Pura Poesia Pátkai Rozina Juhász Anna

„Él bennem a vágy a folyamatos megújulásra” – A Pura Poesia vendége Pátkai Rozina

Kíváncsiságról, női példaképekről és arról, milyen módszereink vannak az idő megállítására.

Pátkai Rozina zenei pályája a középiskolában indult, ahol Rakéta néven alternatív rockot játszó zenekart alapított. A szövegeket egészen friss, improvizatív módon kezelték, volt, hogy egy csokinyuszi feliratait ültették át dalba. A magyar bölcsész és angol tanári szakon végzett művész később bossa novát játszó együttesével tett szert népszerűségre.

Saját projektjeiben gyakran foglalkozik a magyar költészettel, a verseket elektronikus zenével társítja. Három gyermek édesanyja, jelenleg Bécsben él.

A beszélgetés rövid kivonata a videó alatt olvasható.

Ajándék önmagunknak

Hogyan lehet megállítani az időt? Beszélgetésekkel, találkozásokkal, olvasással és a dallal – figyelmes, odaforduló zenehallgatással. Rozina számára fontos a zene, de hasonlóan fontosak a szövegek is. Az, hogy ő alkotóvá vált a zenei térben, az egy gyógyító folyamat volt a számára: azzal a céllal indult neki, hogy kapcsolódni tudjon másokkal és önmagával. A bossa nova szövegeiben felfedezte a költészetet, hisz’ ezek a dalok többek között Vinicius de Moraes portugál nyelvű költeményei. A hangszeres tudását Víg Mihály segítségével tökéletesítette, akit igazi „dalköltőnek” tart.
Rozina minden reggel írással kezdi a napját, ez segít neki összeszedettebben gondolkodni, tisztábban látni a benne zajló érzelmi folyamatokat és a szétáradó gondolatokat. Ezek a szövegek nem idegen szemeknek íródnak, az írás ajándékidő önmagának.

Példaképek

Rozinát idén felvették a bécsi Akadémiára performanszművészet szakra: most már nemcsak a zene és a szöveg kapcsolata érdekli, hanem az ehhez tartozó képek, a vizualitás is. A művészt állandó kíváncsiság hajtja, és a vágy a folyamatos megújulásra, illetve az, hogy azzal, amit csinál, másoknak is örömet szerezzen. Annával felidézik a Pilinszky műsort, amiben mindketten részt vettek. Rozina elmeséli, hogy azt a produkciót még a gyerekei is megdicsérték, akik pedig rendkívül kritikusak mindennel kapcsolatban, amit ő csinál. A művésznőnek rendkívül fontos a humor is, a női lét ironikus megjelenítése, amihez mindannyian kapcsolódni tudunk. Bán Zsófiát és Erdős Virágot hozza fel példaként. Iránymutatásért, inspirációért gyakran fordul Szabó T. Anna írásaihoz, a vele készült interjúkhoz, de Nemes Nagy Ágnes is egy erős példakép a számára, csakúgy, mint Czóbel Minka, aki már a 19. században írt szabadverseket.

A Pura Poesia korábbi részei itt nézhetők meg.

Kiemelt kép: Canva

Szerkesztő: Juhász Anna, Ribánszky Ágota