börtönrácsok mögött narancssárga rabruhában ülő férfi képe

Verekedett a bíróságon a 11 éves kislányt és bébiszitterét megerőszakoló gyilkos

Hétfőn a floridai Lee megyei bíróság halálra ítélte a 61 éves Joseph Zielert, a 11 éves Robin Cornell és bébiszittere, a 32 éves Lisa Story meggyilkolásáért. A kislányt és a nőt 1990-ben megerőszakolták és megfojtották.

A Fox 4 szerint az esküdtszék már májusban halálbüntetést kért az ügyben, a tegnapi tárgyalást pedig az indokolta, hogy a gyilkos férfi fellebbezni szándékozott ez ellen. A tárgyaláson a Zieler által anno meggyilkolt 11 éves kislány édesanyja, Jan Cornell is jelen volt.

Robert Branning bírótól az ítélethirdetés után Zieler azt kérte, hogy kapcsolják le a teremben lévő kamerákat, majd, miután ez nem történt meg, heves káromkodásba kezdett, és arcon könyökölte ügyvédjét, Kevin Shirleyt. A férfit hárman tudták csak földre vinni ezután, majd másodperceken belül ki is kísérték a tárgyalóteremből.

A támadás után a bíró megkérdezte az ügyvédet, hogy jól van-e, mire a férfi nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy ennél keményebb ütéseket is kiállt már élete során.

Miután visszahívták a terembe, a férfi állítólag a bíróra és a jelenlevőkre morgott, majd rájuk is vicsorgott: állítólag azt is látni lehetett, hogy a fogain át a „gyilkos” szó szűrődik ki. Mindennek ellenére továbbra is ártatlannak vallotta magát. „Semmi közöm ehhez az egészhez” – mondta. Branning bírót azonban mindez nem bizonytalanította el, és néhány órával később halálra ítélte a férfit.

Az ítélet némi megnyugvással szolgálhat a családok számára, akik azóta keresték az igazságot, hogy több mint 30 évvel ezelőtt rokonaik holttesteire bukkantak egy Cape Coral-i házban. A gyilkosságokat a híres megoldatlan bűnügyek között tartották számon a hatóságok, és 2010-ben az Amerika legkeresettebb bűnözői című műsor is említést tett az esetről. Zielert végül csak 2016-ban, mintegy 26 évvel a gyilkosságok elkövetése után tartóztattak le.

Cornellt és Storyt 1990 májusában verték, erőszakolták és fojtották meg, de a rendőrség csak 2016 szeptemberében tartóztatta le Zielert az ügy kapcsán.

A férfi DNS-ét összevetették az azon a lepedőn talált ondóval, amelyen a 11 éves Robin aludt, és a nyomok egyeztek.

Robin Cornellre azon az estén, mikor Zieler megtámadta őket, Lisa Story vigyázott. Jan Cornell, Robin édesanyja a barátjánál töltötte az éjszakát, mire azonban másnap visszatért, gyermekét és a bébiszittert holtan találta. Jan az ominózus napon hazaérve zárva találta otthona bejárati ajtaját, ezért a hátsó, nyitva hagyott tolóajtón át lépett be a házba. Lánya élettelen testét az emeleti fürdőszobában, arccal lefelé fekve találta meg.

A védelem a tárgyalás során végig azzal érvelt, hogy

Zieler valójában az édesanyára utazott.

Zielert az esküdtszék május elején bűnösnek találta, később pedig Jan Cornell zaklatásával is megvádolták, akinek levelet küldött a börtönből.

Amira Fox államügyész úgy fogalmazott, reméli, hogy az ítélet némi békével szolgál az áldozatok családjainak.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images