A gyulai Ladics-ház szalonja

Új életet kap az egyik legkülönlegesebb gyulai látványosság

„A Ladics család hagyatéka különleges értéke Gyula városának, s a maga nemében egyedülálló történeti forrása és dokumentuma a vidéki polgárság életének a dualizmus kori és a két világháború közötti Magyarországon. Míg a paraszti életmódot és lakáskultúrát bemutató tájházak rendszere, az egész országot behálózza, és a társadalmi paletta másik oldalát megjelenítő szépen berendezett nemesi, főúri otthonokra is találhatunk példákat, addig a polgárság világának a Ladics-ház az egyedüli teljesen berendezett tanúja” – olvasható a múzeum honlapján.

A földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban, jegyzői lakásként. A házba dr. Ladics György jogász és felesége ifjú házasokként költöztek, majd az ő utódaik is itt éltek, egészen az épület múzeummá alakításig.

A hagyományőrző családban öt generáción át megmaradtak az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek és a szellemi életükről tanúskodó emlékek. A város ennek köszönhetően az épület és a gyűjtemény felvásárlása után a házban múzeumot hozhatott létre, a mesebeli udvar pedig alkalomadtán színi előadásoknak adott otthont.

Szegény fiúból a gróf ügyvédje lett

Ladics György 1834-ben született egy kimondottan szegény szarvasi evangélikus fésűs családban. Története egyértelmű sikertörténet, hiszen a nagy szegénységből tehetsége, kitartása révén küzdötte fel magát: ügyvéd és tiszti főügyész lett. Jogászi szakértelmével többek között a Wenkcheim grófi családot is segítette, emellett pedig Gyula városában ügyvédi magánpraxist tartott fenn. A Ladicsok a város nagy tekintélynek örvendő lakói voltak.

Aki viszont mindezt olvasva rögvest kedvet kapott az egyedülálló múzeum meglátogatására, annak sajnos néhány hónapot még várnia kell, a Ladics-házat ugyanis épp most kezdték el felújítani – bár a múzeum várhatóan még idén újra kinyit majd. „A Ladics-ház varázsa megmarad, továbbra is úgy tekinthető meg, ahogyan valóban éltek benne, azaz mintha Ladicsék éppen csak kiszaladtak volna a piacra” – hangsúlyozta Liska András régész, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője. A látogatók év végén már új pompájában csodálhatják meg az épületet, és néhány eddig nem látott helyiségbe is belépést nyerhetnek. „A Ladics-ház rekonstrukciójánál arra törekszünk, hogy a látogatók és a hagyaték közötti bensőséges viszony megmaradjon, s megtartsuk a ház különleges atmoszféráját, bemutatva az egykori lakók hétköznapjait, polgári életmódját” – olvasható a Ladics-ház honlapján.

Újdonságként a fürdőszobát, a konyhát és a kamrát, azaz három olyan helyiséget is megnyitnak majd, ahova korábban csak különleges alkalmakkor tehették be lábukat vendégek – így pedig a főépület enteriőrsora teljességében látogathatóvá válik. Ezen kívül a ház udvarán található istálló is új életet kap (ott egy múzeumpedagógiai termet terveznek kialakítani, amely kisebb rendezvények befogadását szolgálhatja majd), valamint a hagyaték számos eddig nem látott elemét (családi fotókat, képeslapokat, egyes ünnepkörökhöz vagy a polgári, társasági élethez kapcsolódó dokumentumokat) szintén a nagyközönség elé tárják. Hab a tortán, hogy a felújítás befejeztével a Ladics-ház és a szomszédos Százéves cukrászda között közvetlen átjárási kapcsolat is létesül a múzeum udvarán keresztül.

Csomagolják a Ladics-ház bútorait a költöztetéshez

A bútorokat gondosan becsomagolva szállítják el egy átmeneti raktárba, hogy azok a felújítás befejeztével ismét épségben elfoglalhassák méltó helyüket. (Fotó: GyulaKult)

A kiállítási anyagban több mint száz bútordarab és ezer műtárgy szerepel, melyeket a mai délelőtt során a legnagyobb körültekintéssel csomagoltak be, és szállítottak el egy átmeneti raktárba – hiszen olyan értékekről van szó, amelyek önmagukban, műtárgyként és információértéküket tekintve egyaránt egyedinek számítanak.

„A felújítással a Ladics-ház lesz a negyedik olyan kiállítótér Gyulán, ahol helyet kap az interaktivitás. 2016-ban ez az Almásy-kastéllyal kezdődött, majd következett a vár, az Erkel Ferenc Emlékház, most a Ladics-ház, és az sem kizárt, hogy hamarosan a Kohán Képtár is rendelkezik majd interaktív eszközökkel – fejtette ki Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója. – Ezáltal végre a Ladics-ház is a modern vidéki múzeumok sorát erősítheti majd.”

Kiemelt kép: A Ladics-ház szalonja – Fotó: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft.