Hogyan válasszunk pezsgőt a különböző alkalmakra? (x)

Az ünnepi asztal elengedhetetlen kísérője a pezsgő. Ismerkedjünk meg a különböző eljárásokkal, és különlegességekkel hogy a számunkra legkedvesebb buborékos itallal tudjunk koccintani Karácsonykor vagy az Újév köszöntésére.

Méthode Traditionnelle – 30 alkalommal veszik kézbe a palackot, két-három évig érlelődik a pezsgő!

Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is több évre, Champagne-ban akár több évtizedre van szükség. A palackokat, melyek csak majd több év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.

A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal forgatják, alkalmanként 1/8-al mozdítva el a palackot. Az eljárás végén a seprő a palack szájánál gyűlik össze. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével (degorzsálás) biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek. Ezzel a különleges eljárással készül a Törley Chardonnay Brut és a Törley Chardonnay Brut Nature nyerspezsgő is, melyhez a gazdag, érett ízvilágot a kizárólag az Etyek- Budai borvidékről, saját szőlő ültetvényeinkről származó szőlő biztosítja.

Méthode Transvasée – Palackban erjesztve, szűrve, seprőtlenítve

A Törley Pezsgőmanufaktúra háromemeletnyi mély pincerendszerben, 1,5 literes magnum palackokban érlelődnek a transvasée eljárással készülő pezsgők is. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, de az emberi jelenlétet, a szorgos kezeket ez az eljárás sem nélkülözheti. A letöltött cuvée a palack koronazárral történő lezárása után kerül a fém kosarakba, konténerekbe. A kosárba rendezés során több tonnát mozgatnak meg naponta a munkatársak. A konténerek ezután rendezett sorokban – gondosan jelölve a bennük rejlő ital paramétereit – kerülnek a pinceágakba. Erjedésük, majd érlelésük 9 hónaptól akár másfél évig terjedhet. A hosszú pihenőidő után a már kierjedt pezsgőt teljesen zárt rendszerben kezelik készre a szakemberek. Az ezzel az eljárással készült pezsgők a Törley Tokaji Brut és a Törley Tokaji Doux, mindkét pezsgő saját tokaji termőterületünkről származó hárslevelű és furmint szőlőkből készülnek.

Méthode Charmat- Könnyed, vibráló energia minden palackban

A tartályban erjesztett pezsgők 2005 óta a pincészet Háros utcai bázisán készülnek. A 25 db 2500 hektóliteres tartályban erjed a magyarországi pezsgőforgalom meghatározó része. Itt készül az egyre népszerűbb száraz Törley Gála és Muscosecco pezsgő, de a klasszikus édes Törley Charmant doux  is,melyből a 0,75 literes kiszerelés mellett 0,2 literes, 1,5 és 3,0 literes kivitelben is palackozzák ezt az italt. A Törley márkaportfólió összesen 12 tagja készül ezzel az eljárással. 

Méthode Asti- Kirobbanó, gyümölcsös íz

Szintén tartályban erjed, de nem pezsgő alapborból, hanem mustból. Közvetlenül a mustot erjesztik pezsgővé, így egy aromagazdag, elsődleges muskotályos ízeket, illatokat hordozó pezsgő készülhet. Jellemzően alacsonyabb alkohol tartalmú, hiszen egyszeri erjesztéssel készül. A Törley választékában Fortuna néven kerül a boltokba.

Galéria | 4 kép

Törley Alkoholmentes- Hogy senki se maradjon ki az ünneplésből!

A Törley Alkoholmentes egy különleges technológiával készülő ital, ami borból készül, és vákuum technológia segítségével vonják ki belőle az alkoholt.
Az Alkoholmentes Törleyvel senki nem marad ki az ünneplésből. Fehér és Rosé változatban érhető el.

A Törley Alkoholmentes Rosé 2023-ban aranyérmet nyert a nagy múltú és elismert Mundus Vini versenyen, Alkoholmenetes kategóriában.

A Törley ICE- Jeget be, télen is!

Itthon még csak az idei évben vált népszerűvé, de nemzetközi szinten viszont már sikertörténet a jégre töltött pezsgő, ami szinte kifordította a sarkából a globális piacot. Az izgalmas, és néhány éve még elképzelhetetlennek tartott trend térhódítására reagálva a Törley Magyarországon elsőként jelent meg Törley Ice néven olyan itallal, ami az új irányvonal igényeire reagál. 

A jég nem ront a pezsgő minőségén, sőt!

Hihetetlenül hangzik, de igaz! A Törley Ice ízéből és zamatosságából akkor sem veszít, ha a jégkockák olvadni kezdenek, mivel több buborékot tartalmaz, mint más pezsgők. Valódi frissessége, gyümölcsössége, illat- és zamat anyagai kifejezetten jégre töltve teljesednek ki. Alapját speciális cuvée adja, a játékos és üde ízek megőrzése érdekében rövid ideig tartályban erjesztik. A jégkockák térigénye miatt ajánlott öblös nagy űrtartalmú pohárban kínálni. Díszíthető mentával vagy bogyós gyümölcsökkel.

Kiemelt kép és fotók: Törley