tabu női könyvek

5 tabudöntő könyv a női test működéséről, amit minden nőnek olvasnia kell

A tabusítás a nőiség minden életszakaszát átitatja, a menstruációval kezdve a szülésen át, a változókorig bezárólag. Ezért is van egyre nagyobb jelentősége mindazoknak a kiadványoknak, melyek közvetlen hangnemben, támogató és oktató jelleggel tesznek hozzá a nőiség témájához. Arról nem is szólva, hogy bármikor levehetjük őket a polcról, és lánygyermekünk, édesanyánk kezébe nyomhatjuk, hiszen sosincs túl korán vagy túl későn ahhoz, hogy megismerjük testünk rejtelmeit. Az alábbi, hiánypótló könyvek túlmutatnak a szokványos ismeretterjesztésen, és legkényesebb kérdéseinkre is közérthető, mégis informatív válaszokkal szolgálnak.

Hiába a nyitottnak vélt, modern hozzáállás, a női test működését továbbra is egyfajta eloszlathatatlan misztikum lengi körül. Ahogyan az alábbi listában szereplő, Magunkról című kötet szerzője, Dr. Benkovics Júlia fogalmaz, most jutottunk el odáig, „hogy a tudomány is elkezdett normális kutatásokat végezni a nőkről, és most jöttünk rá, hogy tulajdonképpen mi is van a hüvelyben.” Ugyanez az ébredő kíváncsiság mutatkozik meg abban is, hogy nőként egyre jobban szomjazzuk a testünk megismeréséhez, megértéséhez szükséges tudást, melyhez akár már számos frissen megjelent kötet révén is hozzájuthatunk. Bár sajnos továbbra sem mondhatjuk, hogy nagy lenne a választék, az itt felsorolt kiadványok kiemelkednek a témában, és hiánypótló információkkal látnak el a női tabutémákat illetően. 

1. Nina Brochmann · Ellen Støkken Dahl – A ​csoda odalent

női test

Nina Brochmann · Ellen Støkken Dahl – A csoda odalent, Cser Kiadó, 3 396 Ft

„Minden, amit a női nemi szervről tudni akarsz, és amit tudnod kell” – ez áll a két norvég orvostanhallgató, és szexuális tanácsadó könyvének alcímében, mely tökéletesen fedi a kötet hasznos, informatív és szórakoztató tartalmát. Miért fáj a menstruáció? Létezik-e a szűzhártya? Miért nehéz elérni az orgazmust? Veszélyes-e a hormonális fogamzásgátlás? Mennyi ideig halogathatjuk a gyerekvállalást? Ilyen, és ehhez hasonló témákról olvashatunk nyílt és izgalmas, érthető és olykor humoros módon, miközben sorra tűnnek el a tévhitek és válik élménytelivé a tájékozódás. Amit eddig az orvostól esetleg nem mertünk megkérdezni, arra A csoda odalent biztosan választ ad és egyúttal önbizalommal is felvértez saját testünkkel kapcsolatban. 

2. Emily Nagoski – Úgy, ​ahogy vagy

női test

Emily Nagoski – Úgy, ahogy vagy – Az önfeledt szexualitás pszichológiája, Libri Könyvkiadó, 4 179 Ft

Az önfeledt szexualitás pszichológiáját tárja fel a tavalyi év nagy könyvszenzációja, ami még a Szexoktatás című sorozatban is megjelent. A kötet be is tartja a fülszövegen megfogalmazott ígéretet, miszerint átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltunk. A sztereotípiák és közvetlenül tálalt tudományos tények mellett, a szerző több, különböző nő történetén keresztül normalizálja a szexualitást. Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? Emily Nagoski eloszlatja ezeket a kételyeket, és megmutatja az utat önmagunk felé. Ez pedig mindenki számára egyedi, így nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat. „Minden nő más – és ez így normális.” 

3. Dr. Benkovics Júlia – Magunkról

női test

Dr. Benkovics Júlia – Magunkról – Tabuk nélkül a női testről, Libri Könyvkiadó, 5 034 Ft

A Magunkról nevű Instagram-oldal praktikus, konkrét tanácsokon keresztül, közvetlen módon beszél a nőkhöz testük különböző igényeiről. Idén pedig egy átfogó könyv is született, melyben Dr. Benkovics Júlia a szüzességtől kezdve a különféle betegségeken, a női cikluson át az olyan gyakori tabutémákig, mint a vetélés vagy az esemény utáni tabletta; minden fontos témakört érint. A kendőzetlen, egyszerre ismeretterjesztő és szórakoztató alapmű a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig, mindenki számára szolgálhat új információval. Ahhoz ugyanis, hogy felelős döntéseket hozzunk a saját testünkkel, egészségünkkel kapcsolatban, elsősorban ismernünk és értenünk kell azt, a legalapvetőbb részletekig. 

4. Dr. Csiszár Miklós – Nora Igloi Syversen: Női igazságok

Dr. Csiszár Miklós · Nora Igloi Syversen – Női ​igazságok, Naturwell, 3 500 Ft

Ami a hormonegyensúly és egészség témáját illeti, minden nő könyvespolcán ott a helye ennek az értékes, látszólag alapigazságokat egybegyűjtő kötetnek is; melynek egyik fő üzenete az öngondoskodás fontossága. Azonban csak úgy tudunk gondoskodni önmagunkról, ha tájékozódunk, és megértjük a hormonális problémák összetett okait, a stresszcsökkentés jelentőségét. Nyitott, átfogó, a női testet komplexitásában, a lélekkel együtt kezelő szakemberek állnak a kiadvány mögött, mely tisztán átszűrődik a laikusok számára is izgalmas, olvasmányos szövegen. Fiatal lányok, érett nők, leendő kismamák, anyák és menopauza után lévő hölgyek számára egyaránt ajánlott, ha szeretnének többet tudni a női szervezetről, a menstruációs ciklusról és legfőképp a természetes megoldásokról.  

5. Iványi Orsolya – Mindent ​a változókorról

Iványi Orsolya – Mindent ​a változókorról, Jaffa Kiadó, 3 999 Ft

Jól mutatja a menopauza témájának hiányosságait, hogy itthon alig találunk kötetet, mely legalább összefoglaló jelleggel kitérne a változókor körüli homályos kérdésekre. Az idén augusztusban megjelenő, Mindent ​a változókorról című könyvre azonban érdemes lesz várnunk, ugyanis a Magyar, valamint a Nemzetközi Menopauza Társaság tagjaként is ismert aktivista, Iványi Orsolya oszlatja el benne a kétségeket. A ​hormonterápia valóban mellrákot okoz? A hőhullámok tényleg évekig is jelentkezhetnek? Mi az a perimenopauza? Könyvében őszintén beszél erről, a minden nőt érintő, természetes folyamatról, mely az egészségtől a párkapcsolaton át a munkavégzésig életünk minden területére kihathat. „Ez az új életszakasz ugyanis felkészülést, rugalmasságot és nyitottságot igényel, és csak akkor leszünk képesek megfelelő menopauza-stratégiát kialakítani magunknak, ha tisztában vagyunk a tényekkel.”

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu