A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal, a Katona József Színházban adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerte el. A budapesti Katona József Színházban szeptember 17-én rendezett díjátadó gála rendezője Guelmino Sándor és Crespo Rodrigo volt, közreműködői pedig a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagjai.

Három díjazott nevét már korábban nyilvánosságra hozta a céh. Az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész, a Jövő díjat a celldömölki Soltis Lajos Színház kapta, a gyerek- és ifjúsági színházi előadások között a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója bizonyult a legjobbnak.

Idén 21 színikritikus adta le a voksát, a díjátadót pedig tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várhatta. A díjakat idén a Színházi Kritikusok Céhének tagjai adták át, a 2022-ben megrendezett adománygyűjtésből létrehozott gála előtt pedig ún. red carpet eseményen az este vendégeit, a már ismert díjazottakat és a várományosokat faggatták a céh társelnökei. (A korábbi díjazott Bercsényi Péter színésszel készült interjúnk itt olvasható.)

A várományosok listáján az Örkény Színház volt az abszolút rekorder: három produkció alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak; ebből négyet díjra váltottak. A szombathelyi Weöres Sándor Színház négy kategóriában volt várományos, ebből három a Forte Társulattal létrehozott Kivilágos kivirradtig című produkciót érintette. Az alkotók ezekben a kategóriákban a legjobbnak bizonyultak. A Budapest Bábszínház művészei, akik három kategóriában négy jelöléssel várhatták a díjátadót, szintén három díjjal távoztak.

Az este egyéni legjobbja Cseri Hanna volt, aki három díjat vihetett haza. Bíró Bence íróként és a legjobb független előadás dramaturgjaként kétszer léphetett színpadra, csakúgy, mint Horváth Csaba, aki a legjobb előadás és a legjobb rendezés kategóriákat nyerte meg. Egy-egy díj került Kolozsvárra és a Vígszínházba.

Az egyik díjazott, a Solness című előadás

Az egyik díjazott, a Solness című előadás (Fotó: Horváth Judit / Örkény István Színház)

Színikritikusok díja 2022/2023 – a díjazottak

Életműdíj: Ecsedi Erzsébet

Jövő díj: Soltis Lajos Színház, Celldömölk

A legjobb független színházi előadás: Ki ölte meg az apámat? (ESZME – FÜGE, rendező: Szenteczki Zita, Kovács Domokos)

A legjobb kőszínházi előadás: Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

A legjobb szórakoztató színházi előadás: The Black Rider (Örkény István Színház, rendező: Polgár Csaba)

A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: Kócos macskaember-kölyök (Gólem Színház, rendező: Cseri Hanna)

A legjobb rendezés: Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

A legjobb női főszereplő: Imre Éva (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház)

A legjobb férfi főszereplő: Mácsai Pál (Solness, Örkény István Színház)

A legjobb női epizódszereplő: Szaplonczay Mária (Solness, Örkény István Színház)

A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István (Kivilágos kivirradtig, Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat)

A legígéretesebb pályakezdő: Cseri Hanna

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Bíró Bence: magyartenger

A legjobb díszlet: A kastély (Vígszínház, tervező: Schnábel Zita)

A legjobb jelmez: The Black Rider (Örkény István Színház, tervező: Izsák Lili)

A legjobb színházi zene: Az utolsó bárány (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Cseri Hanna)

Különdíj: Hoffer Károly, a Dekameron 2023 című előadás bábjaiért

Forrás: sajtóanyag, kiemelt kép: Mácsai Pál köszönőbeszéde – Éder Veronika