skiplagging, repülés, olcsó repülőjegy

Hiába tiltják és büntetik, terjed a „skiplagging” – a trükk, ami a legjobban dühíti a légitársaságokat

Törvény ugyan nem tiltja, egyes légitársaságok viszont kifejezetten ugranak rá, tiltják és büntetik. Mi az a skiplagging és miért bosszantja fel ennyire a légitársaságokat? Ennek próbáltunk utánajárni.

Egy, már jó ideje ismert utazási trükk szítja újfent a vitákat a forróságtól amúgy sem mentes idei szezonban. Bár nem új keletű, a jelenségre egy, a közelmúltban lebukott, amerikai fiatal esete irányította ismét a reflektorfényt. A szóban forgó hack, az úgynevezett skiplagging lényege, hogy a „leleményes” utas közvetlen repülőjárat helyett átszállással vásárol jegyet, hogy úti céljához eljusson – majd „elfelejt” átszállni a második gépre. Ezzel a módszerrel pedig akár a jegy árának a felét is meg tudja spórolni.

Lássuk, mit jelent ez a számok nyelvén. Az Independent szemléletesen le is vezeti,  a New York-Orlando járat példáján keresztül. Abból indul ki, hogy ez az út, közvetlen repüléssel 250 dollárba kerül, míg egy, ehhez hasonló, mondjuk New York-Dallas járat – orlandói átszállással – csupán 130 dollár. Az az utas tehát, akinek esze ágában nincs Dallasba menni, mert valójában Orlando az úti célja, megveszi ezt az átszállásos jegyet, a második gépre pedig egész egyszerűen nem fog fölszállni. Mindeközben a zsebében marad 120 dollár. 

Legutóbb egy kiskorú fiatalt kaptak rajta

A skiplagging akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor nemrégiben egy amerikai fiatalt kaptak épp rajta. „A fiamnak fogalma sem volt arról, hogy valami rosszat csinál – kommentálta az Insidernek a közelmúltban fülön csípett fiatalember édesapja, Hunter Parsons. – Az American Airlines törölte a kifogásolt jegyet, helyette pedig vehettünk a gyereknek egy másikat, egy közvetlen járatra, több mint 400 dollárért. Ráadásul,

a légitársaság három évre eltiltotta a velük való repüléstől”

 – panaszolta a lapnak. Azt is elmondta, 17 éves fiának a jegye szerint a floridai Gainesville-ből kellett volna New Yorkba repülnie, az észak-karolinai Charlotte-ot érintő átszállással. Ahogyan arról az USA Today beszámol, a fiú a biztonsági ellenőrzésen „akadt fenn”, miután kiszúrták az észak-karolinai jogosítványát. Emiatt lett gyanús, hogy meglehet, nem is fog tovább repülni New Yorkba.

Nem csak a tengerentúlon próbálkoznak vele

Az angolban „rejtett városnak” (hidden city) vagy „eldobható jegynek” (throwaway ticketing) is nevezett trükközéssel ugyan lehet, hogy adott esetben sokat lehet spórolni, a légitársaságoknak viszont ez bevételkiesést okoz – amit, finoman szólva, nem néznek jó szemmel.

Olyannyira nem, hogy az American Airlines például már két évvel ezelőtt kilátásba helyezte, hogy szigorúan fel fog lépni mindazokkal szemben, akik így próbálják meg kijátszani őket – emlékeztet az Insider. Ráadásul, nem az American az egyetlen olyan légitársaság, amely szankcionálja ezt a fajta a trükközést. A United Airlines 2018-ban állítólag több ezer dollárt számolt fel egy olyan utasának, aki 38 alkalommal spórolt a jegyárakon, a skiplagging módszerével.

Ugyanebben az évben a Lufthansának pedig egy olyan utasával gyűlt meg a baja, aki, állítólag egy Oslóból Seattle-be tartó járatán trükközött, amikor a németországi Frankfurtban maradt – átszállás helyett. Mint kiderült, a valódi úti célja Berlin volt, a jegy pedig így töredékébe került, mintha direkt oda repült volna. Az utas akkor 743 dollárért vásárolta meg az átszállásos jegyét, de a Lufthansa szerint több mint 3000 dollárt kellett volna fizetnie érte. A német légitársaság perre ment a különbözetért, mondván ez az etikátlan gyakorlat sérti a vállalatnál érvényes szerződési feltételeket. Az illetékes német bíróság mégis az utasnak adott igazat, a Lufthansának pedig nem maradt más, mint a fellebbezés.

repülés, relülőjegy, skiplagging, utazási trükközés

Honnan hová? (Forrás: Getty Images)

Virágzó üzlet épült a skiplagging köré

Ennek dacára, a jelek szerint, virágzó üzletág épült a trükkösen olcsó jegyek forgalmazása köré. (Azzal, hogy miért olyan alacsonyak a fapados légitársaságok jegyárai, ebben a korábbi cikkünkben foglalkoztunk.) Egy bizonyos oldal például jutányosabbnál jutányosabb árakon kínálja a „meghekkelt” repülőjegyeket az érdeklődők számára. „Találj rá mindazokra a járatokra, amikről a légitársaságok nem akarják, hogy tudomást szerezz! Megmutatjuk a kiskapukat, hogy több pénz maradhasson a zsebedben” – többek közt ezzel a nyitószöveggel fogadja látogatóit a repjegykereső site.

Üzemeltetőjét, a Skiplagged cég vezérigazgatóját, egy bizonyos Aktarer Zamant már több légitársaság – a United Airlines mellett például a Southwest is – beperelte, ám egyikük sem járt különösebb sikerrel. A CNN akkori beszámolójából kiderül, hogy a United 2014-ben, egy Orbitz nevű, utazási weboldallal közösen nyújtott be keresetet, az akkor 22 éves tech-guru ellen. Azt állították, hogy ez a fajta jegyértékesítési gyakorlat

tisztességtelen és szigorúan tilos,

az oldal pedig 75 ezer dolláros bevételkiesést okozott a társaságoknak. Bár a Skiplagged és az Orbitz később megegyeztek, a United addig-addig erősködött, míg ügyüket végül elutasították – arra hivatkozva, hogy a chicagói bíróság, ahol a keresetet benyújtották, nem volt illetékes, mivel Zaman akkor New Yorkban élt és dolgozott. 

Mit bukhat, aki így trükközik?

A 17 éves fiatal esete is azt mutatja, hogy adott esetben lehet, hogy nem is keveset: a légitársaság a trükközésben érintett utast – akár örökre is – eltilthatja a járatain való repüléstől. Mindemellett ki is számlázhatja az igénybe nem vett, második repülőút költségeit is; vagy éppenséggel lenullázza a hűségmérföldeket. Annak pedig, aki így vállal be egy repülőutat, feladott poggyásza sem lehet. Azok ugyanis – a skiplaggingelő utas helyett – nem az átszállóhelyre, hanem valóban a repülőjegyen feltüntetett célállomásra érkeznek.

Kiemelt kép: Getty Images