9 tipp, hogy pénztárcabarát módon varázsoljuk nyáriassá otthonunkat

Ahogy változnak az évszakok, úgy jön vele az igény, hogy adott szezonhoz alakítsuk otthonunkat is. A hidegebb hónapokban szeretjük puha takarókkal, sötét színekkel, meleg illatokkal körbevenni magunkat – ez azonban tavaszra már nyomasztónak és nehéznek érződik. Ekkor jönnek a frissebb színek, a növények, majd amikor beköszönt a nyár, minél légiesebb anyagokra, finomabb, természetes árnyalatokra vágyunk, amelyek már puszta látványukkal is hűsítő hatással vannak egy-egy forró napon. Ehhez szerencsére nem kell mélyen a pénztárcába nyúlni, elég néhány jól megválasztott lakberendezési tárgy és textil, és máris „nyáriasítottuk” tereinket.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Már csak azért is természetes a változtatás iránti igény, mert a világos, természetes árnyalatok és textíliák, a növénymotívumok, élénk árnyalatok a dolgos hétköznapokon is fokozzák a vakációérzést, a könnyed harmóniát. A praktikumról nem is beszélve: ki vágyik a hőségben meleg anyagokra, ilyenkor jobb, ha az ágytakaró is csak egy lenge textil, a lepedőnk flanel helyett ropogós pamut, de az is sokat dobhat hangulatunkon, ha a megfelelő tálkából kanalazzuk például a jégkrémet, nem pedig egy rénszarvasos bögréből. Arról nem is beszélve, hogy a csillag alakú lámpa és a mézeskalács illatú gyertya is költözzön inkább a karácsonyi dobozba – nyáron sokkal jobb hangulatot áraszt egy kedves, színes lámpás vagy frissítő illatú gyertya.

A legjobb lenne persze lakóhelyünket is évszaknak megfelelően változtatni – amíg azonban ez csak az álmok szintjén lehetséges, érdemes a nagyon is reális módokon feldobni otthonunkat. Márpedig ezt egészen pénztárcabarát módon is megtehetjük. Ha ihletre van szükségünk, látogassunk el egy Auchan áruházba, hiszen az Auchan saját márkás, folyamatosan megújuló, trendkövető, jó minőségű és kedvező árú lakberendezési Actuel kollekciójában gyakorlatilag mindent megtalálhatunk, ami a lakás nyári színekbe való öltöztetéséhez szükséges.

A környezettudatos lakberendezési kiegészítők ráadásul komposztálható, környezetbarát anyagokból készülnek és ellenőrzött erdőgazdaságokból származnak, így a fenntartható életmódot folytatók is nyugodtan válogathatnak a vidám, mégis kifinomult darabok közül.

Lássunk néhány tippet, amellyel garantáltan új életet lehelünk élettereinkbe!

1. Jöhetnek az új textilek!

A textilek, akárcsak a falfesték, azonnal megváltoztathatják a teret, a szobák hangulatát. De a festékkel ellentétben ezeket kedvünkre cserélgethetjük, így gyorsan és egyszerűen „öltöztethetjük át” az egész lakást/házat. Amennyiben nem akarunk radikális változást elérni, elég, ha a textíliákat átrendezzük, rétegezzük vagy lecseréljük. Hogy mire gondolunk? Például a kanapét védő/kukcózósabbá tévő plédre –  tegyük a mostanit félre hűvösebb napokra, és szerezzünk be egy vidám mintás, neutrális vagy pasztell színű darabot, amely nemcsak szépen mutat, de amelybe hűvösebb nyári estéken bele is burkolózhatunk! Vagy dobjuk fel a hálószobát néhány úgy díszpárnával (vagy díszpárnahuzattal), illetve az étkezőt is feldobhatjuk új, nyárias székpárnákkal. 

2. Teremtsünk egy kis helyet!

Bizonyára nem mondunk újdonságot azzal, hogy egy túlzsúfolt helyiség fullasztónak hat, és ha valamire nem, hát erre végképp nincs szükségünk nyáron. Lehetőség szerint szabadítsunk fel némi teret, így már extra tárgy hozzáadása nélkül felfrissítettük, könnyedebbé tettük az adott szobát. Ha nélkülözhetetlen apróságainktól nem tudunk megszabadulni, válasszunk valami nyári hangulatú tárolót az Auchan Actuel kollekciójából, hogy ne legyenek szem előtt a kábelek, csatok, esetleg a kulcsok. A szakértők szerint

ha a tereinkben található tárgyak, dekorációk egyötödét el tudjuk tüntetni, már hatalmas lépést tettünk azért, hogy könnyedebb, szellősebb érzésünk legyen.

A megmaradt bútorokat egy kicsit át is rendezhetjük, majd szezonális tárgyakkal, nyári hangulatú kiegészítőkkel, növényekkel díszíthetjük.

3. Frissebb színpaletta

A szobák falai olyanok, akár az üres vászon – de erős túlzás volna szezononként, de még akár évenként is átfesteni őket. Ha azonban olyan színeket választunk dekoráció gyanánt, amelyek a ragyogó ég kékjét, a tengerpartok homokját, a tengerparti kövek fehérjét és a naplemente narancssárgáját csempészik be otthonunkba, garantáltan olyan érzésünk lesz, mintha átalakítottuk volna otthonunkat. Ha harmóniára vágyunk, az Auchan saját márkás, lakberendezési Actuel kollekciójának kínálatában ezoterikus hangulatú kiegészítőket is találunk, amelyek mellett a belső béke is könnyebben érkezik. Ha inkább a bohókás hippi stílust érezzük magunkénak, akkor is bátran nézelődjünk az Acutel termékei között. 

4. Legyen fény!

Elképesztően hatásos tud lenni néhány illatgyertya vagy fényfüzér beltéren, ha pedig kertünk is van, akkor aztán tényleg csak a fantáziánkon múlik, milyen módon dobjuk fel világítótestek segítségével. Talán nincs olyan, akit ne varázsolna el a kültéri fényfüzérek hangulata, de a talajra helyezett reflektorok is különleges fénnyel vidítják fel a kertet.

5. Egy kis felfrissülés

Talán a fürdőszobát a legegyszerűbb „nyáriasítani”, ugyanis apró tárgyak cseréjével is teljesen más dizájnt varázsolhatunk. Bizony, a szappanadagoló, a fogkefetartó, a törölközők vagy a fürdőszobaszőnyeg egyszerű cseréje alapvetően változtathatja meg a fürdőszoba hangulatát, és még egy panel fürdőjébe is a tengerparti nyaralók nyers báját csempészhetik.

Ha még tovább akarunk menni, az Auchan Actuel kollekciójában zuhanyfüggönyöket is találunk, sőt kerámiából készült vécékefe tartót és vécédeszkát is. Természetesen a fürdőbe is becsempészhetünk extra világítást (mécseseket, gyertyákat, fényfüzéreket). És mint minden térnek, néhány szobanövény a fürdőszobának is extra bájat és személyiséget kölcsönözhet. (Ha nincs ablakunk, természetesen válasszunk olyan növényt, amelynek igen kicsi a fényigénye, vagy csak lógassunk eukaliptusz csokrot a zuhanyzóba.)

6. Új ágyneműben igazán édes a nyári pihenés

Hogy mégis melyik az a helyiség, amelyik mindennek az alapja, ahol újult erőre kaphatunk, és ahol igazán fontos, hogy minden tekintetben jól érezzük magunkat? Ez bizony a hálószoba.

Az ágynemű pedig a hálószoba meg nem énekelt hőse, amelynek cseréjével, (vagyis egy dizájnváltással) egyszerűen, mégis hatásos módon változtathatjuk meg az egész enteriőrt. Illetve az alvásélményünket, ami természetesen túlmutat a vizuális ingereken. Egy kellemes anyagból készült, szinte hűsítő hatású ágyneműben a kánikula idején is kellemesebb az alvás. Az Auchan Actuel kollekciójának növényi mintás darabján a növényeket mintha a hűs szél fújdogálná, a csíkos mellett pedig egy békebeli üdülő vidám napernyői közé képzelhetjük magunkat.

7. Jöhet a rattan és a juta

Ha nyári szezon, akkor fonott bútorok, fűvászon falidíszek, világos asztalkák és virágcserepek varázsolják lenyűgözővé a helyiségeinket. Persze az arányérzék itt is fontos! Hogy elkerüljük a tér túlterhelését, kezdjük kicsiben, például néhány falidísszel, egy fonott virágtartóval.

8. Házi dzsungel

Említettük már a növényeket, és most megtesszük újra. Tudományos tény, hogy a növények boldogabbá teszik az embert, illetve az is, hogy segíthetnek könnyebben elviselni a meleget. Ilyenkor ugyanis bizonyos értelemben a növények is „izzadnak” – egyrészt azért, hogy magukat, másfelől hogy a környezetüket is lehűtsék. A növényekben ilyenkor egy úgynevezett transzspirációs folyamat zajlik le, aminek lényege, hogy amikor a gyökereik által felvett nedvesség és tápanyag a szárhoz és a levelekhez jut, a víz egy része apró pórusokon keresztül távozik is onnan: tulajdonképpen a növények ilyenkor izzadnak. Ez a víz, ha elpárolog, hőt von el a levegőből, lehűtve a növényeket és azok környezetét. Emellett már a puszta látványuk is nyugtató, ha pedig rattanból, jutából késült kiegészítőkkel kombináljuk őket, kis képzelőerővel egy trópusi bungallóban érezhetjük magunkat.

9. Kerti parti hangulat

Ha van kertünk, ha nincs, egy nyári vendégséget könnyedén „kerti partivá” alakíthatunk a megfelelő elemekkel. Az Auchan Actuel kollekcióban ilyeneket is találhatunk. Néhány fényfüzér, egy gyümölcstál, izgalmas koktélok, és még a városi forgatagban is megfeledkezhetünk arról, hogy hol is vagyunk éppen.

Az Auchan Actuel szezonális kollekciójának termékei május 25. és június 30. között
elérhetőek a hiper áruházakban a készlet erejéig.

Kiemelt kép: Auchan