Milyen az, amikor a színház egy balatonfelvidéki falu életébe szövődik, és ritkán látott közelségből tapasztalható meg? A Forte Társulat a Kultháló VEB2023 keretében Völgyvallatás címen indított projektet Pécselyen. A vidék legendás körorvosa, Dr. Józsa Tivadar életművének nyomába erednek, aki Bodosi György néven íróként, szociográfusként és műgyűjtőként is aktívan működött. Az egész nyáron tartó eseményeket és a Kettesek a tóban című ősbemutató próbafolyamatát Horváth Katalin Fanni fotográfus követte végig, betekintést adva az olykor humoros, máskor drámai helyzetekbe.

Az egész nyáron át tartó eseménylánc gerincét Dr. Józsa Tivadar legendás pécselyi körorvos – írói nevén Bodosi György – munkássága alkotja. Minden közösségnek megvannak azok a kultikus alakjai, akik sokszor több területen is szerepet vállalva alkotnak maradandót. Bodosi György több mint hatvan éven keresztül szolgálta választott faluját orvosként és szépíróként. Írói életművét azonban kevesen ismerik, pedig ezen keresztül bepillantást nyerhetünk a vidék életébe, értékeibe. A helyiek emlékezetében ma is számos anekdota él, melyek a néhai orvos személyéhez, verseihez, drámáihoz kapcsolódnak. A Völgyvallatás Bodosi György könyve, amely egyfajta útikalauz, élménybeszámoló, személyes szociográfia a Balaton környékéről, hat művész nyári otthonáról és munkahelyéről.

A Forte Társulat nyáron hosszabb időszakokat tölt Pécselyen, ahol a helyiekkel beszélgetve összegyűjtik ezeket a történeteket, nyílt próbákat, előadásokat tartanak és közösségi programokat szerveznek, az író személyiségét irodalmi, szociográfiai munkáin keresztül tárják fel.

Európa kulturális fővárosa: Veszprém

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre.

A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

Veszprém város 2018 decemberében a régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek tiszteletére kvízt is készítettünk a királynék városáról. (A Veszprém-Balaton 2023 rengeteg koncertet, kiállítást és egyéb programot kínál, a programfüzet térképpel együtt ezen a linken elérhető.)

Forte Társulat – Kettesek a tóban. (Fotó: Horváth Katalin Fanni)

Több felolvasóest és műsor megvalósult már a Völgyvallatás-programsorozatból a helyi iskolások közreműködésével, valamint az itt élők a nyílt próbafolyamatokba bekapcsolódva a színház keletkezésébe is betekintést nyerhetnek, így az előadás róluk és velük együtt születik meg. Ráadásul a pécselyiek nemcsak történeteikkel, de személyes tárgyaikkal és emlékeikkel – többek között fényképekkel és a helyi csipkeművészet remekeivel – is hozzájárulnak a projekt sikeréhez.

Fotó: Horváth Katalin Fanni

A Kettesek a tóban című Bodosi-drámát július 29-én mutatták be a pécselyi Kultúrházban a Harangozó Gyula-díjas koreográfus-rendező Horváth Csaba rendezésében, aki amellett, hogy a társulat vezetője, maga is pécselyi kötődésű. Horváth Katalin Fanni fotográfus a nulladik ponton bekapcsolódott, és már a próbákról is izgalmas képeket készített.

Érdekes fotóprojekt

„Nem klasszikus színházi térben jelenik meg a mű, hanem a pécselyi kultúrház termében. Azt próbáltam dokumentálni, hogy egy kisebb balatoni település közösségi terében hogyan születik meg egy professzionális színpadi mű a helyi sajátosságokhoz alkalmazkodva, előtérbe helyezve a helyi emlékezetet, a múltat és történeteket” – mondja Horváth Katalin Fanni.

Fotó: Horváth Katalin Fanni

„Az első pillanattól, tehát egészen az olvasópróbáktól végigkövettem a Bodosi-dráma ősbemutatójának próbafolyamatát – magyarázza. – Az utolsó napokban, ahogy az előadás óráról-órára született meg a szemem előtt, magam is libabőrös lettem, a színészi játék, a nonfiguratív mozgások és a humor ötvözése szerintem minden néző számára izgalmas lesz.”

Fotó: Horváth Katalin Fanni

„A fotókkal azt próbáltam dokumentálni, miként épültek fel a jelenetek, milyen drámai pillanatok, nehézségek vannak egy ilyen rendhagyó folyamatban. Olyan pillanatokat próbáltam elkapni, amelyek egy teljesen kívülállónak is megmutatják az előadás és az odavezető út hangulatát, stílusát. Arra külön ügyeltem, hogy fotográfiailag a darabra jellemző humort és a meghökkentést is meg tudjam jeleníteni, valamint készítettünk a színészekkel és gyerekekkel külön fotókat a falu egy-egy helyszínén, mondhatni kiemeltük a színmű jeleneteit a falu terébe is” –összegzi.

Fotó: Horváth Katalin Fanni

A helyspecifikus Völgyvallatás-sorozat augusztus 8. és 11. között a Nincs nevük a köveknek nyílt próbafolyamatával folytatódik Pécselyen.

Augusztus 12-én a Forte Társulat a Toldi című előadást mutatja be a falu lakóinak, míg a sorozatot szeptemberben egy unikális, a lokális közösségi értékek feltárásával készülő előadás, Az idő marasztalása ősbemutatója zárja.

Fotó: Horváth Katalin Fanni

Forrás: Capa Központ, kiemelt kép: Horváth Katalin Fanni