cipofestes

Mikulás előtt indul a licit – súlyosan beteg gyerekek tervezték meg álomcipőjüket

Magyarországon minden ötödik iskoláskorú gyerek küzd krónikus betegséggel. Sokan közülük hónapokat, éveket töltenek otthon, kiszakadva az iskolából, távol barátaiktól.

Most öten közülük kitalálhatták, megtervezhették és egy fiataloknak szóló fesztiválon be is mutathatták álomcipőjüket. A lábbelik árverezése a héten indul, a befolyt összeg a KórházSuliban tanuló gyerekek második félévét támogatja.

Virág szabadidejében rajzol, táncol, énekel, színészkedik – és vizsgálatokra jár. 9 éves kora óta ugyanis Crohn- és vesebeteg. Szinte már rutin számára az ellenőrző vizsgálat, ultrahang, labor. De Virágot nem olyan fából faragták, hogy betegsége miatt lemondjon az álmairól.

Művészeti iskolában szeretne tanulni, a Padlás egyik címszerepéig meg sem állna – természetesen az egyik legnagyobb pesti színházban.

Korhazsuli

Virág Pacek Surranó 2000 nevű cipőjével (Fotó: KórházSuli)

Gyöngy egy viszonylag ritka betegséggel, gyermekkori reumával diagnosztizálták. Ő és családja kemény éveken vannak túl, folyamatos kezelésekkel, sok váratlan nehézséggel. Ez megedzette Gyöngyöt és az egész családot – ezáltal még összetartóbbak lettek. Nem meglepő talán, hogy az Egy lépés a felhőn túlra nevű cipőjét is egy családi szál ihlette: a szülei mesélték neki, hogy a martfűi Tisza Cipőgyár melletti réten hogyan szaladgáltak gyermekkorukban a régi családi napokon (szakszervezeti bográcsozásokon, május elsejéken). Minden tele volt kis kék virágú, borostyánlevelű veronikával, és a fűszálak, a virágok pont úgy akadtak bele a saját cipőikbe, ahogyan az most Gyöngy cipőjén is megjelenik.

Korhazsuli

Gyöngy Egy lépés a felhőn túlra nevű cipőjével (Fotó: KórházSuli)

Réka számára a rajz művészetterápia: ez sok magányosan, otthon töltött órától mentette meg. Réka ugyanis fiatalkori reumával, neuropátiával és scoliosissal küzd, mely miatt eleinte iskolába se nagyon járhatott. Az álma az volt, hogy majd rajzzal foglalkozhasson, de a betegsége kézremegéssel jár. Réka viszont kitartó, ezért gitározik, íjászkodik és nem mondott le a rajzról sem: akár szobája összes falát beboríthatnánk a képeivel, egy centi hely nem maradna a tájképektől, állatportréktól.

Korhazsuli

Réka Miben sántikálsz? Cipőben! nevű cipőjével (Fotó: KórházSuli)

Az Eisberg Magyarország kft. és a Sneakerness Budapestet szervező Trunk Tamás segítségével megvalósult cipőkre már lehet licitálni, a befolyt összeg a KórházSuli munkáját segíti.

A KórházSuli a Gyöngyhöz, Vicához és Rékához hasonló sorsú gyerekeknek segít abban, hogy betegségük miatt ne maradjanak le tanulmányaikkal, és pótolják barátaik hiányát, közösséget biztosítva nekik. A beteg gyerekek tanulását ezen a linken keresztül tudod támogatni.

Kiemelt kép: Getty Images