Van, amikor nem csak a hang a halálos...

Az éneklés és a zene nagyon jó hatással van az idegrendszerre és persze a kedvünkre is, rengeteg kutatás is alátámasztja ezt. (Ahogy korábban mi is írtuk, a 90-es években egy tanulmány eredménye „Mozart-hatásként” híresült el, amely szerint amerikai egyetemisták a bécsi klasszikus szerzőt hallgatva  jobban teljesítettek egy IQ-teszten.) Nem csoda hát, hogy a japán eredetű karaoke az egész világon elterjedt népszerű szórakozási formává vált. Azonban létezik egy dal, amit jobb, ha inkább nem éneklünk el, legalábbis ha a Fülöp-szigeteken járunk, mert könnyen a vesztünket okozhatja.

Frank Sinatra nevét és munkásságát talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen az átható kék szeméről és bársonyos hangjáról ismert énekes-színész a múlt század egyik leghíresebb szórakoztatója volt – bár sokak szerint túlságosan is szoros kapcsolatot ápolt a maffiával… Viszont nem (csak) emiatt érdemes kerülni a dalait: a My Way című egyik legnépszerűbb slágere ugyanis egy elég hátborzongató ügy miatt került a középpontba.

Haláli hang

A városi legendák és a fellelhető hírek szerint egy tucatnyi ember lelte halálát emiatt a dal miatt. A „My Way-gyilkosságoknak” nevezett jelenség olyannyira ismert lett, hogy saját Wikipédia oldallal is rendelkezik. A kissé kuszán fogalmazott bejegyzés szerint 1998. január 18-a (az nem derül ki, hogy mi történt ezen a napon, hiszen maga az énekes ugyaezen év májusában hunyt el, de valószínűleg ekkor történt az első dallal kapcsolatos gyilkosság) óta tizenketten haltak meg, míg a New York Times cikke szerint az esetek 2002 és 2010 között történtek, bár még a 2010-es években is előfordult, hogy valaki a My Way miatt vesztette életét. Abban viszont az összes beszámoló egyetért, hogy melyik volt a leghírhettebb eset mind közül.

frank sinatra halálos dal

Frank Sinatra különös örökséget hagyott maga után a Fülöp-szigeteken (Fotó: Paul Natkin/Getty Images)

Még 2007-ben történt, hogy egy San Mateói karaoke bárban egy Romy Baligula nevű férfi ezt a Frank Sinatra-slágert énekelte, amikor az ottani biztonsági őr, a 43 éves Robilito Ortega megelégelte a szerinte túlságosan is hamis nótázást. Ezért ordítva követelte, hogy hagyja abba, de Baligula mégis folytatta a dalt. Ahogy lenni szokott, szó szót követett, majd a vita odáig fajult, hogy Ortega elővette a fegyverét, és mellkason lőtte a 29 éves Baligulát, aki a helyszínen belehalt a sérülésébe.

Előtte és utána is fordult elő hasonló, szintén halálos kimenetelű összecsapás a dal miatt. Manila Tondo nevezetű kerületében a helyi elöljárót és annak sofőrjét motoros fegyveresek lőtték le egy karácsonyi ünnepségen, miközben ezt a dalt énekelték.

A politikus a helyszínen meghalt, míg a sofőr kritikus állapotba került, de végül túlélte a támadást.

A hatóságok a nyomokból azt gyanították, hogy valószínűleg az indíték az lehetett, hogy az elöljáró drogkereskedők és kisstílű bűnözők védelmezője volt, de ezt a térség lakói, valamint az elnök barátai, ismerősei és rokonai hevesen tagadták. Ők úgy vélték, hogy a bűncselekmény politikai indíttatású volt.

A következő nagyobb nyilvánosságot kapó eset 2018-ban következett be, méghozzá egy születésnapi bulin. Az áldozat ezt a dalt szerette volna elénekelni, de egy másik férfi megakadályozta ebben, a fizikai erőszakig fajuló vita hevében pedig végül mellkason szúrta. A szerencsétlenül járt férfit ezt követően a Zamboanga del Norte Medical Centerbe szállították, ahol végül nem tudták az életét megmenteni. A dalt azóta a legtöbb karaoke-bárban betiltották Fülöp-szigetek szerte, de magánrendezvényeken sem szívesen játsszák le a lemezlovasok, és még azok sem éneklik el nyilvánosan, akik szeretik. Persze, volt aki meglovagolta ezt a kétes hírnevet: a japán Kishidan nevű rockbanda még 2009-ben, három éves szünet után tért vissza a szándékosan My Waynek keresztelt dallal, amelynek videoklipjében lelövik az énekest, aki mindezen mosolyog.

Forrongó indulatok egy dal miatt

Hogy valójában mi váltja ki a My Way iránti halálos indulatokat az elkövetőkből, arról megoszlanak a vélemények. Az egyik népszerű feltételezés szerint az okozza, hogy ez egy bonyolult nóta, amit csak képzett énekesek képesek megfelelően előadni, ami egy kareoke-bárban nem biztos, hogy megvalósul. Ráadásul a dalszövegét sokan kifejezetten erőszakosnak tartják.

„A dal szövege kifejezetten bicskanyitogató. A büszkeség és az arrogancia érzését kelti abban, aki elénekli. Mintha valaki lennél, holott valójában csak egy senki vagy”

 – próbált jobb ötlet híján magyarázatot találni a furcsa esetekre Butch Albarracin, egy fülöp-szigeteki énekiskola igazgatója. De Albarracin szerint az sem kizárt, hogy a „My Way-gyilkosságok” valódi oka a karaoke-etikett megsértése lehetett: a mások énekhangján történő gúnyolódás, a mikrofon kisajátítása, esetleg egy, már sokadszorra elénekelt dal újbóli kiválasztása. 

A Mr. Ballen nevű filippínó podcaster szerint a karaoke hihetetlenül népszerű szórakozás hazájában, mert nagyon olcsó kikapcsolódásnak számít. Ráadásul a fülöp-szigetekiek nagyon szenvedélyesek és temperamentumosak, és gyakran vezetik le a felgyűlt indulatokat fizikai erőszakkal. A hamis éneklés pedig olyasmi, ami valljuk be, képes heves indulatokat szítani – de természetesen nem így kellene rendezni semmilyen konfliktust.

Végezetül pedig íme a kérdéses dal – csak saját felelősségre hallgasd meg!

Kiemelt kép: Getty Images