115 éve született Szepes Mária, 70 éve indultak Pöttyös Panni kalandjai

Pöttyös Panni történetei a mai gyerekeknek legalább annyira kedvesek lehetnek, mint édesanyjuknak vagy nagymamájuknak voltak.

Szepes Mária 1908. december 14-én született művészcsaládba (apja Scherbak Oziás, művésznevén Papír Sándor, színész, anyja Kronémer Mária, művésznevén Kornai Margit, énekes-, színésznő volt), kisgyerekkorától fogva folyamatosan alkotott. Sokoldalú, karizmatikus, élettel teli személyiség volt, aki vonzotta a hozzá hasonló gondolkodókat. Tudatosan készült az írói pályára, 9-10 évesen írta első verseit, novelláit. A gyermek-, a szép- és a spirituális irodalom területén is maradandót alkotott. 

A mese eredete a mítoszokon, mondákon, legendákon és eposzokon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. Szepes Mária, a bölcs asszony, a mágiák ismerője, az Összefüggések Tudományának titkos tanítója talán ezért is szentelt komolyabb időt ennek az irodalomban gyakran alábecsült műfajnak, és keltette életre többek között a sokak kedvencévé vált Pöttyös Panni alakját. 

Anyaként rövid idő, alig egy év adatott meg számára, a gyerekeket mégis egész életében rajongva szerette, s örömmel ajándékozta meg őket történeteivel. (Ebben a korábbi cikkben arról írtunk, hogy az írónő miként lépett az okkultizmus útjára.) A Pöttyös Panni-sorozat mellett több gyerekkönyve is született, jelentek meg kötetei a Móra Kiadónál több mint 50 éve töretlen sikernek örvendő Már tudok olvasni-sorozat első (Táltos Marci) és második (Fityfiritty) szériájában is.

Pöttyös Panni akkor és most

A Pöttyös Panni első kötete 1953-ban került a könyvesboltok polcaira, és az évek során sorozattá bővült. A négyéves Panni felnövését követő hétköznapi történeteket a forgatókönyvíróként is dolgozó Szepes Mária kiváló dramaturgiai érzéke egyszerűségükben is élvezetessé tette. A kötetek sokadik olvasásra is képesek megszólítani, megkacagtatni, magukkal ragadni az óvodásokat. F. Györffy Anna jellegzetes illusztrációival a sorozat hamar nagy népszerűségre tett szert.

Szepes Mária: Pöttyös Panni (Móra Kiadó)

Az igazi szófogadó kislányt megjelenítő főszereplő mellett helyet kapott a csintalanság mintapéldája – Astrid Lindgren Juharfalvi Emiljével némileg rokon vonásokat mutató –, Kockás Peti. Emellett felbukkan Tamara is, a kedves és beszédes kislány, akivel Panni egy fodrászatban ismerkedik meg, és rögtön szoros barátságot köt. A szerző elárulta, hogy a két karakter barátsága igaz történeten alapszik.

A sorozat egy klasszikus értékeket felmutató, különlegesen erős nagyszülő-unoka kapcsolatot tár elénk. Bár 70 év alatt sok minden változott, Pöttyös Panni történetei a mai gyerekeknek is legalább annyira kedvesek lehetnek, mint édesanyjuknak vagy nagymamájuknak annak idején.

A Pöttyös Panni könyveket gondozó Móra Kiadó idén a kultikus könyvsorozathoz kapcsolódóan egy országos gyerekrajzpályázatot hirdetett, amelyre közel 800 munka érkezett be.

„Minket is meglepett az érdeklődés nagysága és az, milyen odaadással és szeretettel készülő alkotásokat kaptunk határon innen és túlról. Mivel a technika nem volt meghatározva, a ceruza-, filc- és zsírkrétarajzokon és festményeken túl kaptunk gyönyörű, kézzel készült könyveket, babákat és egy újrahasznosított anyagból készült robotot is. Több pályázó is megosztotta velünk az alkotások születésének hátterét, a Pannihoz köthető emlékeit, élményeit. Hatalmas öröm érezni és tudni, hogy Pöttyös Panni és barátai még mindig ott élnek a szülők, nagyszülők, pedagógusok és ami a legfontosabb: a gyerekek szíve közepén” – mondta el Kovács Zsanett, a Móra Kiadó pályázatért felelős munkatársa.

A beérkezett alkotásokból a Móra Kiadó és a Szepes Mária Alapítvány hatot díjazott, s a szakmai zsűri közel hatvanat válogatott ki, hogy a

2024. február 3-án nyíló, egy hónapon át tartó kiállításon a nagyközönség is megcsodálhassa őket a budapesti Deák17 Galériában.

Kiemelt kép: Kertész Dániel/Wikimedia Commons/F. Györffy Anna rajza/Móra Kiadó/nőklapja.hu