két ünnep között Getty Images

8 dolog, amit végezz el két ünnep között, hogy jól induljon az éved

Neked hogy szoktak telni a karácsony és újév közötti napok? Lusta semmittevésben, esetleg szorgosságat színlelve a munkahelyen? Ami engem illet, ezeket a napokat sokszor nem tudom jól kihasználni. Mindjárt vége az évnek, új dologba nem akarok fogni. De mindjárt kezdődik a másik, amit jó lenne felkészülten várni.

 Mit lehet tenni ezekben a kicsit álmos, lustaságra csábító napokban? Szakértők szerint ekkor olyan apró, mégis előre vivő tevékenységeket érdemes végeznünk, amelyek kevesebb erőfeszítéssel járnak, de mégis megkönnyítik a két időszak közti átmenetet.

Takaríts ki alaposan!

Az, hogy tavasszal óriás nagytakarítást csinálunk, a legtöbbünknek alap, ami viszont engem illet, karácsony előtt sose tudom megcsinálni olyan mélységben, mint szeretném. Az ünnepek közötti néhány nap kiváló alkalom arra, hogy bepótoljuk, ami karácsony előtt elmaradt, és nagyon hálásak leszünk majd magunknak a jövő év elején.

Használd fel, ami a hűtődben, kamrádban van!

És itt most nemcsak a karácsonyi maradékokra gondolunk. (A megmaradt rizs felhasználására itt hoztunk ötleteket.) Nézd át a kamrát és a hűtőt, és használd fel azokat a dolgokat, amelyek túl régóta állomásoznak bennük. Így nemcsak lélegzethez jutsz az év végi nagy költekezés után, de arra is rászorítod magad, hogy átnézd és rendbe tedd a konyhát.

Fotó: Canva

Keress meg valakit, akivel régen beszéltél!

Ha te is úgy vagy vele, mint én, hogy év közben a munka, családi teendők vagy bármi más között alig találsz időt a barátokra, és ezt az alig időt is inkább azokra fordítod, akik a legközelebb vannak hozzád, talán te is elsodródtál egy-két olyan személytől, akik egyébként fontosak neked, csak nincsenek mindig rajta a radarodon. Nagyon fognak örülni, ha megkeresed őket.

Nézd át a levelezésed!

Szabadulj meg a spamektől, nézd át az olvasatlan leveleket, jelöld be az elvégzett feladatokat, hogy januárban újra kezdve a munkát, tiszta lappal indulhass.

Foglalj orvosi időpontot!

Ebben az időszakban az emberek annyira nyakig ülünk a teendőik közt, hogy nem sokan rohamozzák az orvost, ellenben januárban nagyon sokan lesznek, Foglald le már most az időpontodat egy januári fogkőleszedésre!

Olajcsere

Megint egy olyan dolog, amit ilyentájt kevesen végeztetnek, ezért ha most hívod fel a szerelőt, lehet, hogy azonnal sorra jutsz, és év elején ezzel sem lesz gondod.

Tervezd meg a januári menüt!

Néhány hónapja kezdtem el ezt csinálni, és áldás volt az egészségem és a pénztárcám számára. Idén decemberben ülj le, és készíts egy havi étkezési tervet – legalább a vacsorára vonatkozóan –, hogy tudd, mit eszel a hét minden estéjén. Tényleg hihetetlen, mennyivel egészségesebbé válnak az étkezési szokásaid, ha az étkezéseid papíron vannak.

Végezz el kisebb otthoni javításokat!

Apróságok alatt a kiégett izzók kicserélését, az elhalt növények kidobását, az ablakmosást stb. értem. Tudod, azokat a dolgokat, amiket már régóta meg akartál csinálni, de mindig halogatod.

Számold meg az aprót!

Van egy befőttes üvegnyi apród, amit egész évben gyűjtögetél? Számold meg, csomagold be, és tedd be a megtakarítási számládra. Meg fogsz lepődni, mennyi van benne. Nem tűnik soknak, de gyorsan összeadódik.

Kiemelt kép: Getty Images