Ivy Snitzer gwyneth paltrow jack black

Étkezési zavara lett és csaknem belehalt a szerepébe Gwyneth Paltrow testdublőre

A nagyon nagy ő című filmben Jack Black vékonynak látja a valójában erősen túlsúlyos szerelmét.

Ivy Snitzer a neve annak a nőnek, aki Gwyneth Paltrow testdublőre volt A nagyon nagy ő című, 2001-ben bemutatott filmben. Paltrow alakította a nagyjából 150 kilós Rosemaryt, akibe Black karaktere beleszeret, miután hipnotizálták, hogy csak az emberek belső szépségét lássa. Snitzer akkoriban mindössze 20 éves színészhallgató volt, és az volt a szerepe, hogy az ő testéről készítették Rosemary karjainak, törzsének és combjainak közeli felvételeit, Paltrow pedig a karakter arcát ábrázoló jelenetekhez kövérruhát viselt. A most 43 éves nő arról beszélt, hogy bár nagy lehetőségnek tartotta ezt a feladatot, mégis beláthatatlan következményei lettek a mentális- és fizikai állapotára, és csaknem az életével fizetett ezért a szerepért.

A The Waiting Room nevű hírlevélnek adott interjújában – amelyet a The Guardian közölt újra – Snitzer elmondta, hogy súlyközpontúsága ellenére pozitív élmény volt számára a filmben való munka. „Akkoriban, ha valaki túlsúlyosként jelent meg a képernyőn, az biztosan gonosztevő volt – mondta Snitzer a brit lapnak. – A világ összes kövér embere közül, akit fel tudtak volna venni erre a munkára, engem kerestek meg, a személyiségem miatt. Korábban nagyon keményen meg kellett küzdenem azért, hogy egyéniségként tekintsenek rám, és ne csak a méretemet lássák bennem.”

ivy snitzer

Ivy testrészeit mutatták a közeli jelenetekben (Fotó: részlet A nagyon nagy ő c. filmből / imdb)

Snitzer azonban elmondta, hogy nem számított arra, hogy egy ilyen nagyszabású filmben való szerepléssel együtt jár a megjelenésének vizsgálata. „Nem gondoltam volna, hogy a filmet több millió ember fogja látni – mondta Snitzer. – Olyan volt, mintha a kövérség legrosszabb részei lettek volna csak felnagyítva. Senki sem mondta, hogy vicces vagyok.” A film promóciója miatt rengeteg rendezvényre hívták el, de hamar rájött, hogy ezzel gyakorlatilag engedélyt ad arra, hogy gúnyt űzzenek belőle, nem beszélve arról, hogy ezek után az utcán is felismerték. Volt olyan ismeretlen, aki egyenesen fogyasztókapszulákat ajánlott neki.

„Mintha a kövérség lenne a világ legrosszabb dolga”

– tette hozzá. 

Snitzer tinédzserként is küzdött az étkezési zavarokkal, amit A nagyon nagy ő-ben való részvétel még jobban felerősített. „Gyűlöltem a testemet úgy, ahogy volt – mondta. – Rengeteg salátát ettem. Étkezési zavaraim voltak, amire nagyon büszke voltam.”

Végül 2003-ban orvosi javaslatra egy szalagos gyomorszűkítő eljárás alá vetette magát, amelynek során egy szilikonszalaggal csökkentik a gyomor kapacitását és lassítják az étel távozásának sebességét. Azonban a nő műtétje egy komplikáció miatt ahhoz vezetett, hogy majdhogynem éhen halt, ugyanis a Snitzer gyomrára helyezett pánt elcsúszott, ami miatt hónapokig nem tudott szilárd ételt fogyasztani: így a szervezete teljesen kiéheztette magát. „Olyan sovány voltam, hogy az arcomon keresztül látni lehetett a fogaimat, és a bőröm teljesen szürke volt. Az életem teljesen sivárrá vált. Senkinek sem szabadna ezt megtapasztalnia” – emlékezett vissza.

nagyon nagy ő jack black ivy snitzer

Ivy Jack Black-kel A nagyon nagy ő forgatásán és 2019-ben (Fotó: TCD/Prod.DB/Alamy – Ivy Snitzer/Guardian)

A legmegdöbbentőbb az volt számára, hogy miközben gyakorlatilag haldoklott, sokan így is dicsérték a megjelenését és a fogyását, és az emberek sokkal kedvesebben viselkedtek vele, mint amikor még túlsúlyos volt. Snitzer végül elkezdte rehabilitálni a testét, miután az orvosok gyomor bypass műtétet hajtottak végre rajta, aminek során eltávolították a gyomra egy részét, és ez segített megfékezni a rendellenes étkezési szokásait.

Mindezek ellenére nem bánta meg, hogy a filmben szerepelt, mert menő dolognak tartja, viszont sokáig tartott felismernie és elfogadnia, hogy ilyen hatással volt rá ez a munka. „Jópofa sztorinak tartottam, amit egy ital mellett elmesélhetek, és nem is éreztem magam rosszul addig magam tőle, amíg mások fel nem nyitották a szememet.”

gwyneth paltrow

Gwyneth Paltrow megkapja a kövérjelmezt a forgatáson (Fotó: imdb)

„Katasztrófa” – így foglalta össze Gwyneth Paltrow a filmben játszott szerepét még korábban szintén a The Guardiannek. Mint mondta, sokáig nem tudta, milyen érzés lehet túlsúlyos embernek lenni, amíg fel nem vette a kövérruhát, és elmaszkírozva végig nem sétált a forgatási helyszínen. Sokan a szemkontaktust sem merték felvenni vele a külseje miatt. „Megalázva éreztem magam.”

A kövér embereket megalázó módon ábrázolják

A nagyon nagy ő című filmet már megjelenésekor széles körben kritizálták a plus size nők ábrázolása miatt, mivel a film minden sztereotípiát megerősített a kövér emberekkel kapcsolatban, mint például hogy kényszeres evők, ügyetlenek, nem lehetnek divatosak és nem vonzók az átlagos méretűek számára.

A kövér karakterek ritkán jelennek meg a tévében és a filmekben, és ha mégis, akkor szinte soha nem úgy mutatják be őket, mint olyan embereket, akik megérdemlik, hogy méltósággal vagy tisztelettel bánjanak velük. Annak ellenére, hogy a nyilvánosság felháborodott az olyan műsorok miatt, mint A telhetetlen című Netflix-sorozat – amelyben egy korábban túlsúlyos tinédzser bosszút akar állni azokon a bántalmazókon, akik megszégyenítették őt, miközben szépségverseny királynővé változik –, és annak ellenére, hogy a közösségi média testpozitív trendjei hatalmas mérföldköveket jelentenek, a mainstream szórakoztatóiparnak még rengeteg feladata van ezzel kapcsolatban. Ami lehet, hogy soha el nem érkező vágyálom marad, hiszen a kiálló csípőcsontok megint reneszánszukat élik.

Kiemelt kép: Ivy Snitzer A nagyon nagy ő premierjén – Getty Images, Gwyneth Paltrow és Jack Black a film forgatásán – imdb / Canva