múzeum

3 színvonalas, olcsó program a szünidő végére

Nincs már sok hátra a szünidőből, de adódik még pár olyan nap, amikor sok szülőnek különböző korosztályú gyerekeket, például ovist és kiskamaszt egyszerre kell lefoglalnia. Sőt, olyan is, ahol nagyszülők és unokák igényeit kell összehangolni. Programajánlónkkal ehhez adunk segítséget.

Ha olyan programot keresel, ami több korosztályt is leköt, miközben nem kerül horribilis összegbe, és nem kényszeríti a szülőket vagy nagyszülőket sem komfortzónájuk végsőkig történő tágítására, pont jó cikket kattintottál le. Három remek, budapesti kiállítást ajánlunk, ahol kicsi és nagy is remekül fogja érezni magát, ráadásul a felnőtteknek sem kell mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk!

Fodrászattörténet a Kiscelli Kastélyban

A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten címmel nyílt izgalmas kiállítás a Kiscelli Múzeumban. Az október végéig látogatható tárlaton mindent (de tényleg mindent) megtudhatunk a hajról és azokról, akik a történelem során hajjal, vagy bármilyen egyéb arcszőrzettel foglalkoztak. A hihetetlenül gazdag kiállítási anyag több órára elegendő látnivalót kínál, és már maga a helyszín is „megér egy misét”. A kiállítást a Kastély zegzugos Sziklapincéjében rendezték be, a kiállítótérbe megérkezve úgy érezhetjük, külön világban járunk, ez a benyomás pedig végig elkísér: a hajat olyan sokféle megközelítésből (kulturális, gazdasági, biológiai nézőpontok…) mutatják be, hogy a termeket végigjárva igazi szakértőkké képezhetjük magunkat, miközben egy percig sem fogunk unatkozni. Érdemes tovább is maradni, és megnézni az állandó tárlat míves, néhol meghökkentő cégéreit, és a szintén időszaki, a Nyugati tér történetét bemutató kiállítását is. A gyerekek még mindig bírják energiával? Irány a Kastély melletti parkerdő, amiben nemrégi felújításakor gyerekeknek szóló tanösvény is létesült.

Hol: Kiscelli Múzeum, Budapest, Kiscelli u. 108, 1037

Mikor: június 24. – október 29., kedd-vasárnap 10.00 – 18.00

Kinek: kisunokától nagyszülőig

Mennyiért: felnőtt jegy: 2000 Ft, gyerek/nyugdíjas jegy: 1000 Ft, óbudai lakosoknak ingyenes

Cukiság a Ludwigban

November közepéig tekinthető meg a Ludwig Múzeum legújabb, A cukiság faktor című tárlata, melynek kiállítási darabjai a modern és kortárs művészetben külön esztétikai kategóriává érő cukiságot járják körül. A téma igen aktuális, hiszen napjainkban a „cukiság” ott van mindenhol, bármerre is nézünk. A közösségimédia-bejegyzések, az emojik és a gifek mellett a logók, a reklámok, ruhák és emberarcú tárgyak sokaságán köszön vissza ez a fajta esztétika, és így vagy úgy, de hatást gyakorol ránk. 

„Vajon minek köszönheti töretlen népszerűségét? Milyen társadalmi folyamatokról vagy éppen válságról árulkodik fokozott jelenléte? Miként viszonyul ehhez a vizuális jelenséghez a kortárs képzőművészet, illetve milyen kifutási lehetőséget vagy veszélyt tartogat számára?” – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel a tárlat, aminek élvezetéhez ugyanakkor semmilyen művészeteleméleti képzettséghez nincs szükség, mert a kiállított képek, szobrok és installációk színességek, játékosságuk, azaz cukiságuk miatt azokat is magukkal ragadják, akik egyszerűen csak befogadni szeretnék ezeket. A kiállítást egy óra alatt idősebbek is kényelmesen bejárják, a kiállított képek és tárgyak pedig a legkisebbek figyelmét is megragadják, a kamaszokat pedig szintén közvetlenül szólítják meg. Az egyetlen 18+ os installációt függöny takarja el a kíváncsi szemek elől.

Hol: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Mikor: június 23- november 12, kedd–vasárnap: 10.00–18.00

Kinek: 0-99 éves korig

Mennyért: egységesen 2000 Ft, nemzeti ünnepeinken ingyenes

Játék a városban – Óbudai Múzeum

2016 óta nem lehet megunni az Óbudai Múzeum játéktörténeti kiállítását! A belsőépítészeti és grafikai elemekkel felidézett városi installációban barangolva a látogató a közlekedéstől kezdve az otthonon, a parkon, az iskolán és a gyáron át egészen a játékkereskedelemig eljuthat, miközben a legkülönfélébb korok ikonikus játékaival találkozhat: melyek között több kiállítási tárgyban saját gyerekkorára, gyerekkori kedvencére is ráismerhet. Az egyes színterek egymás után jelenítik meg Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékait, többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemezjátékokat. A gazdag tárlatban babáktól villanyvasútig, táblás játéktól építőkockáig minden van: a kicsik magáért a játékért, a nagyobbak nosztalgiából, de mindenképpen imádni fogják az egy óra alatt kényelmesen bejárható, kedves kiállítást.

Hol: Óbudai Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1.

Mikor: kedd-vasárnap 10.00-18.00

Kinek: minden gyereklelkűnek

Mennyiért: felnőtt jegy: 1400 Ft, diák/nyugdíjas jegy: 700 Ft

Fontos! 

Az állami ünnepeken a magyar közmúzeumok állandó kiállítása ingyenesen látogatható, így e hét végén igazán érdemes lesz múzeumba (vagy akár például a Vasúttörténeti Parkba) látogatni. Arról, hogy kiket illetnek meg a múzeumlátogatással kapcsolatos egyéb kedvezmények a kapcsolódó kormányrendeletben, illetve a múzeumok elérhetőségein található információ, és közvetlenül a múzeumnál érdemes azt is megkérdezni, hogy az időszaki kiállításokra érvényes-e valamilyen (akár kerületi lakosoknak szóló) kedvezmény. Nem árt érdeklődni az elérhető jegyek számról és arról, hogy az esetleges nagyobb érdeklődés miatt változnak-e a beléptetés szabályai. 

Kiemelt kép: Getty Images