madar

Nem mindegy, hogy mikor, mivel és hogyan etetjük a madarakat

Fontos, hogy jól és jókor tegyük.

Bár tudjuk, hogy a legtöbb hazai faj télen itthon marad, az már kevésbé közismert tény, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Általános vélekedés, hogy az etetés a madarak életben maradását jelenti, pedig az itthon maradó, illetve látogatóba érkező tollas barátaink emberi segítség nélkül is képesek lennének átvészelni a hidegebb hónapokat.

Félreértés ne essék: jól jön nekik a megbízható táplálékforrás, ráadásul az etetés arra is remek alkalom, hogy közelebbről megfigyelhessük őket. Az ivó- és fürdővíz biztosítása mellett többféle eledellel is kedveskedhetünk az apró teremtményeknek, és ha gyönyörködni szeretnénk bennük, muszáj betartanunk néhány fontos szabályt, hogy a madármegfigyelés ne okozzon kárt az állatoknak.

Mikor érdemes elkezdeni a madáretetést?

Ha úgy döntünk, hogy etetőt állítunk a kertbe vagy az erkélyre, azt körülbelül október végén vagy november elején, az első tartós fagyok előtt érdemes megtennünk. Ha ekkor kezdjük a táplálást, a téli hónapokra népszerű hellyé válhat a kertünk, hiszen ha egyszer megbízható táplálékforráshoz jutnak tőlünk, az apróságok évekkel később is szívesen visszatérnek majd hozzánk a finomságok reményében.

A madarak nagy valószínűséggel ott fognak falatozni, ahol biztonságban érzik magukat, így minden esetben győződjünk meg arról, hogy az etető a macskák és más ragadozók mozgásterén kívül esik!

madareteto

Fotó: Getty Images

Fontos, hogy ha madáretetésbe kezdünk, ne hagyjuk abba egyik napról a másikra!

Ha valami miatt nem áll módunkban tovább etetni őket, napról napra, fokozatosan csökkentsük az élelmet, hogy legyen idejük továbbállni, és más, bőségesebb élelemforrás után kutatni.

Ne felejtsük el, hogy az etetési időszak április közepéig tart, az általunk kiszórt élelem pedig akkor a leghasznosabb, amikor a legtöbb energiára van szükségük a madaraknak. A melegebb idő, illetve a költési időszak beköszöntével már nem szükséges tovább etetnünk őket, mivel a növények friss hajtásai, valamit az újonnan megjelenő rovarok friss táplálékforrást jelentenek számukra.

Milyen legyen a madáretető?

Természetükből fakadóan a madarak nem a rendezett étkezés mesterei, így ha nem ma kezdtük a megfigyelésüket, minden bizonnyal takarításra szorul az etetőnk. Ha még nem tettük meg, most jött el az ideje a fertőtlenítésnek, de használat közben, hetente többször is érdemes fel- illetve kisöpörni a kis kunyhót, hogy a madarak könnyebben megtalálhassák a friss, fogyasztásra alkalmas magvakat.

madareteto

Fotó: Getty Images

Ha most kezdjük az etetést, sokféle megvásárolható típus közül válogathatunk a barkácsboltokban (ezekről ebben a cikkben írtunk bővebben), de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a magevő fajok (cinke, pintyfélék, házi veréb, kék cinege) jobban szeretnek talajról táplálkozni, míg a lágyeleséget, vagyis rovarokat fogyasztók (például vörösbegy, rigófélék, feketerigó) kifejezetten a talajszint felett, az ágak között érzik magukat biztonságban – így érdemes talajetetővel és felfüggeszthető faházikóval is készülni.

Mivel etessük a madarakat?

A madáretetés legfontosabb szabálya

Az énekesmadarakkal ellentétben a vízi madarak etetése szigorúan tilos! Jóindulat ide vagy oda, ha ezt a szabályt nem tartjuk be, pusztulásra ítéljük ezeket az állatokat.

Először is fontos hangsúlyozni, hogy

a kenyérfélék, péksütemények és egyéb emberi fogyasztásra alkalmas eledelek súlyos gyomor-és bélkárosodást okozhatnak a madaraknak,

így semmiképp sem javallott ezekkel kínálnunk őket! Ősszel és télen a vadon élő madarak számára a magas energiatartalmú takarmányok, vagyis az olajos magvak a legmegfelelőbbek. A legjobb választás a szigorúan nem sózott, nem pirított, teljesen natúr napraforgómag némi kölessel keverve, és a szintén teljesen natúr, mindenféle extra ízesítéstől mentes dió, földimogyoró, pisztácia és kesudió. De akár kifejezetten erre a célra összeállított magkeverékeket is vásárolhatunk az állatkereskedésekben, ha igazán biztosra szeretnénk menni.

A cinkék, rigók, őszapók és vörösbegyek nagy rajongói az almának, amit szeletekre vágva érdemes felszúrni a faágakra, de az állati zsiradékról sem érdemes megfeledkezni: a kacsa-, liba- és sertésháj, zsírszalonna és főzéssel sótlanított étkezési szalonna, valamint a faggyú és mag keverékéből álló cinkegolyó szintén az egyik legjobb választás lehet. Ezeknek fogyasztása segít a madaraknak elegendő zsírt tartalékolni télire.

Kiemelt kép: Getty Images