Ahol szép az ősz, zalai dombok ölelésében (x)

A köd birtokba veszi a hajnalt, a reggelek hűvösebbek, a színek megelevenednek. Az ősz ezernyi árnyalatát mutatja Zalaegerszegen és környékén. Nem is csoda, hiszen ez a vidék hazánk egyik gazdagon erdősült területének számít. Írók, festők, szobrászok és képzőművészek merítenek abból a szépségből, amit a természet formál itt.

Érdemes hát elindulnod a jelzett turistaútvonalak mentén és elmerülni ebben a színpompás őszi hangulatban, beszippantani az erdei avar kesernyés illatát, gázolni a sárguló falevelekben. A bakancsos és biciklis turisták számára ajánlott túraösvények – melyek akár gyermekekkel, idősekkel egyaránt bejárhatók – számos gyönyörű panoráma helyszínt kínálnak.

A különböző hosszúságú szakaszokból álló útvonalhálózatok dombhátakon, szőlőskertek mentén és vízmosta mélyutakon, vagyis az erdős horhosokon keresztül vezetnek. A Horhosok útja és a Páfrányok útja útvonalait is bejárva természet és épített környezet békés együttélésének, harmóniájának lehetsz tanúja. Megcsodálhatod a lágyan csörgedező, frissítő forrásvizeket, a varázslatos, vadban gazdag erdőrengeteget, a jellegzetes erdőszéli páfrányokat. Érdemes napnyugta körül megérkezned egy-egy dombhátra, hiszen a Göcsej tágas dombtetői, lankás oldalai mögött lenyugvó nap még felejthetetlenebbé teszi a túrádat.

A természetbarátokat romantikus részleteivel, emelkedőinek és völgyeinek festői váltakozásával a Zalaegerszeg déli határában található Alsóerdő is csábítja. Itt rejtőzik a megyeszékhely tündérkertje, a Zala vármegye hét természeti csodája közé sorolt Azáleás-völgy. Innen már csak egy „ugrás” a TV-torony, melyet egy 293 méter magas dombtetőn építettek fel. Kilátóteraszáról szó szerint láthatod a zalai dombok hullámzását, hallhatod az erdők susogását, érezheted a vidék sajátos hangulatát. A látóhatár szélén pedig felsejlik az Alpok csipkéinek vonulata is. A lombos fák ölelésében, kitáblázott ösvények mentén, a Tölgyek útját járva a természeti kincsek mellett ipartörténeti emlékekbe, a zalai olajbányászat örökségébe is betekintést nyerhetsz. Itt ismerheted meg leginkább, mennyire része volt ez az erdő a helyi emberek mindennapjainak már évszázadokkal ezelőtt is.

A Gébárti-tó partjára a zalaegerszegiek is szívesen kilátogatnak, érdemes a körülötte kialakított tanösvény segítségével körbejárnod. Könnyű túrád során egy szórakoztató vidra lesz a kísérőd, aki humoros módon mesél neked érdekességeket a tó keletkezéséről és élővilágáról. Ne hagyd ki a mocsári pallóösvényt, fedezd fel cikk-cakk vonalban a vízivilág titkait, pihenj meg a tó körül kialakított stégeknél, padoknál, és csodáld meg a környező táj szépségét a tó tükrében is!

Tipp:

Csatlakozz különleges természetjáró és városnéző programokhoz! Ismerd meg túra- és szakvezetők segítségével a környék élővilágát, éld át a naplemente pillanatát vagy merülj el az éjszakai erdő varázsában. A programokról érdeklődj a zalaegerszegi Tourinform irodában.

Érdemes több időt szánni Zalaegerszeg városára, hiszen a túrázás mellett számos látnivaló és felfedezésre váró újdonság vár Rád.

Egy kis ízelítő a kínálatból. A tájegység különleges világát ismerheted meg, ha kilátogatsz a Göcseji Falumúzeumba. Az eredeti épületek között sétálva varázsütésre a múltban találhatod magad. Ha szeretnéd felfedezni a fekete arany titkát, akkor a skanzenből a szomszédos Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum felé vedd az irányt! A belváros szívben, a Göcseji Múzeum várostörténeti kiállítását humoros animációk, interaktív játékok segítségével ismerheted meg, vagyis itt nem igaz a mondás, miszerint „mindent a szemnek, semmit a kéznek”. A Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont hazánk legújabb múzeuma. Különlegesen modern és impozáns épületében elevenedik meg Mindszenty József öröksége és a kommunista diktatúra egyházi üldözöttjeinek történte.

Galéria | 9 kép

Irány Zalaegerszeg, mert itt tényleg jó kirándulónak lenni! Ősszel is.