Június 24-én vár az éjszaka, amikor minden életre kel (x)

Legyünk trendben az idei Múzeumok Éjszakáján!  

Trendi 2023-ban múzeumba járni? A Múzeumok Éjszakájának szervezői és a résztvevő mintegy 450 közgyűjteményi intézmény szerint egyértelműen igen a válasz.

Így kapta idén a „TRendben vagyunk” szlogent az ország leglátogatottabb programsorozata. Június 24-én, szombaton az ország minden pontján életre kelnek a kiállítóterek, és személyesen győződhetünk meg arról, hogy múzeumba járni igenis trendi.

Az idei évben több mint 2000 színes és változatos program vár bennünket az év egyik leghosszabb éjszakáján. A Szent Iván éjjelét követő napon országszerte megelevenedik a történelem, sok helyen felhangzik a muzsikaszó, a jazz dallamok, feltárulnak a kulisszatitkok, workshopok és izgalmas játékok várnak ránk. Természetesen több helyen átugorhatjuk akár szerelmünkkel, akár nélküle a hagyományos Szent Iván-éji tüzet is.

Mielőtt bárhol nekivágnánk az izgalmas és sokat ígérő éjszakának, mindenképpen érdemes először a muzej.hu oldalon böngészni, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint tájékozódhatunk a késő estébe nyúló kínálatról. Hasznos lehet mobilunkra is letölteni az EVENT@HAND MUZEJ néven elérhető ingyenes alkalmazást. Természetesen a Múzeumok Éjszakájának Facebook és Instagram oldalán is szemezgethetünk a programkínálatból.

Ki ne vágyna izgalmakra egy ilyen éjszakán? Nos, a Fiumei úti sírkert zseblámpás sétája, az Óbudai Múzeum föld alatti, illatokkal és korhű zenével tarkított jelmezes tárlatvezetése, a Polaris Csillagvizsgálóban meglesett bolygók és csillagok vagy a Bélyegmúzeum UV-fénnyel vizsgált apró csodái mind lázba hozhatnak bennünket, de az Országos Széchényi Könyvtár titkos zugaiban is barangolhatunk zseblámpával régi képregényszereplőket keresgélve.

Akik a történelmi érdekességekre kíváncsiak, azoknak érdemes a Budapesti Történeti Múzeumba is ellátogatni, ahol a Vármúzeum középkori királyi palotájában megtudhatják, hogyan oldották meg koronás főink a vízellátást, vagy milyen jelentősége volt a csillagjóslásnak a királyi udvarban. Sokaknak történelemnek számít már a 70-es, 80-as évtized is, azokat várja Pécs, ahol a Baranya Vármegyei Levéltárban a korszak szórakozási lehetőségei elevenednek meg. Aki pedig még élményszerűbb programot szeretne, az részt vehet ugyanitt worhsopokon, de különböző zenei stílusokat felvonultató koncerteken is. A szentendrei Skanzenben is életre kelnek a történelmi hétköznapok. Kiderül ez a kisvideóból is, melyben Miklósa Erika operaénekesnő, a Múzeumok Éjszakájának jószolgálati nagykövete is belép a múltba.

A Múzeumok Éjszakája hagyományosan minden korosztálynak szól. Így, ha gyermekünket kézen fogvaelindulunk a városba, már délutántól számtalan interaktív gyermekprogramra bukkanhatunk. Koncertre, bábszínházra, kézműves foglalkozásra kísérhetjük csemeténket, együtt mérhetjük meg ügyességünket hagyományőrző és modern játékokon, de állatokat is simogathatunk. Aki még nem járt a Mesemúzeumban, az most semmiképpen ne hagyja ki, hiszen a hét próba kiállása után az interaktív foglalkozáson a magyar népi motívumokat is megismerheti a gyerkőc. Az Aeropark önmagában is izgalmas helyszín, de idén tüzes-vizes játszóházzal is készül a repülőmúzeum. Vidéken is fontos szempont a gyerekek múzeumba csalogatása. A dunaföldvári várban kalandok, bátorságpróbák várják a legifjabbakat, a békéscsabai Munkácsy Emlékházban a hangszerekkel ismerkedhetnek a kicsik, a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben többféle interaktív gyermekműsor szórakoztatja a családokat, és egy  óriási LEGO kép kirakásába is bekapcsolódhatnak.

Látványos, tiniket is megmozgató programot ígér Budapesten egyebek mellett az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park gladiátor bemutatója, a Ludwig Múzeum plüssállatokból készülő installációja (ne felejtsünk el vinni egy plüsst, amit szívesen építünk majd bele a közösen elkészített műbe!), az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a meteorológiai munka kipróbálása, vagy a Rendőrmúzeum lovas és kutyás bemutatói. A Fradi Múzeumban pedig nemcsak a legendás csapat történetével ismerkedhetünk meg, de  fotózkodhatunk is a Fradi idén elnyert trófeáival. Győrben, az Apátúr-házban kipróbálhatjuk a műbikalovaglást, Miskolcon a Városi Közlekedési Zrt. jóvoltából veteránautókban gyönyörködhetünk, Hajdúszoboszlón pedig a Bocskai Múzeum egész éjszakás Utcabálján vigadhatunk.

Kalandra fel, legyünk trendben mi is a Múzeumok Éjszakáján!