Különleges újévköszöntő műsor a tradíciók jegyében (x)

Az újév köszöntése immár a Hagyományok Háza életében is tradícióvá vált. A 2024-et újfent népzenével és néptánccal üdvözlő intézmény a Müpába vár minden érdeklődőt január 6-án este, egy igazán felemelő, közösségkovácsoló ünnepi műsorra, melynek vezérfonalát Bartók Béla hegedűduói adják Kelemen Barnabás hegedűművész és fia, Kelemen Gáspár előadásában.

A Hagyományok Háza óév búcsúztató és újév köszöntő produkciójában ezúttal a népzenével, néptánccal és népművészettel foglalkozó családok kerülnek előtérbe. Ez a koncepció igazán az intézmény sajátja, hiszen maga is törekszik a közvetlen és bensőséges légkör fenntartására mind belső működésében, mind látogatóival való kapcsolatában.

Az újévköszöntő műsorban elsődleges szerephez jutó Bartók-művek kapcsán érdemes megemlékezni arról, hogy maga, Bartók Béla is, gyűjtőútjai során, számos olyan közösség, sőt család életébe nyert közvetlen betekintést, ahol a családi tradíciókon felül a zene- és a tánc hagyománya egybeforrt a mindennapok átfogó megismerésével és megélésével. A Hagyományok Háza programjának fellépői is a generációkon átívelő kultúra-hagyományozás rendkívüli jelenségei, illetve képviselői. Az est kiemelt művészei, Kelemen Barnabás és fia, Kelemen Gáspár mellett Pál Lajos, Magyar Kálmán, Brezovszki Roland, Mocsel Rémusz, Kincses Kálmán és Nagy Imre családjával is megismerkedhetünk a zenén keresztül. Az általuk játszott dallamok táncprodukciók kíséretében repítenek végig bennünket a Kárpát-medence szebbnél szebb vidékein.

Újévköszöntő / Dusa Gábor

A közreműködők teljes listája elérhető a Hagyományok Háza weboldalán.

Bizonyára mind ismerünk olyan családokat, közösségeket, akik – bár megreformálva és a jelenhez adaptálva – aktívan élnek azzal a kulturális örökséggel, amelyet elődeiktől kaptak. Talán épp részesei vagyunk egy ilyen közösségnek, de az is lehet, hogy e hagyaték hiányát kell megélnünk. Az azonban kétségtelen, hogy mindannyiunknak vannak olyan alapvető szokásai, amelyeket családunk, közvetlen környezetünk vagy akár tágabb közösségünk hagyományozott ránk; emellett mind elindítói is vagyunk – vagy lehetünk – olyan rítusoknak, tradícióknak, melyeket leszármazottaink építenek majd be életükbe, hogy általuk és velük erősítsék saját és közösségük identitását. Ezek azok a kis szálak, amelyek képesek felépíteni egy egész kultúra szövetét.

A hagyományok folytonosságára talán úgy gondolunk mint természetes folyamatok összességére, azonban jelenünk társadalmi problémái egyre gyakrabban árulkodnak arról, hogy a családi, illetve kulturális hagyományok tradicionális adás-vétele, valamint a közösségi lét már nem mindig egy magától értetődő, általános értékrend részei. A kisebb és nagyobb csoportok megtartó ereje azonban évszázadok óta olyan kapocs, amely számtalan nehézségen átemelte nem csupán a családokat, de egész társadalmakat, és a kultúrák elemeit is, így tehát minden korban aktuális kérdés, hogy mennyi figyelmet fordítanunk kapcsolataink természetére.

A Hagyományok Háza előadásának nem titkolt célja közösségként búcsúztatni az óévet, üdvözölni az újat, kiemelve annak fontosságát, hogy a határok könnyedén átléphetők az összetartozás felemelő érzése által. Ünnepeljük az új esztendőt ezeknek az értékeknek megerősítésével és legyünk részese mi magunk is a folyamatosan újjáéledő hagyománynak!

Galéria | 3 kép

Részletes információk és jegyvásárlás  ide kattintva érhető el.

Kiemelt kép és fotók: Hagyományok Háza / Dusa Gábor