hajtómű, tragikus baleset, repülőgép

Horrorbaleset: repülőgép hajtóműjébe sétált a nő, megbüntették a céget

A háromgyermekes Courtney Edwards tavaly szilveszterkor halt szörnyet, egy horrorisztikus munkahelyi baleset következtében.

Az amerikai Foglalkozás-egészségügyi és Biztonsági Hivatal (OHSA) 15 ezer dolláros pénzbírságot szabott ki az American Airlines légitársaság egyik leányvállalatára, melynek alkalmazottja még tavaly szilveszterkor lett egy végzetes kimenetelű baleset áldozata: egy hajtómű szippantotta be. Az ügy fejleményeiről a New York Post számol be. Döntésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy az érintett légitársaság nem teremtette meg a biztonságos munkavégzés feltételeit a dolgozói számára. A cégnek továbbá a hatékony képzést és a kommunikáció hiányát , illetve a felettesek nem egyértelmű utasításait is felrótták, amelyek az OSHA szerint mind hozzájárultak Courtney Edwards tragikus halálához. 

A háromgyermekes Edwards a Piedmont Airlinesnak dolgozott földi kiszolgálóként, a borzasztó tragédia az év utolsó napján történt az alabamai Montgomeryben.  A reptéri munkás — az első vizsgálatok szerint — azzal követett el hibát, hogy túlságosan közel ment egy már kapunál álló repülőgéphez. Az Embraer 170-es típusú gépnek viszont

a leszállást követően még legalább az egyik hajtóműve mozgásban volt.

Ezt a pilóták akkor azzal magyaráztak, hogy a segédhajtómű nem működött, a gépet pedig nem tudták másképp csatlakoztatni a földi áramforráshoz. Arról pedig, hogy a hajtómű még jár, állításuk szerint tájékoztatták a földi kiszolgáló személyzetet. A tragikus baleset körülményeit vizsgáló dokumentumok szerint, épp a szóban forgó gép megérkezése előtt nem sokkal tartottak egy biztonsági eligazítást a dolgozóknak arról, hogyan közlekedjenek, mozogjanak a repülők körül, amivel megelőzhetőek a hasonló tragédiák.

A nőt állítólag még egy kollégája is külön figyelmeztette,

ám ő ennek ellenére túlságosan közel ment a géphez.

„A csekély összegű büntetés ellenére a Piedmont valószínűleg megtámadja a döntést, mi viszont továbbra is harcolni fogunk Courtney Edwardsért, a családjáért, és az összes légiforgalmi dolgozó biztonságáért. Azért, hogy soha semelyikük ne érezze úgy, hogy veszélyben forog az élete a munkahelyén” – reagált a pénzbírság kiszabásának hírére a háromgyermekes édesanyát képviselő szakszervezeti tömörülés. A Communication Workers of America (CWA) a nő halálát követően gyűjtést indított Edwards három gyermeke számára.

Kiemelt kép: Getty Images