Rejtett értékek a Bakonyban – Bakonynána mesélő szakácskönyve (x)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat színes – az egész régiót felölelő – kulturális kínálattal várja az érdeklődőket.

A programévet többéves előkészítő folyamat előzte meg, melybe a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) a Semmi különös? A Bakony ékkövei! projekttel kapcsolódott be 2022-ben.

Az FTI-iASK vezetésével a Bakony négy településén – Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár – megvalósuló társadalmi innovációs projekt célja kettős: egyrészt a részvevő települések identitásának megerősítése a feltáró munka révén, másrészt a felkészítésük olyan hosszú távon fenntartható programok kialakítására, melyekkel sikeresen kapcsolódhatnak a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévhez. A kutatás az FTI-iASK Kraft – „Kreatív város – fenntartható vidék” regionális fejlesztési koncepciója szellemiségében a Bakonyban élő közösségek rejtett értékeit, erősségeit hivatott felszínre hozni, és bemutatni szélesebb közönség számára a nyilvános rendezvények révén.

Zárórendezvény Bakonynánán

2022 júliusában egy kéthetes terepmunka során a szakértői csapatok felméréseket végeztek a települések rejtett kincseiről. Vizsgálódásaik során feltérképezték a falvakat és a környező tájat, interjúkat, mentális térképeket készítettek, egyeztetéseket folytattak a jelentős civil szervezetekkel, levéltári kutatást végeztek, hagyatékokat, gyűjteményeket tekintettek át.

A kutatás üde színfoltja volt Bakonynána gasztronómiai örökségének feltárása. Az „Életek és ételek” sorozatban 16 interjú készült, melyek nem csak konyhák titkaiba, de a falusi mindennapokba és az ott lakók életébe is bepillantást engednek. A felvételek gyűjteménye pedig egy – online szabadon hozzáférhető – igazi élő, mesélő szakácskönyvvé vált.

Töpörtyűs káposzta krumpligombóccal

Bakonynánán a sváb gasztronómiai hagyományok élénken élnek a helyi lakosság körében, a település legnagyobb számú érdeklődőt vonzó rendezvénye, a gombócfesztivál is e témához kapcsolódik. 2007-ben jelent meg a „Régi sváb ételek Bakonynánáról” c. kiadvány, amelyben olyan unikális recepteket találhatunk, mint a háborús torta vagy a véres sterc. Ennek elkészítési módját mindenki ismeri a faluban: „…úgy készül, hogy búzadarára engedik rá a vért és utána tejjel felhigítják. Sózzák és olajon megsütik. Végül is meg kell puhulni a búzadarának, azért szükséges hozzá a tej.” A gasztronómiai kutatás célja volt a megkérdezettek életútját is feltárni, a számukra fontos recepteken túl. „A nagymamámékkal elmentünk Jásdra, sokan nánaiak. Hatalmas tömeg. A szentkúti mise után, mellette volt egy földvár is. Az előtt nagyjából a nagypapáék megterítettek nekem. Én voltam a gróf, mert kiszolgáltak a kedvenc eszem-iszommal.”

A történetek jellegzetes közös pontjai a gyermekkori jutalomfalatok, a vasárnapi menü, a karácsonyi és más ünnepnapokhoz kapcsolódó étkezési szokások.

„Nagyszombaton a feltámadás utáni körmeneten megszentelték a másnapi reggelit. A családok kis kosárban vitték a tormát, sót, főtt tojást, kalácsot, és az meg lett szentelve. Még olyan is volt, hogy a szentelt ételből még a morzsát sem szabadott eldobni, hanem tűzre kellett eltenni.” A történetekben felidéződnek a szomszédos települések ünnepei, búcsúi, a sváb kitelepítés szomorúságai, a felvidéki betelepítés nehézségei is. „Áprilisban idetelepítettek felvidéki magyarokat a Pest környéki határmentéről és egyéb helyekről. Akkor voltak konfliktusok, de a férfiak eljártak a tsz-be, erdőbe eljártak, a kocsmába is, és ők előbb összemelegedtek, mint az asszonyok, akik háztartásbeliként kevésbé tudtak találkozni.”

Bakonynána legidősebb lakója: Strausz Árpádné, Rézi néni

Az interjúalanyok fontos körét képezték a „helyi hősök”, akiknek kollektív emlékezete, helyismerete szinte minden témában (helytörténet, gasztronómiai kultúra, településközi kapcsolatok, szokások, ünnepek stb.) támogatta a munkát. Az életútinterjúk külön-külön, de sorozatként is felfedik azt a közelmúltbéli viszonyrendszert, amikor a közösség megtartó ereje a nehezebb helyzeteken is átsegítette a tagjait. Az eredmények segíthetik Bakonynána régi és új lakosai között a kapcsolódást, valamint Bakonynána helyét is erősítik a Bakony gasztronómiai kultúrájában.

Szerzők: Dr. Szabó Mariann és Keszey Judit

 A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.