szimpátia

6 pszichológiai trükk, amitől azonnal megkedvelnek

Nehéz megmondani, mi az, ami miatt a másik embert azonnal szimpatikusnak, vagy épp ellenszenvesnek találjuk, a legtöbben pedig szeretnénk jó benyomást tenni másokra.

Pedig hozzáértők szerint mindez egyáltalán nem lutri. Van ugyanis néhány olyan viselkedésforma, amivel rövid úton belophatjuk magunkat a környezetünkben élők szívébe. A Science Alert terjedelmes gyűjtéséből szemezgettünk. 

Bókolj!

A pszichológia spontán tulajdonságátvitelnek nevezi azt a jelenséget, amikor az emberek a személyiségedre asszociálják azokat a jelzőket, amelyekkel te jellemzel másokat! Egy, a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a hatás még akkor is bekövetkezik, amikor ezek a bizonyos tulajdonságok egyáltalán nem jellemzik azokat, akik véleményt mondtak a másikról. Hogy hogyan működik? Ha valaki mást őszintének és kedvesnek írsz le, az emberek téged is ezekkel a tulajdonságokkal fognak társítani, és ez fordítva is igaz: ha a hátuk mögött állandóan ócsárolod az embereket, mások is elkezdik az így felemlegetett negatív tulajdonságokat hozzád társítani. Mostantól mindenkire vonatkoztasd a vagy jót, vagy semmit elvet!

Mutass pozitív érzelmeket

Két amerikai egyetem közös kutatása szerint az emberek öntudatlanul is képesek átvenni a körülöttük lévők érzelmeit, és a jelenséget érzelmi fertőzésnek nevezi a tudomány. Kutatók szerint a jelenség oka valószínűleg az, hogy mi emberek ösztönösen utánozzuk mások mozdulatait és arckifejezéseit, ami viszont arra is késztet bennünket, hogy valami hasonlót érezzünk, mint amit ők éreznek.

Ha olyan ember közelében vagyunk, akinek fülig ér a szája, jókedve nagy valószínűséggel ránk is átragad.

Ezért, ha azt szeretnéd, hogy mások boldognak érezzék magukat, amikor a közeledben vannak (és emiatt rendkívül szimpatikusnak tartsanak), tegyél meg mindent annak érdekében, hogy pozitív érzelmeket közvetíts.

Még a növények is megérzik. (Fotó: Getty Images)

Fedd fel a hibáidat

Tudtad, hogy emberek jó eséllyel megkedvelik azokat, akikről kiderül, valamilyen apró hibát vétettek, feltéve, ha egyébként kompetensnek gondolják az illetőt? A jelenséget pratfall hatásnak (hasraesés jelenségnek) nevezik és Elliot Aronson, az austini Texasi Egyetem kutatója fedezte fel, amikor azt vizsgálta, hogyan befolyásolják hibáink vonzerőnket. Aronson a Minnesotai Egyetem férfi hallgatóit arra kérte, hogy hallgassanak meg olyan emberekről készült magnófelvételeket, amiken a szereplők egy kvízvetélkedőben vettek részt. A felvételeken egy-egy esetben nemcsak a kvíz hallatszott, hanem az is, ahogy a kvíz alanya távoztában fellökte a kávéját. Amikor az emberek jól teljesítették a kvízt, de annak végén kiöntötték a kávét, amit kaptak a hallgatók szimpatikusabbnak tartották őket, mint azokat, akik jól teljesítették a kvízt, de nem öntötték ki a kávét, vagy akik nem teljesítették jól a kvízt, de kiöntötték a kávét.

Érints

Tény, hogy vannak, akinek már az érintése is kellemetlen, a legtöbbször viszont egészen könnyen a másik szívébe lophatjuk magunkat akár egyetlen futó mozdulattal. Egy francia tanulmányban fiatal férfiak kezdeményeztek beszélgetést nőkkel, ebben pedig kétszer annyira sikeresek voltak (azaz kétszer nagyobb eséllyel tartott hosszabb ideig is a beszélgetés) ha közben könnyedén meg is érintették a nő karját. A Mississippi Egyetem és a Rhodes College közös kísérletében a személyközi érintés hatását vizsgálták az éttermi borravalóra, és megállapították, hogy

azok a pincérnők, akik röviden megérintették a vendégek kezét vagy vállát fizetéskor lényegesen nagyobb borravalót kaptak,

mint azok, akik nem érintették meg a vendégeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a másik ember megérintésének kultúránkként nagyon eltérő szabályai vannak, a kértlen érintgetéssel pedig nemcsak felháborodást válthatunk ki, de félelmet, vagy ellenérzést is kelthetünk a másik emberben.

Mondj el egy titkot

Az önfeltárás az egyik legjobb kapcsolatépítő technika! Ez derült ki többek között abból az amerikai tanulmányból is, amiben főiskolai hallgatókat állítottak párba, és arra kérték őket, hogy 45 percig ismerkedjenek egymással.
A kísérletezők néhány diákpárt egy hosszú kérdéssorral indítottak a beszélgetésekbe, amelyek fokozatosan egyre egyre mélyebbé és személyesebbé váltak, egészen az olyan mélyen szántó kérdésekig, mint „Mit gondolsz az édesanyáddal való kapcsolatodról?”. Más párok könnyedebb kérdéseket kaptak, például: „Mi a kedvenc nyaralásod? Miért?”

A kísérlet végén az egyre személyesebb kérdéseket feltevő diákok arról számoltak be, hogy nagyon közel érezték magukat egymáshoz, míg azok a diákok, akik felszínes beszélgetést folytattak, nem számoltak be ilyesmiről.

Ezt a technikát bátran kipróbálhatod, amikor éppen ismerkedsz valakivel. Így a csevegőbb jellegű kérdésektől (mondjuk a legutóbb látott filmről) eljuthatsz odáig, hogy tényleg megismerd azokat az embereket, akiket eléd sodort az élet.

Tartsd is meg

Az emberek nagyra értékelik a megbízhatóságot a kapcsolataikban. Ez a tulajdonság különösen fontosnak bizonyul, amikor az emberek az ideális társat, barátot vagy épp alkalmazottat képzelik maguk elé. A megbízhatóság több összetevőből áll, köztük őszinteségből és a lojalitásból, és bár mindegyik fontos a sikeres kapcsolatokhoz, az őszinteséget és a bizalmat tartjuk emberi kapcsolatainkban a legfontosabbnak. Ha azt szeretnéd, hogy kedveljenek az emberek, tartsd meg a rád bízott titkokat.

És hogy miként lehetsz azonnal vonzó a másik számára? Kattints ide, és megtudod!

Kiemelt kép: Getty Images