7000 autós segítségével 7000 fát ültetett el az e-carsharing szolgáltató (x)

10 budapesti helyszínen közel 7000 fa elültetését finanszírozta a GreenGo autómegosztó Gurulj a fákért! programja, több mint 7000 felhasználó segítségével. A 2021-ben indult akció lényege, hogy az autóbérlők – saját döntésük alapján – minden vezetéssel töltött percért 1 Ft-tal többet fizethetnek, a cég pedig megduplázza a befolyt összeget, amelyet teljes egészében faültetésre fordítanak. A program szakmai partnere a 10 millió Fa Alapítvány csapata, akik szavatolják, hogy a megfelelő fafajok kerüljenek a megfelelő helyekre, valóban segítve a biodiverzitást és a levegő CO2-terhelésének csökkentését.

A Gurulj a fákért! egyik alapelve, hogy a GreenGo saját, felelősen működtetett elektromos autóflottája mellett aktívan részt vegyen a nem környezetbarát járművek hatásának mérséklésében is. A másik alapgondolat, hogy a GreenGo köré olyan felhasználói közösség épült, akik az életük minden területén hajlandóak tenni a fenntartható jövőért.

A csoportképen balról jobbra: Ádám Boglárka, a GreenGo ügyvezetője, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, Zakar András, a FŐKERT vezérigazgatója és Hege Ottó, a FŐKERT igazgatósági munkatársa

„A programban részt vevő GreenGo felhasználók eddig 7 millió percet autóztak a fákért, amiért nem lehetünk elég hálásak nekik.” – monda el Ádám Boglárka, a GreenGo ügyvezetője. „Ez a közösen elültetett 7000 fa, mint megannyi testőr, a karbonmegkötésen túl védelmet fog nyújtani nekünk és az utánunk következő generációknak a szálló por, a nyári hőség és a járművek káros hatásaival szemben.” – részletezte Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány vezetője. “Jó érzés egy ilyen kézzelfogható változást segíteni, ezért is szereti a GreenGo stáb saját kezűleg elültetni a facsemetéket.”– tette hozzá Ádám Boglárka.

A GreenGoról

A GreenGo 2016. november 21-én vezette be a közösségi autózás (carsharing) szolgáltatást Magyarországon, először Budapesten. Működési és technikai modellje annyira sikeresnek bizonyult, hogy később a versenytársak is hasonló struktúrával léptek be a piacra. Flottájában csak környezetbarát elektromos autók találhatók, amelyek eddig több mint 4100 tonna szén-dioxidtól mentesítették a főváros levegőjét. Bár a legtöbben rövidebb távokra használják a szolgáltatást, az egész országra kiterjedő hatókör és a 24 órás napidíj bevezetése óta egyre nő a hosszabb távú bérlések száma is.

A legújabb faültetés első állomása egy Miyawaki-minierdő: ezek különlegessége, hogy évtizedek helyett csupán pár év múlva már erdőszerű formát mutatnak. Ennek oka, hogy a – szigorúan őshonos – fákat nagyon közel ültetik egymáshoz, amelyek így egymással versengve évente akár 1m-t is nőhetnek. A módszert Akira Miyawaki japán ökológus dolgozta ki, kifejezetten a városok levegőjének javítására.

Az ültetés a II. kerületi önkormányzattal összefogásban történt, így Őrsi Gergely polgármester is részt vett. A helyszínen elmondta, hogy a Miyawaki-módszernek köszönhetően egy év múlva már a legkisebb facsemetének is látszani fog a lombkoronája, így a minierdő mellett egy lakossági pihenőhelyet is ki fognak építeni. Emellett arra biztatott mindenkit, aki teheti, hogy segítsék a GreenGo és a 10 millió Fa Alapítvány törekvéseit.

Galéria | 6 kép

7000 autós segítségével 7000 fát ültetett el az e-carsharing szolgáltató (x)

7000 autós segítségével 7000 fát ültetett el az e-carsharing szolgáltató (x)

Fotó megosztása:

Szerencsére egyre több felhasználó csatlakozik, így a Gurulj a fákért! folytatódik és bővül: a március 1. és szeptember 30. között gyűjtött adományokból újabb faültetések fognak megvalósulni.