Kabáttrendek télre – fenntarthatóan!

Az őszi-téli ruhatár egyik legfontosabb darabja a kabát, hiszen az határozza meg a megjelenésünket leginkább. Lássuk, hogyan találd meg a tökéleteset!

2023-ban a télikabátok izgalmasabbak, mint valaha, teht most aztán kiélheted a kreativitásodat! Felejtsük el az előítéleteket, hogy a télikabát csak egyféle lehet, és bátran nyissunk a színesebb, mintásabb, izgalmasabb darabok felé. Emelett persze jó, ha lehetőség szerint a gardróbounkban szerepet kap egy-egy klasszikus is, így lehet igazán harmóniát teremteni az öltözködésben.

Érjen a földig!

A fázósaknak főképp, de mindenkinek ajánlom a maxi hosszúságú kabátokat. Itt nem is alapanyag ami a fontos, hanem, hogy legalább bokáig érjen! Ez természetesen a hideg ellen is egy fantasztikus eszköz, ráadásul a 23/24-es tél egyik legerősebb trendje. Az oversized szabásvonal bejön? Nézz körül a vintage és secondhand üzletek férfi osztályán, jó minőségű és gyapjú alapanyagú exkluzív darabok jöhetnek szembe! Ezt  a bő szabást főleg akkor javasolom, ha magasabb testalkattal rendelkezel, az

alacsonyabbaknak ebből a maxi fazonból a derékvonalnál szűkített nőiesebb szabásvonal áll jól, ami boka fölött végződik.

 

Egy vendég a Max Mara divathét – Női divat 2024-es tavasz/nyár rendezvényén Milánóban, Olaszországban, 2023. szeptember 21-én. (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Ha letisztult vonalat választasz, akkor egy elegáns esti vacsorára vagy egy színházi alkalomra is fel tudod majd venni, de a hétfő reggeli rohanásban a melegítő cuccod fölé kanyarítva is gyorsan kisegít majd.

Plédkabátok minden színben

A plédkabát jelentése: egy olyan kabát, amely általában kockás mintázatú, puha anyagú, mintha csak egy piknikező pléd kabát verziójáról lenne szó. Olyan puhán vesz körbe, mint amikor lassú reggelen magad köré húzol egy finom meleg takarót, míg a kanapén a kávédat kortyolod.

Zina Charkoplia kockás Dior kabátban 2023. november 9-én (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Ezek a sokszor színpompás alapanyagú kockás kabátok feldobják a legegyszerűbb pulcsi/farmer kombinációt is és Neked is jókedvet és egy kis játékosságot csempésznek a szürke, sötét téli mindennapokba. Kombináld sportos és elegáns darabokkal, fehér inggel vagy egy bőrkabáttal rétegezve, esetleg ruhákkal és mintákat keverve is fantasztikusan működik. Érdemes belevágni!

Aviator, azaz a pilótadzseki – örök klasszikus visszatérése

Ez a vastag irhakabát egy igazi páncél a hideg ellen. Készülhet irhabőrből és ennek a textil megfelelőjéből is. Mindkét alapanyagú, de nagyon hasonló formavilággal rendelkező dzseki örök körforgásban visszatérő darab, érdemes beszerezni egy jó minőségű változatot, hogy hosszan, akár évtizedekig is helyet kapjon a szekrényedben.

A pilótadzseki a párizsi divathét vendégei között is menő volt idén – selyemkendővel is csinos. (Fotó: Raimonda Kulikauskiene/Getty Images)

Nehéz, vaskos hatását szuperül lazíthatod egy-egy vékonyabb kötött ruhával, lazább anyagú ingruhával vagy egy virágos, fodros nyári kedvenceddel is. A rövidebb fazon miatt jól illeszkedik a magasabb szárú csizmákkal, hosszabb téli szoknyákkal is. Gyakori, hogy vintage és secondhand üzletekben egy-egy eredeti pilótadzsekit is be tudsz szerezni, ami igazán egyedivé teheti a kedvenc téli öltözékeid!

Camel Coat, avagy a teveszőr kabát

Manapság már a teveszőr név ennél a kabátnál igazából a színét jelöli, már nagyon ritka, hogy igazi teveszőrből készült kabátról lenne szó. A trend viszont él és virul, ennek a színnek pedig az a nagy előnye, hogy fantasztikusan kombinálható, gyakorlatilag nincs olyan szín amivel ne lehetne párosítani, és ne mutatna tökéletesen. A téli fehérekkel puha hatást érhetsz el, egy fehér kasmírpulcsi vagy egy fehér farmerrel is maximálisan működik. A feketékkel keményebb elegánsabb az összhatás.

A koppenhágai divathét vendége narancs színnel párosította a teveszőr kabátot (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Nekem mégis személyes kedvencem az erős színekkel való párosítás (mi más). A erős narancsokkal, a neon zöldekkel, de még a egy napsárga kötött sapkával is illeszthető, sőt ha több erős színt kombinálsz igazán kreatív színfoltja lehetsz az utcaképnek.

Ha további secondhand kabát opciókra és izgalmas párosításokra, napi inspirációra vágysz, érdemes ellátogatni november 12-én a RUHA POP-upra, Újlipótváros legnagyobb pop-up gardróbvásárára, ahol a tervezői és secondhand darabokat találhatsz, és csupa fenntartható opció közül választhatsz! 

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images