balranyíl

Napóleon, Lady Gaga és Barack Obama – elmondjuk, mi a közös bennük

Híres művészek, vezető politikusok és filmsztárok, akik egy „klubba" tartoznak – egy bizonyos szempontból legalábbis.

Balkezesnek lenni bizony nem mindig könnyű egy javarészt a jobbkezesekre szabott világban. A balkezesség nagyjából az emberiség 12-15 százalékát érinti, ami azt jelenti, hogy a legtöbb dolgot nem az ő számukra terveztek. Arról, hogy miért lesz valakinek épp ez a keze a domináns, illetve, hogy mi mindent tártak fel a jelenség megfejtésére irányuló, legfrissebb kutatások, ebben a korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Azt a tévhitet pedig, miszerint a balkezességnek bármi köze lenne valamiféle sutasághoz, ügyetlenséghez, híres emberek sora cáfolja – sőt, van, akit épp a „csúnya” keze tett híressé. Közülük mutatunk be néhányat, a teljesség igénye nélkül – történelmi, jeles alakoktól kezdve a mai hírességekig.

10 híres ember, aki balkezes (volt)

Leonardo da Vinci

Minden idők egyik leghíresebb balkezes művésze: itáliai polihisztor; aki főleg a festményeinek (például Az utolsó vacsora, Mona Lisa) köszönhette a hírnevét. A bostoni Tudományos Múzeum szerint da Vinci tükörírással írt, azaz a betűket nem balról jobbra, hanem jobbról balra vezette. A National Geographic szerint a híres tükörírásához valószínűleg onnan vehette az ötletet, hogy a rajzokhoz használt áttetsző papírlapra készült írását a lapot megfordítva tükörírásként láthatta meg. 2019-ben a firenzei Uffizi Képtár szakemberei ugyanakkor Leonardo legrégebbi, 1473-ban készült tollrajzát elemezve arra jutottak, hogy bár a művész balkezesnek született – amit akkor ördögtől valónak tartottak – mind a jobb, mind a bal kezével tökéletesen tudott írni. Akárhogy is, a bal keze volt a domináns.

Leonardo da Vinci, tollrajz

A bizonyos, vizsgált tollrajz (Fotó: Leemage/Corbis via Getty Images)

Bonaparte Napóleon

A Time szerint a balkezes Bonaparte Napóleon kifejezetten ellene volt annak a régi gyakorlatnak, aminek megfelelően a katonák is az út bal oldalán közlekedtek a különféle felszereléseikkel. Ezt a hagyományt még a rómaiak vezették be abból a megfontolásból, hogy jobban megvédhessék magukat, ha ellenséggel találkoznak. Ám

a balkezes francia császárnak és hadvezérnek ez azonban épphogy stratégiai lépéshátrányt jelentett.

Ezért is döntött a jobb oldali közlekedés mellett; amire egyébként a napóleoni korszak végére legtöbb európai országban át is tértek.

Bonaparte Napóleon. szobor, Korzika

(Fotó: DeAgostini/Getty Images)

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin elsősorban némafilmes komédiáiról volt ismert, arról azonban már kevesebben tudnak, hogy legtöbb filmjéhez ő maga komponált zenét – ráadásul úgy, hogy kottát sem tudott olvasni. Ötéves korától már színpadon énekelt, tinédzserként hegedülni és csellózni kezdett. Egy időben állítólag sehová nem ment a hegedűje nélkül. Aki pedig elég jól figyelt, az észrevehette, hogy Chaplin mindig a bal kezét használta a játékhoz. Egyik színésztársa, Stan Laurel – a Stan & Pan páros egyik tagja – úgy emlékezett vissza egy 1912-es amerikai turnéjára, hogy a művész „fordítva felhúrozott hegedűt használt, hogy tudjon rajta bal kézzel játszani”.

Neil Armstrong

Neil Armstrong volt az első ember, aki az Apollo–11 küldetés során a Holdon járt – és mint sok más űrhajós abban az időben, ő is balkezes volt. A NASA szerint az Apollo űrhajósai között „több mint kétszer annyi balkezes volt, mint amennyit a százalékos arányok előre jeleznének”, ami, mint megjegyzik, azért is egészen különös, mivel a tesztpilóták számára kényelmesebb, ha jobbkezesek.

Az Apollo 11 legénysége

Az Apollo 11 legénysége. Balról jobbra Neil Armstrong, Michael Collins és Edwin ‘Buzz’ Aldrin (Fotó: Space Frontiers/Getty Images)

Jimi Hendrix

Nem hiányozhat a felsorolásból minden idők egyik legzseniálisabb művésze, aki virtuóz balkezes gitározásával írta be magát a zene történetébe – miközben, egyébként jobb kézzel írt. A balkezes zseni korán kezdett gitározni, először egy seprűnyélen, majd amikor már igazi hangszerre is futotta, legszívesebben egy fordítva húrozott jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, „amit fejjel lefelé, a vállán átvetve hordott, és amit így még csak nem is kellett újrahúzni” – írta a Time.

Oprah Winfrey

Amikor épp nem médiabirodalmát irányítja, a híres amerikai televíziós műsorvezető, producer és üzletasszony szívesen tölti idejét a konyhában, ahol lenyűgöző, ízletes fogásokat komponál. Ha jobban megnézed az erről készült fotókat és videókat, észreveheted, hogy mindig a bal kezében van a „fakanál”.

Barack Obama

Amikor Barack Obama 2009. január 20-án aláírta első elnöki rendeletét, így viccelődött: „Így van, baloldali vagyok, szokjatok hozzá”. Ám az, hogy egy balkezes foglalta el akkor a székét az Ovális Irodában, nem volt újdonság. Több korábbi amerikai elnök, köztük James Garfield, Herbert Hoover, Harry S. Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan és George H. W. Bush is balkezes volt.

Barack Obama, balkezesség

Nincs kétség. Obama elnök 2009-ben, első hivatali napján (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Vilmos herceg

A brit királyi családban egy viszonylag gyakori jelenség a balkezesség. Vilmos hercegen kívül Viktória királynő, VI. György király, az anyakirálynő, II. Erzsébet királynő is ezt a kezét használta, sőt, III. Károly király és György herceg is balkezes.

Keanu Reeves

Annak ellenére, hogya világhírű amerikai színész, Keanu Reeves balkezes, a jobb kezével is elég jól bánik. Bár a John Wick sztárja bal kézzel ír, basszusgitáron a jobb kezével játszik.

Lady Gaga

Ahogyan Reeves a jobb kezét használja a zenéléshez, Lady Gaga is a jobb kezével gitározik, és a billentyűs hangszerek is ezt a kezét használja. Amikor viszont az énekesnő szerződést ír alá vagy sminkeli magát, azt a dominánsabb, bal kezével teszi.

Kiemelt kép: Getty Images