira erős volt a lobbi az állat megmentéséért, hogy még a Tinderre is felkerült, mint a legnépszerűbb agglegény a világon – ezzel akarták felhívni minél szélesebb körben a figyelmet a kihalás szélén élő fajra.

A rendszertani besorolás szerint az északi szélesszájú orrszarvú különálló faj, a tudósok azt feltételezik, kb. egymillió évvel ezelőtt vált szét a különféle rinocéroszfajok fejlődése. A délen élő szélesszájú orrszarvú megmentési projektje például olyannyira sikeres volt, hogy ma már újra viszonylag sok, 20 ezer egyedet számlálnak Afrika déli részén. 

https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/06/orrszarvu-megmen…-embriobeultetes/ ‎

Déli szélesszájú orrszarvú kicsinyével (Fotó: Getty Images)

Embrióbeültetéssel próbálkoznak

Új reménysugár fénylett fel az utóbbi napokban: talán mégis sikerül a „funkcionálisan kihalt” északi faj újraéledése. A tudósok sikeresen hajtottak végre a közeli rokonfajon, a déli orrszarvúkon embrióbeültetést – számolt be a BBC.

„Szinte biztosak vagyunk abban, hogy képesek leszünk ugyanilyen módon létrehozni északi orrszarvút is, és ezáltal meg tudjuk menteni a fajt”

– mondta Susanne Holtze, a németországi Leibniz Állat- és Vadkutató Intézet tudósa.
A németországi kutatóközpontban vezetett BioRescue-projektben laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg az állat petesejtjét a spermiummal, majd az embriót beültetik a nőstényekbe. A kutatók annak ellenére nagyon bizakodóak, hogy az első szélesszájú embrióbeültetésből származó vemhességnek szomorú vége lett: a béranya bakteriális fertőzést kapott a területet sújtó árvíz miatt, a fertőzésbe belehalt, és sajnos az utód is elpusztult.

A tudósok szerint a szerencsétlen eset nem jelenti azt, hogy a lefagyasztott spermiumból és petesejtből létrehozott embriónak ne lenne esélye, igenis lehetséges, hogy az embrióbeültetés megmenti az északi szélesszájú orrszarvút:

„Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a lefagyasztott, felolvasztott, kémcsőben előállított embrióból új élet születhet, ezt az esélyt szeretnénk megadni az északi fehér orrszarvúnak is” – mondta el Thomas Hildebrandt, a BioRescue kutatás vezetője.

Hogy nem reménytelen a küzdelem, azt az is mutatja, hogy van 5, egyszer már kihalt állatfaj, amely a tudománynak köszönhetően újra velünk lehet.

Kiemelt kép: Getty Images