férfiak érettség

Kiderült, valójában mennyi idősen válnak éretté a férfiak

A tudomány szerint ez a szám a nőkhöz viszonyítva jóval későbbre datálható.

A férfiakkal kapcsolatban a társadalomban is jelen van egyfajta vélekedés, miszerint túlnyomó többségében későn érő típusok. Természetesen sem általánosítani, sem összehasonlítani nem szerencsés a két nemet, az ebből következő végeláthatatlan vitákról nem is beszélve, mégis megesik, hogy a fiúk esetében sokszor az iskolában is csak legyintünk, amikor a lányok már összeszedettek, fegyelmezettek vagy komolyabb feladatokat végeznek. Ez a cikk azonban nem ezt a jelenséget hivatott feltárni, sokkal inkább azoknak a hölgyeknek nyújt tudományos igazolást egy hivatalos tanulmánnyal, akik életükben legalább egyszer már megkérdőjelezték férfi ismerőseik, barátaik érettségi szintjét. 

A férfiak magukat is éretlennek tartják

A Nickelodeon UK programozásért felelős alelnöke, Tim Patterson volt az, aki kezdeményezte a szóban forgó tanulmányt, miután a rajzfilmek készítése során elgondolkodott, vajon a férfiak egyáltalán felnőnek-e valaha. „Férfiként, különösen egy gyermekcsatornánál dolgozóként megszoktam már a kérdést, hogy a férfiak elérik-e bármikor is a megfelelő érettséget” – fogalmazott, majd úgy döntött, tudományosan is utánajár ennek a hétköznapi rejtélynek.

A felmérésbe nőket és férfiakat egyaránt bevontak, hogy átfogó képet kapjanak a jelenségről, az eredmények pedig azt mutatták, a nők átlagosan 11 évvel korábban érnek, mint férfitársaik.

Míg a hölgyek esetében az érettség elérésének átlagos életkora 32 éves korukra esett, addig ez a szám a férfiaknál 43 év volt, melyben az is közrejátszott, hogy ők ugyancsak éretlennek tartották saját magukat. A résztvevők majdnem kétszer olyan gyakran állították be magukat komolytalannak, mint a nők, sőt, minden negyedik férfi kifejezetten úgy vélte, hogy éretlen – bár nem egyértelmű, hogy ezt a választ egyáltalán komolyan gondolták-e. Mindenesetre beszédes, hogy a nők kétszer többen vélték úgy, ők a felnőttek a párkapcsolatban.

férfiak érettség

Fotó: Getty Images

A legnagyobb problémát mégsem ez jelentette – bár azt is kiemelték, szeretnék, ha partnerük gyakrabban beszélne az érzelmeiről –, sokkal inkább a szellentéssel, böfögéssel és ehhez hasonló szokásokkal kapcsolatban fogalmazták meg ellenérzéseiket. Nehezményezték, hogy a férfiak minden alkalommal humorosnak találják az undorító dolgokat, valamint túl gyorsan vezetnek, lehetetlen időpontokban fogyasztanak gyorsételeket, de a videójáték is felkerült a panaszlistára. Tízből csaknem három nő vallotta, hogy azért vetett véget egy korábbi kapcsolatának, mert képtelen volt elviselni párja éretlen szokásait, és a nők 43%-a volt már olyan kapcsolatban, ahol anyáskodnia kellett a férfi felett. 

A tanulmány szerint a nőknek havonta többször is emlékeztetniük kell partnereiket, hogy viselkedjenek a koruknak megfelelően, ennek ellenére négyből egy résztvevő úgy vélte, az éretlenség sok esetben egészséges is lehet a kapcsolat szempontjából. Az érvek között például felmerült, hogy a jól időzített komolytalanság segít oldani a feszültséget, szórakoztatóbbá tenni az együttléteket, továbbá háromból egy személy szerint a gyerekekkel való kötődés kialakításának is fontos része lehet, ha valaki képes megőrizni gyermeki oldalát. 

Innen tudhatjuk, hogy komolytalan a párunk

A tanulmány alapján egy úgynevezett „éretlenség jelei” lista is elkészült, melyben többek között olyan szokások sorakoznak, mint a már említett viccesnek talált szellentések és böfögések, a videójátékok, az autóversenyzés, a szóvicceken való nevetés, de ide sorolták azt is, ha a férfi képtelen elkészíteni egy egyszerű ételt, utálja a zöldségeket, nem hajlandó magáról beszélni, nem olvas könyveket vagy ugyanazokat a történeteket meséli el újra és újra. Akkor is gyanakodhatunk, ha már az első randira tornacipőt húz, gördeszkázik, hosszú távon nem képes megtartani egyetlen állást sem és mindezek tetejébe még rajzfilmfigurás pizsamában is alszik.

Persze mindezeket csupán a megkérdezettek véleményéből szűrték le, ráadásul a tanulmány kizárólag a brit nőkre fókuszált, tehát ezek ismeretében kell levonnunk a következtetéseket. Ehelyett inkább – csakhogy mi se vegyük magunkat túl komolyan –, ha már szóba kerültek a rajzfilmfigurák, egy szórakoztató kvízben ideje tesztelnünk, felismerjük-e, melyik magyar mesét, rajzfilmet rejtik a képkockák. 

Kiemelt kép: Getty Images