Amy Khvitia és Ano Sartania

A TikTok hozta össze a babaként eladott ikreket

Egy csecsemőként elszakított ikerpár esete a napokban rázta meg a világ közvéleményét.
  • 22 évvel ezelőtt, születésük után közvetlenül elszakítottak anyjuktól és egymástól egy ikerpárt.
  • A lányok két évtizedig nem tudtak egymásról.
  • Később kiderült, esetük nem volt egyedi.

Amy és Ano egypetéjű ikrek, de közvetlenül születésük után elválasztották őket az édesanyjuktól, és örökbefogadó családoknak adták el őket. Évekkel később egy tévés tehetségkutatónak és egy TikTok-videónak köszönhetően véletlenül találtak egymásra. Ahogy jobban beleásták magukat a múltjukba, rájöttek, hogy esetük csak egy a Grúziában kórházakból ellopott és eladott több ezer csecsemő esete között, és hogy a kegyetlen gyakorlat egészen 2005-ig élt.

Ki az a másik lány?

A 12 éves Amy Khvitia épp a keresztanyjánál volt, és a kedvenc tévéműsorát, a Georgia’s Got Talentet nézte, amikor a műsorban meglátott egy lányt, aki megszólalásig úgy nézett ki, mint ő. Ugyanezen a napon ismerősök egész sora hívta fel Amy édesanyját, mert nem értették, hogy kerül Amy, ráadásul más néven a tévéműsorba. A dolognak akkor nem lett folytatása, mert

Amy szülei lezárták a dolgot azzal, hogy mindenkinek van valahol egy hasonmása, és a tévében látott kislány csak véletlenül emlékeztet olyan nagyon Amyre.

Hét évvel később aztán, 2021 novemberében Amy videót tett közzé a TikTok-on arról, hogy piercinget lőnek a szemöldökébe. Néhány száz kilométerrel arrébb, Tbilisziben egy másik 19 éves lánynak, Ano Sartanianak egy barátja küldte át a videót azzal a kommentárral, hogy az abban szereplő lány kiköpött úgy néz ki, mint ő.  Ano megpróbálta lenyomozni megkeresni a lányt az interneten, ezért megosztotta a videót egy egyetemi WhatsApp-csoportban, hátha valaki tud segíteni. Valaki, aki ismerte Amyt, meglátta az üzenetet, és végül össze is kapcsolta őket a Facebookon. Amy azonnal tudta, hogy Ano az a lány, akit évekkel ezelőtt látott a Georgia’s Got Talentben. „Már olyan régóta kereslek!” – üzent neki. „Én is” – válaszolta Ano.

Túl sok egyezés

A következő napokban egyre többet beszélgettek és felfedezték, hogy rengeteg közös van bennük. A dolgok viszont ekkor még nagyon zavarosak voltak. Mindketten a nyugat-grúziai Kirtskhi szülészeti kórházban születtek, de a születési anyakönyvi kivonataik szerint a születésnapjaik között néhány hét különbség volt. Elvileg tehát nem lehettek tehát testvérek, még kevésbé ikrek, miközben kiderült, hogy nemcsak az ízlésük, a gesztusaik egyeztek nagyon, de kiderült, hogy mindketten ugyanabban a genetikai betegségben is szenvednek.

Ahogy egyre több furcsa egyezést fedeztek fel, megbeszélték, hogy ha törik, ha szakad, kipréselik családjaikból az igazságot.

Ekkor derült ki, hogy külön-külön fogadták örökbe őket, néhány hét különbséggel 2002-ben, és hogy a hivatalos születési anyakönyvi kivonataikban szereplő adatok, köztük a születési dátumuk, hamisak voltak.

Mi van a háttérben?

Amy édesanyja nem tudott teherbe esni, egy barátja pedig azt mondta neki, hogy a helyi kórházban van egy a szülei által nem kívánt baba, akit – feltéve, hogy fizetne érte az orvosoknak – hazavihetne és sajátjaként nevelhetne fel. Kiderült az is, hogy Ano édesanyjának ugyanezt a történetet mondták. Egyik örökbefogadó család sem tudta, hogy a lányok ikrek, és annak ellenére, hogy rengeteg pénzt fizettek a lányaik örökbefogadásáért, azt mondják, nem tudták, hogy ez a gyakorlat illegális. Grúziában ekkor igen zűrzavaros idők uralkodtak ,és mivel a kórházi személyzet is érintett volt a babaközvetítésben, az örökbefogadó szülők azt hitték, hogy ez törvényes. Ha törvényes nem is, napi szintű gyakorlat volt ekkoriban. Kutatómunkája során Amy talált egy Facebook-csoportot, amely grúziai családok újraegyesítésével foglalkozik, olyan gyermekekkel, akikről feltételezik, hogy születésük után illegálisan örökbe fogadták őket. A csoportnak több mint 230 000 tagja van, ami nem csoda, figyelembe véve, hogy kutatásaik szerint a grúz gyerekek feketepiaca az 1950-es évektől egészen 2005-ig virágzott. A hálózatot szervezett bűnözők működtették, és a társadalom minden rétegéből voltak benne érintett emberek, a taxisofőröktől kezdve a kormány magas rangú képviselőiig. Korrupt tisztviselők hamisították az illegális örökbefogadásokhoz szükséges dokumentumokat, amik segítségével 100 000 csecsemőt adtak így örökbe, körülbelül egy éves helyi fizetésnek megfelelő összegért cserébe.

@sartaniaanoo

First Germany fit check 🤓

♬ original sound - tm

Újabb fordulat

A szóban forgó csoportban Amy is megosztotta a történetüket, egy fiatal németországi nő pedig válaszolt neki, és elmondta, hogy édesanyja 2002-ben ikergyermekeket szült a Kirtskhi Szülészeti Kórházban, és annak ellenére, hogy azt mondták neki, hogy a gyerekek meghaltak, máig vannak kétségei. DNS-tesztek később kimutatták, hogy a Facebook-csoportban szereplő lány a testvérük, és Németországban él a szülőanyjukkal, Azával. Az ikreknek édesanyjuk elmagyarázta, hogy a szülés után rosszul lett, és kómába esett. Amikor felébredt, a kórházi személyzet közölte vele, hogy babái nem sokkal a születésük után meghaltak. Amyt, Anót, édesanyjukat és testvérüket érthetően nagyon megrázták a történtek. Egyelőre (sok ezer hozzájuk hasonló érintettel együtt) a feldolgozás fázisában vannak, és bár egyelőre nem kerültek igazán közel édesanyjukhoz, tartják a kapcsolatot. 

2005-ben Grúzia megváltoztatta örökbefogadási törvényeit, 2006-ban pedig szigorította az emberkereskedelem elleni törvényeket, megnehezítve ezzel az illegális örökbefogadásokat. 2022-ben a grúz kormány vizsgálatot indított a társadalmat alapjaiban megrázó gyermekkereskedelmi ügyében, melyre Amy és Ano most napvilágra került története is nagy figyelmet irányít majd.

Az ikerszületés mindig különleges dolog, és még inkább az, ha egy ikerpár két különböző évben jön a világra. Ebben a cikkünkben egy ilyen ikerpárról irtunk.

Kiemelt kép: Amy Khvitia és Ano Sartania, Ano Sartarina Facebook oldala