„Képes vagyok dönteni a saját sorsomról” – Interjú Kovács Patríciával az újrakezdésről

A Nők Lapja és a Pesti Színház közös eseménysorozatán Juhász Anna olyan témákat érint majd vendégművészeivel, amelyek mindannyiunk életében meghatározók, ezáltal összekötnek bennünket. Az első alkalommal az újrakezdés lesz a téma, hiszen akár nagy gesztusokkal, akár tétova lépésekkel, de folyton-folyvást újrakezdünk. Az est felvezetéseképpen megkérdeztük a vendégeket, Kovács Patríciát, Szabó T. Annát és Wunderlich Józsefet, mit jelent nekik az újrakezdés. Ezúttal Kovács Patrícia válaszait olvashatjátok.

Volt nagy újrakezdés az életedben? 
Nagyon sok újrakezdésem volt a magánéletemben és a szakmaiban is. Amikor szinte egy bőrönddel megyek tovább. Tanulságosak ezek a pillanatok, mert rájövök, hogy lényegében minden fontos érzelmet viszek tovább magammal, de nem kötődöm már egyáltalán se tárgyakhoz, se helyekhez.

Szerinted milyen tulajdonságok szükségesek az újrakezdéshez és te birtokában vagy-e ezeknek?
Birtokában vagyok annak, hogy képes vagyok dönteni a saját sorsomról, ami elengedhetetlen az újrakezdésekkor. És ez nagy szabadság.

Van az újrakezdésnek korhatára?
Remélem hinni, hogy nem. Szeretnék nyolcvanévesen is ilyen flexibilis lenni, hogy ha úgy hozza az élet, akkor legyen bennem bátorság újrakezdeni.

Van a családodban vagy a baráti körödben „nagy újrakezdő”, akinek a története inspiráló és mintául szolgálhat?
Sajnos nincs a családomban nagy újrakezdő. Talán boldogabban és szabadabban éltek volna a felmenőim, ha lett volna bennük erő ehhez. Remélem, hogy én megszakítom ezt a folyamatot. Engem felemel a tudat, hogy mindig van bennem erő ahhoz, hogy én döntök a saját életemről, legyen az szakmai vagy éppen magánéleti helyzet.

Ha egy jó tündér azt mondaná, hogy újrakezdheted az életedet, van-e bármi, amit másképp csinálnál?
Semmit sem változtatnék az életemen. Így kellett történnie mindennek.

Akár nagy gesztusokkal, akár tétova lépésekkel, de folyton-folyvást újrakezdünk, még ha nem is mindig tudatosan. Az erő belőlünk fakad, de az inspiráció ad lendületet hozzá. Szeretnél részese lenni egy erőt adó, felemelő élménynek?

Akkor tarts velünk és Juhász Annával november 27-én a Pesti Színházban Örökös újrakezdésben címen megrendezésre kerülő estünkön. Az est szépirodalmi pillérei: Szerb Antal – Utas és holdvilág, Márai Sándor – Az igazi, Szabó Magda – Mózes egy, huszonkettő.
Az est vendégei: Kovács Patrícia, Szabó T. Anna és Wunderlich József

örökös újrakezdésban közeli juhász anna