Szabó T. Anna és Nádasdy Ádám tárgyait is megszerezhetjük jótékony célból

Szociális munkások, önkéntesek és művészek közös erővel tesznek az otthonteremtésért.

Pontosan tíz éve, a Terebesi erdőben indult a történet. Mint egy igazi mese. Lerombolásra váró, szegényes kunyhók. Bajba jutottak, akik segítséget kértek két talpraesett lánytól. A két lány nyakába vette a világot és addig talpalt, míg a történet jó véget ért: a kunyhók lakói megmenekültek és boldogan éltek, míg…

Ha ez egy mese lenne, itt véget is érne a történet, csakhogy az idén tíz éves Utcáról Lakásba Egyesület története itt kezdődött. A Város Mindenkié két koordinátora, Bende Anna és Kovács Vera ekkor még nem tudták, hogy egy olyan mozgalmat indítanak el, mely tíz év alatt több mint száz embernek segít visszatérni a hajléktalanságból bérlakásokba és több mint háromszáz embert támogathatnak rendszeres bérleti díj kiegészítéssel. Akkor még csak érezték, ami mára egy folyamatosan növekvő közösség hitvallása lett: a biztos lakhatás nem csak emberi jog, de a társadalmi részvétel és a személyes jóllét egyetlen lehetséges alapja is.

Az elmúlt tíz évben a mozgalom egyesületté alakult, partnerségre lépett a Kőbányai Önkormányzattal, Lakásügynökséget alapított, Mobilház projektet valósított meg, könyvet jelentetett meg hajléktalanok történeteiből Utak az erdőben címmel. A szomszédban zajló háború kitörése után nem csak magyar, de menekült rászorulókat is segített. Fellépett a hajléktalanság kriminalizációja ellen, munkatársai folyamatosan dolgoznak a szemléletformáláson és azon, hogy a lakhatási nehézségekkel és lehetséges kiutakkal kapcsolatos információk minél többekhez eljussanak.

„A munkánk nem könnyű. Nehéz helyzetben élő embereket segítünk nap mint nap, néha kilátástalannak tűnő helyzetekből kitörni. Az elmúlt tíz év céljainak megvalósításában hatalmas segítséget nyújtott a szilárd meggyőződésünk, hogy mindenkinek joga van egy helyhez, ahol élhet. És az, hogy rengeteg olyan ember, közösség, sőt cég állt mellénk, akik nem sajnálták szabadidejüket, két kezük erejét, szakértelmüket, pénzüket arra, hogy munkánkat támogassák. Végtelenül hálásak vagyunk nekik és bízunk benne, hogy újabb eredményes tíz év áll előttünk. Együtt adni új esélyt, új életet a rászorulóknak” – mondta el Kovács Vera, az Utcáról Lakásból Egyesület egyik vezetője.

Az ULE a 10. évfordulót a 2017 után rendszeressé váló közösségi adománygyűjtő akciók összevonásával is ünnepli. Idén ismert kortársak, a Szépírók Társaságának tagjai és ismert képzőművészek, többek között Analóg Angelika, Bukta Imre, Erdős Virág, Kemény Zsófi, Nádasdy Ádám, Nádler István, Rutkai Bori, Szabó T. Anna alkotásaira, vagy felajánlott személyes tárgyaira lehet élő aukción licitálni 2023.05.12-én a FUGA-ban.

Az aukció katalógusa és a felajánlók teljes listája itt tekinthető meg. Online aukción talál új otthonra a kortárs gyerekírókat és illusztrátorokat tömörítő három alkotóközösség az Író Cimborák, az Illusztrátor Pajtások és a Hetirajz csoport alkotóinak 32 alkotáspárja. Három különleges alkotóműhelyről van szó, amelyek a kortárs gyerekirodalom alkotóit és illusztrátorait tömörítik. Tagjai formabontó, izgalmas alkotásokat készítenek, tehetséget gondoznak, iskolákkal, könyvtárakkal együttműködve közelebb hozzák a gyerekekhez az irodalom, az olvasás szeretetét.

Az alkotáspárokra itt lehet licitálni 2023.05.12-ig.

A licitre bocsátott alkotások 2023.04.12. és 05.12. között a budapesti FUGA-ban élőben is megtekinthetőek.

„Az alkotók és az önkéntesek munkája nagyon sok mindenben hasonlít. Hiszünk a csodában és nem csak hiszünk benne, azon dolgozunk, hogy minél többek számára valósággá is tegyük. Közösségeket alkotva otthont adunk egymásnak is, támogató hátországot, ahonnan mindig erőt lehet meríteni egy nagyobb kihívás megoldásához. Öröm és megtiszteltetés 3. alkalommal több tucat nézőpontból mesélni a lakásról, beköltözésről, hazatérésről. Hiszünk benne, hogy alkotásaink ez alkalommal is mind otthonra találnak ezzel segítve az ULE pótolhatatlan munkáját!” – mondta el a kiállítás megnyitóján az Író Cimborák képviseletében Váfalvy Emőke, író.

Forrás és kiemelt kép: Utcáról a Lakásba Egyesület