Túrabakancs, császármorzsa és kastélyok a Bajor-Alpokban (x)

A legnépszerűbb német látnivalók és titkos tippek, hogy elkerüld a tömeget.

Ahol a hegyek tökéletesen zöld legelőkkel, hegyi patakokkal, muskátlikkal díszített erkélyekkel, mesébe illő kastélyokkal és jó vendéglátókkal találkoznak, onnan nem hiányzik semmi a tökéletes kikapcsolódáshoz. A Bajor-Alpok az a hely, ahol mindezt megtalálhatod.

Németország legnépszerűbb turisztikai látnivalóira azonban sokan kíváncsiak, a felfedezéséhez szükség van titkos helyekkel fűszerezett cselre és néhány praktikus tippre.

Fotó: Élet sója blog – Bajor völgy

Garmisch-Partenkirchen, a két, házasságra kényszerített falu legrégebbi, tipikus bajor házakkal tűzdelt utcáin sétálva nyár közepén azt hihetnénk, hogy senki nem kíváncsi rájuk. Itt ugyanis nem ők a főszereplők, hanem az olyan szépségek, mint a 2962 méteres magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsaként számontartott Zugspitze, a Partnachklamm-szurdok vagy a festeni sem lehetne szebbet jelzővel illetett Eibsee.

A Zugspitze és az Eibsee gyakran kiteszi a megtelt táblát, ezért újabban egészen korai vonatok indulnak ezekre a helyekre. Nem elég korán kelned, gondoskodnod kell a jegyedről is időben.

Későn érkezőknek itt nemcsak a csont marad, hanem a 2628 méter magas hegycsúcs, az Alpspitze és az alatta elterülő völgy látványa egy adrenalinbombával is felérő, a mélység fölé benyúló acélkilátóról. Az AlpspiX az Osterfelderkopf 2057 méteres csúcsán egyensúlyoz. A hely számos túraútvonal és siklóernyős ugrás kiindulópontja, de ennek ellenére várakozás nélkül feljuthatsz a felvonóval és tolongás nélkül túrázhatsz a csúcsok és völgyek között.

A közelben fekvő és legszebb német szurdokként emlegetett Partnachklamm is szereti a koránkelőket. Ez az 1912 óta természetvédelmi területként nyilvántartott 700 méter hosszú szurdok, amelyet helyenként 80 méter mélyen vájt ki a Partnach folyó, két bejárattal is rendelkezik. A legtöbben a parkolóhoz közelit választják kiindulópontnak, mert így tovább túrázhatnak, akár a Zugspitzéig is. Jobban jársz azonban, ha igénybe veszed a Das Graseck hotel felvonóját, és a felső bejáratot használod kiindulópontnak.

Fotó: Élet sója blog – Bajor Partnachklamm szurdok

S ha már kellően korán felfedezted a környék legnépszerűbb látnivalóit, akkor délután csak a tied lehet a völgy.

A Zugspitze és társai lábai előtt heverő völgyben párosával fekszenek a páratlanul szép települések, de a legtöbbet csupán szállásként használják azok, akik a kisebb-nagyobb hegycsúcsok meghódítására érkeznek a vidékre. Miközben a falvak között túrázol vagy kerékpározol, nemcsak a bajor épületeken álmélkodhatsz, hanem részed lehet a hegyek lenyűgöző látványában is.

A népszerű Garmisch-Partenkirchen mellett a Lüftlmalerei-nak köszönhetően színes, festett homlokzatú házakkal tűzdelt Oberammergauban kötelező megállót fújni. Franz Seraph Zwinck, a 18. században itt élő és alkotó festő honosította meg ezt a bibliai történeteket és építészeti díszítőelemeket ötvöző technikát a házak falain, amelyhez a hátteret a település szomszédságában álló Kofel hegycsúcs biztosítja. A település a 420 év óta tízévente eljátszott passiójátékról és az egy utcára jutó fafaragók magas számáról is híres.

Fotó: Élet sója blog – Bajor Garmisch régi házai

A szomjas túrázóknak Ettal kolostorában ajánlott pihenőt fújni, elsősorban a barátok kiváló sörei és likőrje miatt, másodsorban a látványos barokk bazilika végett.

Ettaltól már csak egy ugrás II. Lajos legkisebb, de ugyanakkor legizgalmasabb kastélya, a Linderhof. A közelben fekvő nagytestvér, Neuschwanstein annyira népszerű, hogy már-már megközelíthetetlen, míg Linderhof meglepetéseket is tartogató parkjában hosszú percekig sétálgathatsz anélkül, hogy bárkivel összeakadnál.

Gondolom, te sem szeretnél éhesen túrázni, kastélyokat nézegetni és falvakban sétálgatni. A bajorok kiemelkedően jól főznek, mind a tíz ujjadat megnyalod majd a kemencés csülök vagy császármorzsa után, amelyet még keresned sem kell, minden hegy lábánál készítik a Bajor-Alpokban.

Fotó: Élet sója blog – Bajor császármorzsa

Az Élet sója blog szerzői bejárták és fotózták a környéket, blogjukon részletesen beszámolnak útjukról.

Kiemelt kép: Linderhof ©DZT Francesco Carovillano