reggelek

5 tipp, hogy jókedvűen induljanak a rohanós reggelek

Nem kell, hogy a reggelek eredendően hektikusak legyenek, elég már néhány apró változtatás, tudatos tervezés vagy egy bögre melengető kakaó, hogy újra kellemessé varázsoljuk az ébredés utáni pillanatokat.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Az első őszi hónap beköszöntével nem csupán a hűvös, de egyúttal a zsúfolt reggelek is a mindennapjaink részévé válnak. Gondolatban irigykedve képzeljük magunk elé a filmek idilli családi étkezéseit, a finomságokkal megpakolt, roskadozó reggelizőasztalokat palacsintával, pirítóssal és frissen facsart narancslével. A jó hír az, hogy nem a tökéletességben rejlik a harmonikus reggelek titka, sőt, már kevesebbel is megteremthetjük magunknak és szeretteinknek a kellemes napindítást anélkül, hogy le kellene mondanunk a közösen töltött reggelekről. Kezdetnek például ezzel az öt egyszerű, ám hasznos tippel, melyeket beépítve rutinunkba, még a legrohanósabb napoknak is pozitív lendületet adhatunk. 

Idézzük meg saját gyermekkorunkat

A reggeli a legtöbbünk számára hektikus és stresszes, az esetek többségében rohannunk kell, hogy időben beérjünk az iskolába vagy a munkahelyünkre, a kapkodás pedig rányomja bélyegét az egész hátralévő napra. Vajon mindenkinek pakoltunk uzsonnát? Biztosan semmi nem maradt otthon? Ki hozza el a legkisebbet az edzésről? Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal okozunk magunknak már a kávé előtt gyomorgörcsöt, ám szerencsére pár hatékony szokás beépítésével megadhatjuk magunknak a vágyott időt és nyugalmat. 

Az extra gondoskodás ráadásul nem kell, hogy a tápláló étrend rovására menjen, sőt, az olyan nosztalgikus hozzávalókkal, mint egy bögre finom kakaó, még saját gyermekkorunkat is megidézhetjük,

így teremtve vidám pillanatokat a hétköznapokban gyermekeink és önmagunk számára egyaránt. Ha hajnali pacsirták nem is, de kiegyensúlyozottabbak lehetünk és feladatainkra is hatékonyabban koncentrálhatunk az alábbi apróságokkal, melyek segíthetnek megváltoztatni a reggelekkel kapcsolatos negatív érzéseinket. 

1. Készüljünk elő már az esti órákban

reggelek

Fotó: Getty Images

Nagy terhet vehetünk le a saját vállunkról, ha a reggeli kapkodást megspórolva amiben lehet, előre dolgozunk. Megtervezzük a másnapot, amit tudunk bekészítünk, felírunk egy jegyzetfüzetbe vagy emlékeztetőül valamelyik mobilapplikációba. Azzal is időt takaríthatunk meg, ha kiválasztjuk, másnap mit fogunk viselni, ez segít megszüntetni a reggel eluralkodó öltözködési stresszt, mely miatt gyakran a késést kockáztatjuk. Ha szeretünk több időt szánni a reggelire, készítsünk be minden alapanyagot még előző este, például a gyerekek csemegéit vagy a kávénkat, kakaónkat, így felkelés után már elég csupán felönteni a hozzávalókat forró vízzel vagy tejjel, amivel éppen jobban szeretjük. A heti menü és a bevásárlás megtervezése szintén megkönnyíti a beosztást, de ha másra nincs is időnk, az esti előkészületekkel már kevésbé lesz rohanós a reggel. Ráadásul annak tudatában hajthatjuk álomra fejünket, hogy tudjuk, másnap mindenre lesz elegendő időnk. 

2. Indítsuk a napot pozitív gondolatokkal

Nem kell ahhoz feketeöves önfejlesztőnek lennünk, hogy egy kicsit kilépjünk a komfortzónánkból és átrendezzük ébredés utáni gondolatainkat. A berögzött rutin megtörése új energiákat szabadíthat fel. Próbáljuk csak ki egy-egy reggel erejéig, hogy nem nyúlunk azonnal a telefonunkhoz és nem görgetünk híreket az ágyban – az esetek többségében emiatt csúszunk meg és leszünk feszültek. Ha viszont a pozitív hozzáállásra gondolunk, akaratlanul is a teleírt, kiragasztott cetlik és különféle mantrák juthatnak eszünkbe, de

megtehetjük, hogy elengedjük ezeket – pont úgy, ahogy a tökéletes reggeli illúzióját – és helyette inkább új, számunkra is kényelmes szokásokat építhetünk be rutinunkba.

Persze akkor sincs gond, ha mi épp ezektől érezzük jobban magunkat, a lényeg, hogy úgy csináljuk, ahogy számunkra leginkább megfelelő. Gondolatban vegyük sorra, bennünket milyen mondatok lelkesítenek: Ma lehetőségem van új dolgokat tanulni és fejlődni. Sok mindenben sikeres lehetek, ha kitartóan dolgozom. Van egy csodálatos családom és barátaim, akik támogatnak – csak néhány gondolat, mellyel hálát adhatunk és pár perc alatt máris javítottunk hangulatunkon, csökkentettük a stresszt és nagyobb energiával indultunk neki a napnak. 

3. Édesítsük meg a hétköznapi finomságokat

reggelek

Fotó: Getty Images

A tápláló reggeli fontos részei a tejtermékek, hiszen magas fehérjetartalmuk mellett kiváló kalciumforrások, általuk vitaminokat és ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, ráadásul a bennük található probiotikumok az emésztésre is pozitívan hatnak. Különösen a gyerekek esetében fontosak ezek a tápanyagok, mivel hozzájárulnak fejlődésükhöz és növekedésükhöz, de míg mi felnőttként gond nélkül megiszunk egy pohár tejet, a gyermekek számára “unalmasak” lehetnek ezek az egyébként tápláló élelmiszerek.

Szerencsére átalakíthatjuk számukra valami sokkal szórakoztatóbbá, így még véletlenül sem késünk el az iskolából vagy a munkahelyről, miután percekig kérleltük a kicsiket bögréjük kiürítésére.

A kakaónak hála egyszerre tehetünk eleget a gyermekkor vidám pillanatainak és a tápláló étkezéseknek, miközben ízletes finomságokkal lepjük meg a gyerekeket.

Az eredmény a garantált mosolyokban mérhető. Azért önmagunkról se feledkezzünk meg. Gazdagíthatjuk kakaóporral zabkásánkat vagy készíthetünk belőle kakaós smoothie-t növényi itallal vagy akár friss gyümölcsökkel, de persze van, hogy semmi mást nem kívánunk, csak gyermekkorunk kakaós tejének ízét a kedvenc régi pöttyös bögrénkből.

4. Ha van rá lehetőségünk, mozogjunk

Itt sem kell drasztikus változtatásokra gondolnunk, már azzal sokat tehetünk életminőségünkért, ha a munkába járáshoz egészséges és nem utolsó sorban környezetbarát alternatívákat keresünk. Ha egy rövidebb távot lehetőségünk van gyalogosan vagy kerékpárral megtenni autó helyett, akkor ne habozzunk inkább ezeket választani, ugyanis a mozgás nem csupán a testünket, az elménket is felfrissíti. Az aktivitás során felszabaduló endorfinok – pont úgy, mint a kakaóban található vegyületek – fokozzák az örömérzetet és segítenek elűzni a reggeli álmosságot.

Stresszesek vagyunk reggelente? Abban is a segítségünkre lehet már egy rövidebb séta, egy pár perces torna, nyújtás vagy jóga, ami támogatja az anyagcserét, az állóképességet, a testsúlykontrollt, főleg ha utána egész nap ülőmunkát végzünk. A kipihentség feltétele a jó alvás, melyhez ugyancsak hozzájárul a rendszeres mozgás, és ha már rávettük magunkat, valószínűleg a reggeli időbeosztásunkra is jobban figyelünk, hogy biztosan beleférjen az a rövid gyaloglás vagy kerékpározás. A kitartás mindenképp meghozza gyümölcsét, az új rutin kialakításával a koncentrációkészségünk is fejlődik, így a család többi tagjának teljesítménye is a munkahelyen és az iskolában. 

5. Szánjunk időt a csendes pillanatokra is

reggelek

Fotó: Getty Images

Fentebb már említettük, hogy nem tesz jót a mentális egészségünknek, ha ágyban fekve rögtön a telefonhoz vagy a távirányítóhoz nyúlunk, helyette hagyjuk meg magunknak az élményt egy 15 perces könyvolvasásra, zenehallgatásra vagy csendes relaxációra. A reggeli menetrend általában a szűkös időbe beszorított sok-sok teendőn csúszik el, miközben egyre nyugtalanabbak, stresszesebbek leszünk és ebben a lelkiállapotban kezdünk meg egy újabb rohanós napot a héten. 

Ha kell, keljünk inkább pár perccel korábban, élvezzük a nyugodt pillanatokat és a gőzölgő forró italt még az ágyunkba bújva igyuk meg. Ez nem csupán a korai pillanatokat édesíti meg, de hangulatunkat is fokozza, a melengető finomság feltölt és része lehet öngondoskodásunknak. Szánjunk magunkra néhány elcsendesedő pillanatot, mielőtt a gyerekek felébrednek, gondoljuk át a napi teendőket, vegyük sorra pozitív megerősítéseinket, figyeljünk egy kicsit befelé, mielőtt megérkezünk a hétköznapi mókuskerékbe. Ha az első éber pillanatunktól kezdve már tudatosan strukturáljuk a reggeleket, akkor hamarosan búcsút mondhatunk a kaotikus napindításnak, melyet felváltanak majd a családot összehozó finomságok és a kellemes, együtt töltött percek. 

Kiemelt kép: Getty Images