Miért vennénk meg drágán, ha fillérekből is lehet ilyen szuperélelmiszerünk?

A csírák rendkívül sok pozitív élettani hatással bírnak.

A szuperélelmiszerek nagy figyelmet kaptak az utóbbi években az egészségtudatos életmódot folytatók között. Legfőbb jellemzőik, hogy remek tápértékkel rendelkeznek, vagyis jelentős koncentrátumban tartalmaznak mikrotápanyagokat, így rendszeres fogyasztásuk számos pozitív élettani hatással járhat, magyarán kedvezőbb hatást gyakorolnak az egészségre, mint más élelmiszerek. Szuperélelmiszerek a fermentált ételek, amelyek egy éve nagyon divatba jöttek, az áfonya és egyéb bogyós gyümölcsök, az ősi gabonafélék (például a quinoa vagy a hajdina), a sütőtök, a chia mag, a magvak és diófélék stb.

Illetve a csírák, amelyeket sokan méregdrágán vásárolnak meg az üzletek polcairól. Pedig ha van napi mindössze 5 perc szabadidőnk, könnyen hozzájuthatunk a legolcsóbb és legfenntarthatóbb módon kedvenc csíráinkhoz! Mutatjuk, hogyan!

Miért fogyasszunk csírát?

A csírák élettani hatásai mellett az élvezeti értékük sem utolsó. Ha még nem ettél csírát, tartsd észben, hogy nagyjából olyan íze van, mint amilyen növény lesz majd belőle – például a retekcsíra igazán pikáns tud lenni, a póréhagyma csíra pedig bizony póréjahyma ízű. Leginkább nyers formában javasolt elfogyasztani, így színesítheti salátáinkat vagy szendvicseinket.

Mit ne csíráztassunk

Burgonyaféléket semmiképp, de paradicsomot és paprikát sem, hiszen ezek egy szolanin nevű toxint tartalmaznak. De a brokkoli, a mungóbab, a retek, a karfiol, a saláták, spenót, lucerna vagy a hagyma kiváló alapanyag hozzá.

Húsok mellé is kiváló párosítás, ha szeretnénk egy kicsit kevésbé hétköznapibb részletet becsempészni a köreteink közé. Az ázsiai konyhában levesbetétként is jellemző – gondolj csak a pho levesre és a mungóbabcsírára. A vietnámi finomsághoz nem is olyan rég receptet is mutattunk, és azt is megírtuk, hogyan alakult a pho leves „karrierje”.

Mivel egy magban minden szükséges ásványi anyag, vitamin és zsírsav megtalálható, ami a növény fejlődéséhez létfontosságú, így ha még csíra formában fogyasztjuk el, sokkal koncentráltabban jutunk hozzá mindezen tápanyagokhoz. És azt még érdemes megemlíteni, hogy rengeteg antioxidáns is található bennük, ami szintén a szuperélelmiszerek egyik ismérve. Az imént felsoroltakhoz továbbá hozzáadódik, hogy egy rendkívül jól emészthető táplálékról van szó. 

Így kezdj neki a csíráztatásnak!

Csupán két dologra lesz szükséged, hogy el tudd kezdeni a saját csíráid növesztését: magokra, illetve egy csíráztató tálra vagy üvegre. A zöldségfélék mellett hüvelyesek, gabonák és akár még az olajos magvak is alkalmasak erre célra, azonban nagyon fontos, hogy csíráztatáshoz alkalmas magokat szerezzünk be! Ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, minden bizonnyal árulnak olyan magokat, amikre neked szükséged van, de webshopokról is beszerezhetőek. Bizonyos magokhoz akár fillérekért is hozzájuthatunk, annak ellenére, hogy óriási mennyiségű csírát készíthetünk belőle. 

Csírák szűzérmén

Főételekhez is kiváló (Fotó: Pixabay)

Fontos, hogy soha ne fogyasszunk olyan csírát, amelyet vetőmagból növesztettünk!

Az egyik alapköve a csíráztatásnak, hogy jó szellőzést kapjanak a magok, majd később a növénykezdemények, így megelőzve a penészedésüket. Ha saját magunk szeretnénk készíteni például befőttesüvegből csíráztatót, arra figyeljünk, hogy olyan dologgal fedjük be a száját, ami kellő legáramlást biztosít az üveg belsejébe (például egy gézlapot gumizzunk az üveg szájára).

Csupán néhány perc naponta

Nem csak izgalmas látni, ahogyan a magokból napról napra fejlődnek ezek a kis növénykezdemények, de túl sok időt nem is vesz el tőlünk a velük való foglalkozás. Csupán annyi a teendőnk, hogy a megmosott, lehetőleg bioboltból beszerzett magokat mossuk át, tegyük az üvegbe, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket.

Magok egy csíráztató üvegben

Hagyjuk ázni kicsit, ezután gumizzuk a gézlapot az üveg szájára. Ezután öntsük ki a vizet a gézzel fedett üvegből, és tegyük a „csomagot” meleg helyre (ne érje közvetlenül erős napfény!). 2-3 naponta érdemes kézmeleg vízzel átöblíteni a magokat, hogy ne penészedjenek meg, nagyjából ugyennyi idő alatt a legtöbb zöldség magja ehető csíraformát is ölt. Ha biztosra szeretnénk menni, vásároljunk egy csíráztató tálat vagy üveget – ezeknek a kialakítása friss és egészséges növények termesztésére lett szabva.

Ha például minden reggeli és vacsora előtt végezzük a mosást, garantáltan nem feledkezünk meg róla, és néhány nap leforgása alatt el is készül a saját szuperélelmiszerünk! Légmentesen záró dobozban, hűtve egy hétig nyugodt szívvel tárolható, csak figyeljünk az esetleges penészedés vagy rothadás jeleit – ez esetben szabaduljunk meg tőlük.

Kiemelt kép: Pixabay